Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kritik Ocak ayı Enflasyonu Açıklandı
Kritik Ocak ayı Enflasyonu Açıklandı
 
TÜİK, Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Ocak ayı enflasyonu yüzde 2.46 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon ise yüzde 9.22 oldu. TÜFE beklentisi 1.78, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.35 seviyesindeydi. Bu rakam, son bir yılın yüksek enflasyonu olarak kayıtlara girdi.
 
3.2.2017 - 11:33

TÜFE’de 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,46, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,22 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,76 artış gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise (Yİ-ÜFE) yüzde 3,98 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,22, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,69 oldu.

KUR GEÇİŞKENLİĞİ ETKİLİ OLUYOR

IşıkFx Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Yılın ilk enflasyon rakamı %9.22 ile son 1 yılın en yükseğinde açıklandı. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili oluyor. İlk çeyrek boyunca da bunun etkilerini görmeye devam edebiliriz" dedi.

Nalbantlı şöyle devam etti: "En yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Sağlık ve ulaştırma ise bu grubu takip etmiş. Son dönemde muayene ücretlerine yapılan zamlar bu yükselişte etkili oldu. İlaç fiyatlarındaki artışın Şubat ayından itibaren devreye girmesi enflasyonda yukarı yönlü katkı yapacaktır. Enflasyonda gıdanın dışında kurdaki yükselişten etkilenen kalemlere dikkat etmemiz gerekiyor.

Üretici fiyatlarındaki artış diğer dikkat çeken nokta. %13.69 artış gösteren ÜFE kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklanıyor. Bu artış fiyatlara yansıyor yansıyor. Enflasyonu yukarı yönlü etkilerken tüketimi baskılıyor.


Bugün beyaz eşyada Nisan ayına kadar ÖTV oranı yüzde 7 yerine yüzde 0 olarak uygulanacağı, aynı şekilde mobilya ürünlerinde KDV oranı ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak belirlendiği açıklandı. Bu düzenleme de enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir.

Genel olarak baktığımızda enflasyonda yukarı yönlü baskının devam ettiğini düşünüyorum. Kur geçişkenliği devam edecek. Özellikle Mart ve Nisan aylarında enflasyonun %11’lere yaklaştığını görebiliriz."

ÇETİNKAYA'NIN SUNUMU ARTIŞA İŞARET EDİYORDU

XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Ocak ayında aylık bazda yüzde 2,46 oranında artışla piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde fiyatı düşen tek kalem giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek fiyat artışı yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.Ocak ayında ülke çapında yaşanan olumsuz hava koşulları işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni olarak öne çıkıyor. Öte yanda, geçtiğimiz ay hızla yükselen döviz kurları da enflasyon rakamlarına yansıyor. Ocak ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 9,22 seviyesine yükseldi" şeklinde belirtti.

Toktay açıklamalarına şöyle devam etti: "Raporda dikkat çeken detaylardan biri de sağlık sektöründe görülen yüzde 4,66 oranındaki yükseliş oldu. Yılsonunda belirlenen zamların etkisiyle sektörde yaşanan fiyat yükselişi de enflasyondaki beklenti üzeri gerçekleşmede etkili olmuş görünüyor.Bu hafta yayınlanan 2017 yılı ilk enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumu, Ocak ayında belirgin enflasyon artışına işaret etmekteydi. Kurdaki hareketlilik ve işlenmemiş gıda fiyatlarıyla birlikte enflasyonda yükseliş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini düşünmekteyiz. Bu durumu destekleyen bir diğer faktör de, artan enerji maliyetleriyle birlikte üretici enflasyonunda devam eden yükseliş eğilimi olmakta. Beklenti üzeri gerçekleşme ile Türk Lirası’nda değer kaybı gözlemledik. Ancak USD/TRY paritesi 3,75 üzerinde kalıcı olamadı ve denge arayışına girdi. Son dönemde merkez bankasının müdahalesi TL’de değer artışını desteklerken, Dolar Endeksi’ndeki gerileme de pariteye düzeltme için fırsat verdi. Toparlamak gerekirse; paritede raporla birlikte yaşanan yükselişin sınırlı kalmasını bekliyor, kurdaki yön arayışının küresel ekonomik gelişmeler ile devam etmesi olasılığını yüksek görüyoruz."

EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

Aylık en yüksek artış yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde  4,66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde  4,25, ulaştırmada yüzde  3,24 ve eğlence ve kültürde yüzde  2,39 artış gerçekleşti.
Kritik ocak ayı enflasyonu açıklandı
Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde  6,99 ile giyim ve ayakkabı oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde  6,99 oranında düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde  22,90 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde  15,61, çeşitli mal ve hizmetler yüzde  12,74, sağlık yüzde  12,13, eğitim yüzde  9,43 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ BU İKİ İLDE

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11,07 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,3 ile Adana, Mersin bölgesinde gerçekleşti.
Kritik ocak ayı enflasyonu açıklandı
ARALIK AYINDA 1.64 ARTTI

Tüketici fiyatları Aralık ayında gıda ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış paralelinde beklentilerin üzerinde yüzde 1.64 artarken, bu artış enflasyonu yıl sonunda TCMB'nin yüzde 7.50 olan tahmininin üzerinde yüzde 8.53'e taşıdı.

ENFLASYONU BOŞVERMENİN FATURASI AĞIR OLACAK

 XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay
TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Ocak ayında aylık bazda yüzde 2,46 oranında artışla piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde fiyatı düşen tek kalem giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek fiyat artışı yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.Ocak ayında ülke çapında yaşanan olumsuz hava koşulları işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni olarak öne çıkıyor. Öte yanda, geçtiğimiz ay hızla yükselen döviz kurları da enflasyon rakamlarına yansıyor. Ocak ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 9,22 seviyesine yükseldi. Raporda dikkat çeken detaylardan biri de sağlık sektöründe görülen yüzde 4,66 oranındaki yükseliş oldu. Yılsonunda belirlenen zamların etkisiyle sektörde yaşanan fiyat yükselişi de enflasyondaki beklenti üzeri gerçekleşmede etkili olmuş görünüyor.Bu hafta yayınlanan 2017 yılı ilk enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumu, Ocak ayında belirgin enflasyon artışına işaret etmekteydi. Kurdaki hareketlilik ve işlenmemiş gıda fiyatlarıyla birlikte enflasyonda yükseliş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini düşünmekteyiz. Bu durumu destekleyen bir diğer faktör de, artan enerji maliyetleriyle birlikte üretici enflasyonunda devam eden yükseliş eğilimi olmakta. Beklenti üzeri gerçekleşme ile Türk Lirası’nda değer kaybı gözlemledik. Ancak USD/TRY paritesi 3,75 üzerinde kalıcı olamadı ve denge arayışına girdi. Son dönemde merkez bankasının müdahalesi TL’de değer artışını desteklerken, Dolar Endeksi’ndeki gerileme de pariteye düzeltme için fırsat verdi. Toparlamak gerekirse; paritede raporla birlikte yaşanan yükselişin sınırlı kalmasını bekliyor, kurdaki yön arayışının küresel ekonomik gelişmeler ile devam etmesi olasılığını yüksek görüyoruz.     "



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Doları FED vurdu! Hızla düşüyor

Çeyrek Altın 241 TL

SGK ile Ziraat arasında imzalar tamam
»  LPG Fiyatlarına Büyük Zam
»  Bankalardan Kredilere Facebook Kriteri
»  SGK'dan Emeklileri İlgilendiren Açıklama
»  Konutta 240 Ay Vadeli Satış Dönemi
»  4 Türk Bankasına Kötü Haber
»  Erken Emeklilikte Flaş Gelişme
»  Çalışanların Maaşlarına Zorunlu BES Şoku
»  Merkez'den Enflasyon Ayarı!
»  Emekliye Promosyon İçin Ağır Şartlar
»  İş Öğrenene Bin 404 Tl
»  Binalara Enerji Kimlik Belgesİ Şartı
»  “ Hamurumuzun Mayasında Sevgi Var”
»  S&P’de Türkiyenin Notunu Düşürdü
»  Beklenen Fitch Kararı Açıklandı
»  Sokak Sütçüleri Tarih Oluyor
»  Yapılandırmayı Kaçıranlara Ek Süre
»  10 Dakikada 250 Bin Satan Telefon!
»  Motorin Fiyatlarında İndirim
»  Merkez'den Flaş Faiz Kararı
»  Kamuya Borcu Olanlar İçin Kur Sabitlendi
»  Altın Çıtayı Yükseltti
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.