Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2490
EURO
37,6024
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.911,870
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MECLİS İÇ TÜZÜĞÜNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER
MECLİS İÇ TÜZÜĞÜNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER
 
Meclis Başkanlığınca hazırlanan “İçtüzük” değişikliği teklifiyle yasama faaliyetlerinde bir dizi değişikliğe gidiliyor.
 
8.2.2008 - 17:03
TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak, “TBMM İçtüzük” değişikliğini görüşerek benimsedi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, Plan Bütçe Komisyonu üyeleri ve Meclis bürokratlarının da katıldığı toplantıda İçtüzük ile ilgili değişiklik teklifi AKP, CHP ve DTP’lilerin oylarıyla kabul edildi.MHP ise yapılan içtüzük değişikliğinin bazı maddelerine karşı çıkarak, “muhalefet şerhi” koyacaklarını açıkladı.

-İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VARDI-
Komisyona teklif ile ilgili bilgi veren Kuzu, TBMM İçtüzük değişikliliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Plan Bütçe Komisyonu'nun yükünün ağır olduğunu ifade eden Kuzu, "Mali yönden bütün konular bütçeye gidiyor. Bu şekilde her konunun mutlaka bir mali yönü var. Dolayısıyla gelen her tasarı, her teklif plan bütçede görüşülüyor. yapılan değişikliklerle biraz da Plan Bütçenin yükünü azaltmış olacağız" dedi.

-BÜROKRATLARA ELEŞTİRİ-
AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Seger Üstün'de, Meclis bürokratlarını özellikle Kanunlar Kararlar Daire başkanlığını eleştirerek tasarı ve tekliflerin çoğunu Plan Bütçe Komisyonu'na gönderildiğini savundu. Üstün, "Meclis bürokratları işin bütün yükünü Plan Bütçe Komisyonu'na yıkıyor. Oysa konular alanlarına göre diğer komisyonlara da gönderilebilir" dedi.

CHP Manise Milletvekili Şahin Mengü'de, Komisyonlar, kendilerine gönderilen raporlarla ilgili görüşlerini 45 gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna ileteceklerine dikkat çekerek, "Bu sürenin 30 güne indirilmesi daha doğru olur" önerisinde bulundu. Mengü'nün bu yöndeki önerisi de kabul edildi.

-DTP DIŞLANIYOR-
İçtüzük değişikliği teklifi üzerine söz alan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP’nin Meclis’te dışlandığına dikkat çekerek Meclis İçtüzüğü’ne bazı yeniliklerin eklenmesi gerektiği görüşünü savundu. Kaplan, dış gezilerde ve dostluk grubu gibi uluslararası komisyonlardan DTP’nin dışlandığını öne sürdü. Kaplan, “Dostluk gruplarına ağırlıklı olarak AKP’liler giriyor. Meclis’te grubumuz olmasına rağmen bu grupların dışında tutuluyoruz. Dış gezilerde Meclis partimizi dışlıyor. Her dış gezilerde grubu bulunan siyasi partilerden temsilciler olur, ama bugüne kadar hiçbir dış geziye alınmadık” dedi.

Dış gezilerin turistik gezilere döndüğü eleştirisini de getiren Kaplan, bu tür gezilerin Meclis’in imajını da kötü etkileyeceğini kaydetti.

TBMM Danışma Kurulu toplantısının işleyişini de eleştiren Kaplan, Genel Kurul gündemine inecek tasarı ve tekliflerde AKP’nin istediği gibi inisiyatif kullandığına işaret ederek, “Danışma Kurulu planını parti grupları belirler. Gruplar planı kendi içinde tartışır. Uygun olan tasarı ve teklifler de uzlaşmayla Genel Kurul’da görüşülür. Ancak, AKP Grubu kendine göre plan yaptıktan sonra istediği tasarıları gündeme alıyor” diye konuştu.

Kaplan, Meclis’te bir “Kadın komisyonunun” kurulması önerisini de komisyon gündemine getirdi.

Konuşmaların uzaması üzerine AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, "Bu teklifte bir değişiklik olmayacak. Sayın Başkan Köksal toptan işini iyi bilir. Onun için zaman kaybetmeyelim. Konuşmaları bitirelim" sözleri üzerine maddelere geçilerek oylama gerçekleşti.

-MUMCU'DAN TEŞEKKÜR-
Bu arada Köksal Toptan'ı temsilen komisyona katılan Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu Komisyon üyelerine gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür etti.

