GEÇEN yıl kötü giden iklimsel koşullar nedeniyle tarihinin en düşük rekoltelerinden birisini yaşayan fındık, bu yıl tam üretimcinin yüzünü güldürecek derken sıcaklara teslim oldu. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı “Bir haftadır devam eden aşırı sıcakların bu yılki rekolte tahminini yüzde 15-20 arasında düşüreceğini düşünüyorum” dedi. Akbaşlı, sıcaklıkların devam etmesi durumunda bu oranın yüzde 40’lara kadar çıkabileceğini söyledi. Geçen yıl Türkiye’de fındık rekoltesinin 452 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Akbaşlı, 14 il, 129 ilçede yapılan komisyon çalışmaları sonucunda bu yılki fındık rekolte beklentilerinin 707 bin ton olduğunu belirtti.
Bu yıl için fiyat beklentisi 6 lira
Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda fiyatların çiftçi açısından sıkıntılı olduğunu dile getiren Akbaşlı “Son 3 yıldır Türkiye’de fındıkta serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor. Bugün itibariyle piyasada eski fındık 4 liradan alınıp satılıyor ve her sene bir önceki fiyat düzeyinden fiyatlandırma yapılıyor. 2012’ye dair fiyat beklentim 6 lira. Burada çiftçimizin mahsülüne sahip çıkması gerekiyor” dedi. Rekoltedeki düşüş nedeniyle fiyatların geçen yıl 7.5 liraya çıktığı dönemde Toprak Mahsülleri Ofisi’nin 2008 yılı mahsulü fındıkları 6.5 liradan piyasaya sürerek fındık fiyatlarını aşağı çektiğini kaydeden Akbaşlı, bu yılda kurumun alımlarıyla fiyatı yukarı çekmesini beklediklerini söyledi. Son bir haftadır fındık bölgelerinde de devam eden kavuru sıcakların rekolteye olumsuz etki edeceğini kaydeden Akbaşlı “Çiftçilik deneyim ve tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki fındık üretim bölgelerinde son bir haftadır devam eden 40 derece ve üzeri sıcaklar miktar bazında kesin olmamakla birlikte yüzde 15-20’lik bir rekolte kaybına neden olacaktır. Hasad dönemine kadar kalan 20 günlük süreçtede hava şartları böyle giderse bu oran yüzde 40’lara kadar çıkacaktır” diye konuştu.
HASAT TARİHİNİ ÖNE ÇEKTİLER
SICAKLAR sadece rekolteyi vurmakla kalmadı. Fındık bölgelerinde hasat tarihi de öne çekildi. Ordu’da daha önce kıyıdan 250 metre rakıma kadar olan sahil kesimde fındık hasadının 3 Ağustos, 250-500 metre rakım arası olan orta kesimde 8 Ağustos, yüksek kesimlerde ise 15 Ağustos tarihinde başlayacağı açıklanmasına rağmen dün itibariyle hasada başlandı. Sabah 8’de girdikleri bahçeden akşam altıya kadar çalışan fındık işçileri “Ramazan ayı ve sıcak havalar bizi zorluyor ama bir taraftan da çalışmamız gerekiyor ne yapalım” şeklinde konuştu. Trabzon’da ise fındık hasadı sahilde 4 Ağustos, orta kesimlerde 9 Ağustos, yüksek kesimlerde ise 14 Ağustos tarihlerinde başlayacak.
Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini karşılarken bu yıl rekoltenin sıcaklar zarar vermezse 707 bin tona çıkması bekleniyor.