Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2624
EURO
37,6097
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.910,670
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AB, TÜRBAN'A ALET EDİLMEKTEN RAHATSIZ
AB, TÜRBAN A ALET EDİLMEKTEN RAHATSIZ
 
AB Komisyonu'ndan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın türban yasağının kaldırılmasını AB üyeliği ile ilişkilendiren açıklamasına, 'Bu yönde bir talebimiz olmadı' yanıtı geldi
 
8.2.2008 - 08:50
Türban konusunda başından beri "mesafeli" durmasıyla dikkat çeken AB Komisyonu, üniversitelerdeki yasağın kaldırılması konusunda Ankara'ya herhangi bir telkinde bulunulmadığı mesajı verdi. Komisyondan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın hafta sonunda Cidde'ye hareketinden önce türban yasağının kaldırılmasıyla AB üyeliğini ilişkilendiren açıklamasına, "Bu yönde bir talebimiz olmadı. Yıllardır yayımladığımız raporlara bakıldığında bu konuya hiç değinilmediği görülecektir" yanıtı geldi. TBMM'de önceki gün yapılan oylamayla ilgili soruları yanıtlayan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, "Bu konuda özel bir yorumumuz yok. Türban takılması konusunda AB düzeyinde yasal bir düzenleme yok. Bir üye ülkeden diğerine değişen standart ve uygulamalar var. Bu, Türk toplumu tarafından tartışılması gereken bir konu" dedi.
Babacan'ın yasağın kaldırılmasıyla ilgili olarak "Türkiye, özgürlükler ve haklar alanında ileri gitmek zorunda olan bir ülkedir. Kendisine seçtiği AB'ye tam üyeliği yakalamak için siyasi reformlar yapmak zorunda olan bir ülkedir" açıklamalarına atfen yapılan "Basına yansıdığı kadarıyla değişiklik AB'ye yakınlaşmak için yapılmış" yönündeki yorum için Nagy, AB olarak bu yönde bir değişiklik talebinde bulunmadıklarını ve bu doğrultuda bir pozisyon takınmadıklarını söyledi.

'AB kriterleri ile bakarız'

Nagy'nin dile getirdiği yaklaşım, BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York'ta bulunduğu sırada Rehn tarafından da net şekilde ifade edilmişti. Rehn, 28 Eylül'deki açıklamasında, türban tartışmasının Türkiye'nin iç sorunu olduğunun altını çizerek "Türkiye, genel bağlamda seçim hakkını ilgili ülkeye bırakan AİHM kararlarına saygı gösterdiği sürece bu konuda agnostiğiz" demişti.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini de, önceki gün yaptığı açıklamada, "Biz konuya AB kriterleri açısından bakarız. Yani hukukun üstünlüğü, demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından olaylara bakıyoruz" dedi.
ESİAD'ın düzenlediği sunuma katılan Pierini, AB'nin her konuya katılmadığını ve çalışmalarda yer almadığını ifade ederken, başörtüsü konusunu buna örnek gösterdi. Son günlerde sıkça tartışılan başörtüsünün, "Türkiye ile görüştükleri konulardan biri olmadığı, ancak Türkiye açısından konunun çok önem arz ettiğini gördükleri"ni ifade eden Pierini sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuların hepsinde nötr pozisyondayız diyemeyeceğim. Sonuç olarak Kopenhag kriterleri var. Biz olaylara Kopenhag kriterleri açısından bakıyoruz. Yani hukukun üstünlüğü, demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından bakıyoruz.
Ayrıca reformlar Türk halkının menfaati, iyiliği için yapılıyor. Ama bir yandan da bu reformlar AB koşulları, gereklilikleri ile uyumlu olmalı. Bizim destek verdiğimiz konulardan biri de, güçlü bir sivil toplum alanı oluşturulması. Yabancılar ve diplomatlar olarak iç tartışmalara girmiyoruz, ama takip ediyoruz. Sonuçta, bu iç tartışmaların ulusal muhatapları var."

Babacan'ın 'AB standardı' yorumu

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Kriter" dergisine verdiği bir röportajda, türban tartışmalarıyla ilgili olarak şöyle konuşmuştu: "AB projesi, siyasi reformlar açısından baktığımızda, bütün bunların hepsini kuşatan bir proje. Yani biz hem AB üyesi olalım, hem siyasi kriterlerde AB standartlarına ulaşalım derken, hem de bazı alanlarda 'Türkiye'de bu iş özeldir arkadaş' diyemeyiz. İster adına başörtü deyin, ister başka reformlar deyin, 301, vakıflar deyin. Bunların hepsi, bu refomlar çerçevesindeki konulardır. Yani AB standartlarından farklı bir şey yapmıyoruz." Babacan, türban konusunda AB kurumlarından herhangi bir tepki almadıklarını da vurgulamıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRK HALKI NE KADAR DİNDAR?

LİBERAL AYDINLAR DA BÖLÜNDÜ

KAÇAK BÖBREK NAKLİ YAPTIRAN TÜRK BAKAN!
»  KURTLAR VADİSİ ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE
»  ''BÜYÜK YALANLAR''
»  BAKAN ÇİÇEK FENA YAKALANDI
»  VEKİLLER, İLLERİNİ GAZİ YA DA KAHRAMAN YAPMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ
»  "TÜRBAN TBMM'DE DE SERBEST OLMALIDIR'' DEMEDİM
»  HERŞEYİ BİLEN ABD BİR BUNU BİLEMİYORMUŞ!
»  İZMİR'DE KADINLARIN TÜRBAN İSYANI
»  ERDOĞAN, ALMANYA'DA YANGIN YERİNDE
»  ALMANYA'DA YANAN EVE ZİYARETÇİ AKINI
»  ERDOĞAN, MUHSİN YAZICIOĞLU'NU DA ALMANYA'YA GÖTÜRDÜ
»  İZMİR'DE TÜRBANA KARŞI ONBİNLER YÜRÜDÜ.
»  İLKOKUL'DA CÜBBELİ -SARIKLI DERS
»  BAŞBAKAN'IN ALMANYA'YA GÖTÜRDÜĞÜ SIR SANDIKLAR!
»  YARGITAY BAŞKANI HIZLI BAŞLADI
»  OĞLU, ANNESİNİN BAŞINI 'ŞEYTAN' DİYE KESMİŞ!
»  YARGITAY: TÜRKİYE ORTAÇAĞ'A DÖNMEYECEK
»  TBMM TUTANAKLARINDAN TÜRBAN GÖRÜŞMELERİ
»  TÜRBAN TARTIŞMASINDA OY ANALİZİ
»  PKK'YA BÜYÜK DARBE
»  SOKAĞA ATILAN KESİK BAŞIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
»  YÖK'TE YAPRAK DÖKÜMÜ SÜRÜYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.