-KATİP ÜYELER YERİNE SPİKERLER
TBMM Anayasa Komisyonu'nda benimsenen değişikliğe göre, Başkanlık Divanı’nda milletvekillerinden oluşan katip üyelerin görevlerini bundan sonra spikerler yapacak. Genel Kurul’da gündeme ilişkin evrakların Başkanlık Divanı üyesi katipler tarafından yapılan okuma işlemlerini profesyonel spikerler yapacak.

-YASAMA FAALİYETLERİNE SİVİL TOPLUM ÖRGÜLERİ DE KATILACAK-
Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Komisyonlar, gündemiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından yazılı veya sözlü görüş isteyebilecekler.

Bütçe kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerini, kesin hesaplarını ve faaliyet raporlarını ilgili komisyonlara, mahalli idarelerin genel faaliyet raporunu ise İçişleri Komisyonuna gönderecek. Komisyonlar, bütçeler ve kesin hesaplarla ilgili görüşlerini iki ayrı rapor halinde kendilerine havale tarihinden itibaren 10 gün içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecek.

-ALT KOMİSYONLAR KURULUYOR-
İçtüzük değişikliği teklifine göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Bütçe" ve "Kesin Hesap" olmak üzere iki ayrı alt komisyon kurulacak. Bütçe alt komisyonu, bütçe kanunu tasarısı ve ekleri ile diğer komisyonlar tarafından idare bütçeleriyle ilgili hazırlanıp gönderilen raporları görüşecek.

Kesin hesap alt komisyonu ise kesin hesap kanunu tasarısı ve ekinde yer alan belgeleri, genel uygunluk bildirimini, Sayıştay raporları ile diğer komisyonlardan gelecek kesin hesap ve faaliyet raporları hakkındaki raporları ele alacak.

Alt komisyonlar hazırladıkları raporları, Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacaklar.

-SAYIŞTAY RAPORLARININ GÖRÜŞÜLMESİ-
Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay tarafından sunulan raporları, ilgili komisyonlara havale edilmesi için TBMM Başkanlığına sunacak.

Komisyonlar, kendilerine gönderilen raporlarla ilgili görüşlerini 30 gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecekler.

Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek TBMM Başkanlığına sunulan Sayıştay raporları, genel görüşme konusu olacak. Genel Kurulda bu raporlar üzerinde siyasi parti gruplarına, komisyona, hükümete ve şahısları adına 2 milletvekiline söz verilecek.

Sayıştay tarafından sunulan, ancak yasama döneminin sonuna kadar Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ya da Genel Kurul'da görüşülmeyen raporlar hükümsüz sayılacak
-ÖLÜM CEZALARI İÇTÜZÜK'TEN ÇIKARILACAK-
Ölüm cezalarının yerine getirilmesiyle ilgili hükümler de daha önce yapılan Anayasa değişikliğine uygun olarak İçtüzükten çıkarılacak. (ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAŞINI AÇMASIN DİYE TRAŞ EDİLEN KIZIN HİKAYESİ

AKP'Lİ ÜYEDEN, AKP'Lİ BAŞKAN VEKİLİ'NE DAYAK

ANTEP'TE GÜL'E TÜRBAN PROTESTOSU
»  KDV ORANLARINDA İNDİRİM
»  "ENTEGRASYONA EVET, ASİMİLASYONA HAYIR"
»  'ÇALIŞAN KADIN ALDATIR' DİYEN İMAMA VAAZ YASAĞI
»  "OKULLAR EN AZ 200 GÜN OLMALI"
»  İRAN GAZETESİ : “TÜRBAN TAMAM”
»  ERDOĞAN'IN ALMANYA GEZİSİNDE EĞLENCE BÖLÜMÜNE İPTAL
»  TOPTAN'A, NAZIM HİKMET SORULARINI İADE TEPKİSİ
»  ABD'DE KÜRTAJ, BİZDE İSE TÜRBAN
»  ŞUBAT'TA 7 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK
»  AİLE İÇİ ŞİDDET ABD'DELİ KADINLARIN DA BAŞ BELASI
»  "YENİDEN DYP OLABİLİRİZ"
»  YALÇIN KÜÇÜK'TEN MHP'YE AĞIR İTHAM
»  MECLİS'TE TÜRBAN ASLA OLMAZ
»  AB, TÜRBAN'A ALET EDİLMEKTEN RAHATSIZ
»  TÜRK HALKI NE KADAR DİNDAR?
»  LİBERAL AYDINLAR DA BÖLÜNDÜ
»  KAÇAK BÖBREK NAKLİ YAPTIRAN TÜRK BAKAN!
»  KURTLAR VADİSİ ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE
»  ''BÜYÜK YALANLAR''
»  BAKAN ÇİÇEK FENA YAKALANDI
»  VEKİLLER, İLLERİNİ GAZİ YA DA KAHRAMAN YAPMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.