Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2638
EURO
37,6128
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.882,200
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PENTEGON: TÜRKLER SINIR ÖTESİNE İSTEKLİ DEĞİL
PENTEGON: TÜRKLER SINIR ÖTESİNE İSTEKLİ DEĞİL
 
Pentagon’un sözcüsü Geoff Morrell, Türkiye’nin sınırötesi bir operasyon için aslında istekli olmadığını iddia etti. Sözcü, Kuzey Irak’ta zaten 2-3 tabur Türk askeri bulunduğunu da belirtti
 
18.10.2007 - 11:05

TBMM’nin Kuzey Irak’a olası bir harekat için yetki sağlayan tezkereyi kabul etmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü ve Dışişleri Sözcüsü ayrı ayrı basın toplantısı yaparak durumu değerlendirdiler. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell, “Türkler belirgin bir biçimde kızgın. Ancak bir sonraki adımı atma yönünde iştahları olduğunu sanmıyorum. Bu adımın, yalnızca bizim için değil, Türkler için de çok önemli sonuçları olur” dedi. Dışişleri Sözcüsü Tom Casey de, tezkerenin kabulünün eylemin gerçekleşeceği anlamına gelmediğini kaydetti.

Morrell, ”(Türkler’de) o bölgeye sınırötesi operasyon yönünde bir heves, aciliyet ve istek olduğunu sanmıyorum. Türkler, belirgin bir biçimde düş kırıklığına uğramış durumda, belirgin bir biçimde kızgınlar. Ancak bir sonraki adımı atma yönünde iştahları olduğunu sanmıyorum. Bu adımın, yalnızca bizim için değil, Türkler için de çok önemli sonuçları olur” diye konuştu.

KÜRT YÖNETİMİNE BASKI YAPALIM

Morrell, sınırötesi operasyonun dezavantajları arasında arazinin zorluğunu ve PKK teröristlerinin saklanmış olmasını saydı. Morrell, kuzey Irak’taki yerel Kürt yönetiminin PKK üzerinde “nüfuzu olduğunu” vurgulayarak, Iraklı Kürtler üzerinde ABD’nin baskı uygulaması gerektiğini kabul etti.

Morrell, “PKK üzerinde nüfuzu olduğuna ve PKK’nin Türkiye’deki canice eylemlerini durdurabileceğine inandığımız bölgesel Kürt yönetimi üstündeki etkimizi kullanalım” dedi. Sözcü, bu çerçevede diploması üzerinde yoğunlaşılmasını önerdi.

KUZEY IRAK’TA 2-3 TABUR TÜRK ASKERİ VAR

Morrell, kuzey Irak’ta 1990’ların sonlarından kalan bir düzenleme çerçevesinde yaklaşık 2-3 tabur Türk askeri bulunduğuna işaret etti.

Sözcü, bu askerlerin genellikle üslerinde bulunduklarını ve görevlerinin, bilgi toplamak ve “olan biteni gözlemekle sınırlı” olduğunu kaydetti. Morrell, bu Türk birliğinin, kuzey Irak’ta ABD’nin, Bağdat hükümetinin ve Iraklı Kürtler’in bilgisi çerçevesinde konuşlu olduğunu anlattı.

Pentagon Sözcüsü, ABD Temsilciler Meclisi’nde bekleyen ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesinin ABD’ye büyük zarar vereceğini ve bu tasarının genel kuruldan geçmesine karşı olduklarını da yineledi.

CASEY: GERÇEKLEŞECEĞİ ANLAMINA GELMİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de düzenlediği basın toplantısında, “Oylamanın gerçekleştiği anlaşılıyor. Türk yetkililer, üst düzeydeki liderler de dahil, bu oylamanın, eylemin gerçekleşeceği anlamına gelmediğini söylediler. Biz kesinlikle Türk makamlarını, Kuzey Irak’taki PKK sorununa verecekleri yanıtta, ihtiyatlı olmaya çağırmayı sürdürüyoruz” dedi.

