Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PKK'NIN ELİNDEKİ KAYIP ALMAN RADARLARI MI?
PKK NIN ELİNDEKİ KAYIP ALMAN RADARLARI MI?
 
Türk İstibaratı PKK'nın elinde olan iki adet Tamara pasif radarının kimler tarafından PKK'ya verildiğini ararken bu radarların kayıp alman radarları olması ihtimalide güçleniyor.
 
8.7.2008 - 00:06

ALMANLARIN KAYIP RADARLARI NEREYE GİTTİ 

SPOTHABER ÖZEL-Çek firması „TESLA” seksenli yıllarda büyük bir gizlilik içinde „Ramona” pasif radarını ve bir sonraki versiyonu olan „Tamara MCS-93” radarını geliştirdiler. Bunlardan bir miktarı eski Doğu Alman Cumhuriyeti Milli Halk Ordusu (NVA) envanterinde bulunmakta idi. Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin ardından bir miktar „Tamara” radarı Alman Silahlı Kuvvetlerine devredildi. Bunlardan iki adedinin halen faal olduğu, geriye kalanlardan bir bölümün bilinmeyen bir yerlerde hurdaya çıkmış olduğu söyleniyor. Ancak hurdaya çıktığı konusunda da en ufak bir yazılı belge ve bilgi bulunmuyor.

PKK'YA SON MODEL RADAR VEREN ÜLKE ARANIYOR
Türk Hava Kuvvetleri’nin geçen Aralık’tan bu yana PKK’ya karşı gerçekleştirdiği başarılı hava harekatları sonrasında ağır darbeler alan PKK’nın, uçakların önceden yerini tespit etmede kullanmak üzere ‘pasif radarlar’ aldığı ortaya çıktı. İstihbarat birimleri PKK’nın bu radarlardan iki tane aldığını tespit etti.

Teknolojik olarak, bilinen klasik aktif radarlardan daha ileri olan pasif radarların yerini tespit etmek çok güç. Çünkü, pasif radarlar herhangi bir ışıma yaymadan, havadaki çeşitli sinyalleri kullanarak havada yaklaşan cisimlerin yerini önceden haber verebiliyor. Bu da, aktif radarlar gibi yerlerinin saptanmasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Yani, uçaklar aktif radarları cihazdan yansıyan sinyaller sayesinde rahatlıkla tespit edebilirken, pasif radarlar ise kolay kolay bulunamıyor.

„Tamara” bir pasif keşif radarıdır ve Çek firmaları bunu daha da geliştirilerek „Vera” modeline geçtiler. Çalışma prensibi çok basittir: Her modern uçak, güçlü bir bilgisayarın veri bankasında saklı „parmak izi” olarak adlandırılan, kendisine özgü bir izgeye (spektruma) sahip elektromanyetik dalgalar yayarlar. Bu izge, üç ayrı yerdeki alıcılar tarafından alınır ve zaman sürelerinin ölçülmesi ve karşılaştırılması sayesinde uçağın o anki konumu hesaplanır.

KİMLER ÜRETİYOR?

Bu tip radarları normalde dünyada askeri savunma sanayi teknolojisi çok ileri olan ülkeler üretebiliyor. Bunların içinde ise, ABD, Çek Çumhuriyeti, Slovakya,Rusya, İsrail, İngiltere ve Ukrayna gibi ülkeler de yer alıyor. Çeşitli değerlendirmeler olsa da, bu radarları PKK’ya kimin verdiği tam olarak bilinmiyor.


UZMANLAR NE DİYOR

Konuyla ilgili olarak uzmanları bu radarlar için iki ayrı görüşe sehipler bir kısmı radar derken bir kısmı ise bunların radar olmadığı kanısında işte o görüşler:

„Ramona”, „Tamara” ve „Vera”
 
„Tatra” aracı üzerindeki Slovak „Tamara” radarı
Çek firması „TESLA” seksenli yıllarda büyük bir gizlilik içinde „Ramona” pasif radarını ve bir sonraki versiyonu olan „Tamara MCS-93” radarını geliştirdiler. Bunlardan bir miktarı eski Doğu Alman Cumhuriyeti Milli Halk Ordusu (NVA) envanterinde bulunmakta idi. Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin ardından bir miktar „Tamara” radarı Alman Silahlı Kuvvetlerine devredildi. Bunlardan iki adedinin halen faal olduğu, geriye kalanlardan bir bölümün bilinmeyen bir yerlerde hurdaya çıkmış olduğu söyleniyor.

