Türk otomotiv sektörü 2010’da tarih yazdı. 750 bin adet seviyesinde gerçekleşen binek otomobil ve hafif ticari araç satışları tarihi rekora imza attı. Daha önceki rekor 723 bin adetle 2005 yılına aitti. Yeni yılı karşılamaya saatler kala, saat 20.00’de vergi dairelerinin fazla mesailerini bitirmesiyle birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük otomotiv satışı resmen tescillenecek. Yüzde 0 faizden, 10 bin lirayı aşan indirimlere kadar birçok avantajın yer aldığı kampanya rüzgarını arkasına alan otomotiv markaları, 31 Aralık akşamına kadar 120 bin adetlik satışla 2005’i zorlamayı planlarken, yıl bitmeden “rekor” haberi geldi. Şirketler, bu ay 120-130 bin adetlik rakama ulaşmayı hedefliyordu ancak satışlar 150-160 bin adetlere doğru gitti. Markaların ellerindeki tüm stoklar bitti hatta showroom’da sergilenen araçlar bile satıldı. Müşterilerin talebine yetişemeyen şirketler, 2011 yılına sıra verdi. Ekonomik hayatın canlanması, kredi piyasalarındaki normalleşme, krizden güçlü çıkış sinyalleri, yüzde 1’in altına gerileyen taşıt kredisi faizleri ve düşük euro, satışların rekor kırmasında etkili oldu.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar Carşamba günü itibarıyla satışların 135 bin adet seviyesine ulaştığına dair bilgiye ulaştıklarını ve tarihi satış rekorunun kırıldığını belirterek, “Aralık ayı 150-160 bin adetlere doğru gidiyor. Hatta bazı modeller de yine stoklar sona erdi. Müşterilerimize 2011 için sıra yazıyoruz. Ocak ve Şubat ayları da hareketli geçecektir” diye konuştu.
Vatan Gazetesi'nden Mete Tansu'nun haberine göre, Aybar, şunları kaydetti: “Türk otomotiv pazarı 2005 yılına geri döndü. Biz sektör olarak inişli çıkılı değil, stabil bir pazar istiyoruz. 2011 yılında da pazardaki canlılığın devam edeceğini düşünüyoruz. Pazar en az bu seviyede gerçekleşecektir.” Kia, Geely ve Lada markalarının distribütörü Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak, Aralık’ta 140-150 bin adetlik satışın gerçekleşeceğini söyledi. Koçak, yoğun talep nedeniyle ellerinde araç kalmadığını, müşterilerine önümüzdeki yılın ilk çeyreğine gün verdiklerini belirtti. Koçak, 2011 yılında da benzer bir otomotiv pazarı beklediklerini kaydetti ve ekledi: “Pazar 750-800 bin adetler seviyesinde olur.” Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da “Rekor kırıldı ancak daha da yüksek olabilirdi. Şirketlerin elinde yeterli stok olsaydı Aralık ayında 175 binli adetlere ulaşılırdı” açıklaması yaptı.
Showroom’ları dolduran müşteri için yüzlerce yeni eleman alındı
Aralık ayında rekor satış bekleyen otomotiv şirketleri, talebe cevap verebilmek için adeta seferber oldu. Beklentilerin üzerinde performans gösteren satışlar karşısında hazırlıksız yakalanan ve stokları tükenen markalar, fabrikalara sipariş üzerine sipariş yağdırdı. Hatta şirketler, müşterilerine otomobil yetiştirebilmek için başka ülkelere giden gemilerin rotasını bile Türkiye’ye çevirdi. Otomotiv bayileri ise müşterilerine cevap verebilmek için showroom’lara yüzlerce yeni eleman aldı. Banka kredi teminatlarının limitlerini de yükseltti.
Uzun kuyruklar oluştu, vergi daireleri bugün saat 20.00’ye kadar açık
Showroomlar müşterilerle dolup taşarken, vergi daireleri de yılın bu son günlerinde adeta teyakkuza geçti. Vergi dairelerindeki uzun kuyrukların önlenmesi, mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla, büyük kentlerdeki MTV vergi dairelerinde mesai saatleri uzatıldı. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa il merkezlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) tahsile yetkili vergi daireleri, dün olduğu gibi bugün de saat 20.00’ye kadar açık bulundurulacak. Diğer il merkezleri ve ilçelerde de MTV tahsil eden vergi dairelerinin Vergi Dairesi Başkanları ya da Defterdarlar tarafından saat 20.00’ye kadar açık tutulabileceği belirtildi.
Ekstra MTV ödememek için tescil şimdi, teslimat Ocak 2011’de
Vergi dairelerinde yılın son 3-4 gününde yaşanan uzun kuyruklar, ekstra MTV ödememek isteyen vatandaşlardan kaynaklanıyor. Erken başvurunun nedenini gerektiren süreç ise şöyle işliyor: Bayi, müşterinin satın aldığı aracı faturalıyor ve ÖTV’sini ödemek üzere trafik tescile başvuruyor. Ancak otomobilin teslimatını Ocak ayında gerçekleştiriyor. Böylece alıcı otomobilini Ocak’ta teslim aldığı için 2010’a ait ilk MTV’yi ödemekten kurtuluyor ve 2011 yılına ait çift taksitle yapılan MTV’yi ödüyor. Eğer tüketici aracını Aralık’ta teslim alsaydı, bir önceki döneme ait yani Ocak-Haziran’ın MTV’sini de ödemek zorunda kalacaktı. 31 Aralık 2010/milliyet