Casey, “Tek taraflı bir askeri adımın atıldığını görmek istemiyoruz. Çünkü bunun sorunu çözeceğine inanmıyoruz. Gerçekte biz, böyle bir eylemin ortaya çıkarabileceği tehdit ve zorluklarla başa çıkmayı sonuçta zorlaştıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Türk hükümetiyle görüşmeleri sürdüreceklerini belirten Casey, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı’nın Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı ve bu sorunu çözmenin yolunun, Türkiye ile Irak arasındaki diyalogdan geçtiğini bildirdi.

Casey, ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısının geçmemesi sorunu da dahil olmak üzere ABD yetkililerinin, ilgili kongre üyeleriyle temaslarını sürdürdüklerini kaydetti. Casey, “Şunu duyurmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum ki son 24 saatte bir dizi kongre üyesi, görüşlerini değiştirdiğini ve tasarıya artık destek vermeyeceklerini açıkladılar” dedi.

AB’DEN “DİYALOĞU SEÇİN” ÇAĞRISI

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye’nin kuzey Irak’a asker sokmaktan vazgeçerek diyalog yolunu tercih etmesini istedi. Lizbon’da konuşan Jose Manuel Barroso, “AB, Türk yetkililerinden zaten gergin olan durumu ağırlaştırmaktan kaçınarak uluslararası hukuk çerçevesinde diyalog yoluyla çözüm aramasını istemekte” dedi.

Portekiz Haber Ajansı Lusa’nın bildirdiğine göre Barroso, “şiddet olmayacağını” ve “vatandaşlarının güvenliğinin savunulduğunu görme hakkına sahip Türk yetkililerinin meşru isteklerine diyalog ve diplomasi yoluyla cevap verileceğini umduklarını” bildirdi.

Barroso, PKK’nın eylemlerini “terör eylemi” olarak gördüklerini de belirtti ve “Türk halkı ve özellikle terör saldırılarının kurbanlarıyla dayanışma duygusu içinde olduklarını” kaydetti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YILAN YUVASINDAN TEHDİT ETTİ

YILAN YUVASINDAN TEHDİT ETTİ

IRAK'TAN BİRLİKTE OPERASYON YAPALIM ÖNERİSİ
»  DEMOKRAT ABD KONGRESİ BUSH'U REHİN ALDI
»  TÜM DÜNYA'DA ARANAN SAPIK ÖĞRETMEN ÇIKTI
»  ABD'DEN DİRENİŞÇİLERE KARŞI ANTROPOLOĞ
»  TÜRKİYE VE AVRUPA KİMLİK BUNALIMINDA
»  ÖLEN PAPA JEAN PAUL MEZARDAN EL SALLADI
»  ABD'Yİ KIZDIRAN FOTOĞRAF
»  BM: K.IRAK'TA MÜLTECİ KRİZİ YAŞANABİLİR
»  ABD VE RUSYA'DAN TEZKERE UYARISI
»  ERMENİ TASARISINDAN 7 ÜYE DESTEĞİNİ ÇEKTİ
»  PELOSİ: BUSH TASARIYLA İLGİLİ HİÇ ARAMADI
»  ABD'YE 2 "AĞIR FATURA" UYARISI
»  IRAK BAŞBAKANI MALİKİ ACİL GÖRÜŞME TALEP ETTİ
»  ABD'DEKİ FUTBOL MAÇINDA TÜRBAN TARTIŞMASI
»  BEŞAR ESAD, YARIN TÜRKİYE'YE GELİYOR
»  İSVİÇRE'DE MİNAREYE YASAKLAMA GİRİŞİMİ
»  HER 20 İNGİLİZDEN BİRİ DİŞİNİ KENDİSİ ÇEKİYOR
»  KREMLİN PUTİN'E SUİKASTİ YALANLADI
»  10 TÜRK'TEN 9'U AMERİKA'YA DÜŞMAN
»  PELOSİ ERMENİ TASARISINDA ISRARLI
»  PUTİN'E SUİKAST HABERİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI
»  HEMŞİRELİ İÇ ÇAMAŞIRI REKLAMI YASAKLANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.