„Tamara” bir pasif keşif radarıdır ve Çek firmaları bunu daha da geliştirilerek „Vera” modeline geçtiler. Çalışma prensibi çok basittir: Her modern uçak, güçlü bir bilgisayarın veri bankasında saklı „parmak izi” olarak adlandırılan, kendisine özgü bir izgeye (spektruma) sahip elektromanyetik dalgalar yayarlar. Bu izge, üç ayrı yerdeki alıcılar tarafından alınır ve zaman sürelerinin ölçülmesi ve karşılaştırılması sayesinde uçağın o anki konumu hesaplanır.

Radar değil mi?
„Vera” aslında bir gerçek radar değildir. Bununla beraber, radarların özelliği olan zaman süre hesapları burada da kullanılır. Benzeri şekilde bu kavram ikincil radarlarda, zaman süre ölçümleri ve ikincil radarların uçan nesne gövdesini hassasiyetle konumlayabilme yeteneğinden ötürü kullanılır. Bu arada, örneğin Dönen Radyo Feneri „Tacan” için zaman süre ölçümü yapmasına rağmen, uçan nesne gövdesini konumlayamaması nedeniyle radar kavramı kullanılmaz.

Benim düşünceme göre, „Vera” için, kendisi için bir göndericiye ihtiyaç duymaması nedeniyle, radar kavramı pekala kullanılabilir. „Vera” elektromanyetik dalgaların zaman ölçümleri yardımıyla uçakların konumunu belirleyebilir! (Yapımcı firma 0.1 ila 40 GHz frekans aralığında, zaman ölçümlerini 100 ns hassasiyetinde yapabildiğini beyan ediyor!). Böylece tanıma göre onunda bir radar cihazı olduğu söylenebilir.


Sonuçta, PKK’ya ağır darbeler vuran Türk Hava Kuvvetleri’nin bu başarısından hangi ülkenin rahatsız olduğu ve teknik eğitim dahil, bu radarları nasıl temin ettiği, hatta ileri vadede radarın bilgileri ile füzeleri de örgüte temin edip etmeyeceği ortada kalan sorular. 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRKEŞ'İN EŞİ NAFAKA DAVASI AÇTI

MEKSİKALI ÇİFTÇİLER VALİYİ BÖYLE PROTESTO ETTİLER

THY'NİN AÇ PİLOTU YOLÇULARI UÇAKTAN İNDİRDİ
»  İNTİHAR İÇİN SUYU ÇEKİLMİŞ TUNCA NEHRİNE ATLADI
»  ERGENEKON PROTESTOSU İSTANBULDA İKİ AYRI YERDE YAPILDI
»  SAVAŞ VURAL: BİZİ DE ERGENEKON'A ALSINLAR
»  ERGENEKON GÖZALTILARI PROTESTO EDİLDİ
»  "DAVA'NIN İDDİANAMESİZ GÖTÜRÜLMASİ HAKSIZLIK"
»  DANIŞTAY BAŞSAVCISI UYARDI
»  "KESİLMİŞ KARPUZ GİBİYİZ"
»  ASKERİN LÜBNAN'DAKİ GÖREV SÜRESİNE UZATMA
»  VELEV Kİ TAYYİP YOK?
»  DÜNKÜ ADI BOMBA DAVASIYDI
»  "BENİ BOYNUMDAN ZİNCİRLEDİLER"
»  CHP: ERKENEKON TEHDİT OLARAK 13 AYDIR SÜRDÜRÜLÜYOR
»  KIRKPINAR AĞASI SEYFETTİN SELİM OLDU
»  KOMUTAN'IN ODASINI KİM DİNLEDİ?
»  BALBAY'DAN GÖZ ALTIYLA İLGİLİ ŞOK AÇIKLAMALAR
»  ESKİ DÖNEK: "RESMİ DİL KÜRTÇE OLSUN"
»  İRAN İSRAİL'İ 5 BİN 300 FÜZE İLE VURACAK
»  GECEKONDUYA AF TARTIŞMASI MECLİSE GELİYOR
»  ATALAY: BİRBİRİYLE İRTİBATLI BİR ÖRGÜT
»  ERGENEKON TURŞUSU
»  THE OBSERVER: TÜRK SİYASETİNDE SON TRAVMA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.