Otomatik icra dönemi resmen başlıyor.
Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan, SGK'nın otomotik icra takibini yazdı...
Son yılların en önemli prim affı/yapılandırması geçtiğimiz yıl Torba Kanun'la getirilmişti.
Düzenlemeyle sadece prim borçları değil, vergi borçları da dahil olmak üzere devlete olan borçların hemen tamamına ödeme kolaylığı getirildi. Tabiri caizse devlet, bütün alacakları için yeni bir sayfa açmış oldu.
Açıkçası, sağlanan ödeme kolaylığına rağmen yapılandırmaya başvurmayan borçlular için daha sıkı takibin başlayacağını bekliyorduk. Nitekim bunun ilk işareti SGK'dan geldi. Kurum, geliştirdiği yeni icra takip sistemiyle, borçlu işverenler ve Bağ-Kur'lular için otomatik icra takibine geçiyor. Yani belirli süre prim ödemesini aksatan işverenlerin ve Bağ-Kur'luların borç dosyası otomatik olarak icra servisine intikal edecek. Borçlunun banka hesapları, araçları, gayrimenkulleri gibi varlıkları takibe alınacak.
Borçlunun icra takibine girmesinde SGK yetkililerinin inisiyatifi olmayacak ki takibin 'otomatik' oluşu da bunu gerektiriyor zaten. Yeni durumu yüz binlerce borçlu işveren ve Bağ-Kur'lu için özetleyecek olursak; "SGK'ya şu kadar borcum var ama hele dursun, bir ara bakarız" dönemi kapanıyor.
Taksitlendirmek mümkün
Öte yandan Torba Kanun kapsamında yapılandırmayı kaçırmış borçlular için hatırlatmış olalım. İsterlerse SGK'ya başvurarak mevcut borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebiliyorlar. Taksitlendirmenin gerek işverenler gerekse Bağ-Kur'lular açısından bazı avantajları var.
· Borcunu taksitlendiren işveren 5 puanlık sigorta primi işveren payından ve diğer istihdam teşviklerinden yararlanmaya başlıyor.
· Yine taksitlendirmeye başvuran işverenler, kamu ihaleleri için 'Borcu yoktur' yazısını SGK'dan alabiliyor.
· Normalde iki aydan fazla prim borcu bulunan Bağ-Kur'lular sağlık yardımlarından yararlanamazken, taksitlendirmeye başvuranlar sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayabiliyor.
SGK'ya borcu olan okurlarımız için hatırlatmış olalım