Bakan Yıldız, "2011 Türkiye Buluşmaları Kahramanmaraş" adlı konferansa katılmak üzere bu kente geldi. Ankara'daki yoğun sis nedeniyle uçağı iki rötar yapan Bakan Yıldız, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde davul ve zurnalarla karşılandı. Partililerin sevgi gösterileri içerisinde salona giren Bakan Yıldız, konferansta yaptığı konuşmada AK Parti hükümetleri öncesindeki ekonomik tablolardan örnekler verip, 12 Haziran seçimlerinde Anayasa referandumunda elde edilen başarının tekrarını istedi.
340 MİLYAR DOLARLIK TAHRİBAT
Türkiye'de ekonomik istikrardan daha önemli olan şeyin siyasi istikrar olduğunu belirten Bakan Yıldız, "2001 krizinde yalnızca bankacılık sektöründe 48,5 milyar dolarlık bir kayıp oldu. Bütün tahribatı yani 2001 yılı yaşanmamış olsaydı diye arkadaşlarımız çıkardılar 7-8 tane ekonomi kalemi açısından ele aldılar 340 milyar dolar civarında tahribat oluşmuş. Türkiye'nin gayri safi yurt içi milli hasılası 235 milyar dolardı ve 240 milyar dolarlık bir tahribat oluşmuştu. 3 Kasım seçimlerinden sonra bir kısım arkadaşlarımızla plan ve bütçe komisyonunda görev yaptık seçme hakkımız yoktu rakamlar önümüze geldi. Dendi ki 'bu rakamları bütçeleştireceksiniz.' Ne yazıyor burada dedik açtık baktık evraklara Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar yapılacak yatırımın tutarı 4 milyar dolar.
Peki 2003 yılında ödeyeceğimiz faizin tutarı neydi biliyor musunuz? Tam 40 milyar dolar. Yani 11 birimlik elimizde bir para var. Bunun bir tanesini yatırıma harcayacağız 10 tanesini de götürüp faize vereceğiz. Ya buna can dayanır mı, ya buna ülke dayanır mı? Allaha şükürler olsun ki AK Parti bu ülkenin yönetimine geldi ve o aldığımız noktadan 3 katına katlayarak 750 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasıla oluşturuldu" diye konuştu.
"ENERJİDE YERLİ KAYNAKLARIMIZI KULLANMAK ZORUNDAYIZ"
Şubat ayında Afşin-Elbistan Termik Santrali'nde yaşanan heyelana da değinen Bakan Yıldız, bölgedeki biriken suyun en kısa sürede çekilmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Türkiye'nin kömür üretiminin yüzde 42'lik bölümünün bu bölgede çıkartıldığına vurgu yapan Bakan Yıldız, bunun yanında diğer enerji kaynaklarının da en iyi şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Petrolde yaşanan fiyat artışlarına da değinen Bakan Yıldız karamsar olunmamasını isteyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunun içindir ki enerji sektöründe bizler nükleer enerji santrallerinden tutun, yenilenebilir enerji kaynaklarına su, güneş, rüzgar jeotermal, biyokütle çöpten elde ettiğimiz enerjilere varıncaya kadar yerli kaynak dediğimiz kömüre varıncaya kadar bir çok kaynağımızı kullanmamız lazım. Dünyadaki son gelişmelere baktığımızda özelikle Kuzey Afrika'da petrolle alakalı bir kısım dalgalanmalar oldu. Bunların hepsi arz ve talepten kaynaklanmadı. Dünyada hiçbir ülke hiçbir şirket 'benim bir varil petrole ihtiyacım var o yüzden bu petrol fiyatları yükseldi' diyemez.
Çünkü bunların önemli bir kısmı spekülatif. Kötü haberlerin bıraktığı iz yine araştırmalara göre 11 birim. Ama iyi haberlerin bıraktığı iz yaklaşık bir birim. İki hafta kadar önce Riyad'da toplantıda 86 ülkenin enerji bakanları ile yaptığımız toplantıda bir konuya değinildi. Denildi ki 'oradaki eksik kadar hatta 4-5 kat fazlasını' üretelim. Ama bu haber çok fazla yansımadı. Ama Biz biliyoruz ki özellikle petrol ve doğalgazı ithal eden ülkelerden bir tanesi olan Türkiye'nin bir tüketici ülke olan Türkiye'nin bu fiyatların artışı işine gelmez. Hiç birimizin işine gelmez. Ama üretici ülkelerin de işine gelmez. Çünkü onlar eğer bu şekliyle devam ederse tüketim alışkanlıkları değişiyor. Başka yakıtlar ithal edilmeye çalışılıyor. Onun yerine o yüzden ben orta ve kısa vadede bir kısım fiyatların geri döneceğine inanıyorum."13 MART 2011/HABERTÜRK