Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TALAT, İŞBİRLİKÇİLERİYLE BİRLİKTE ADAYI DEVREDİYOR
TALAT, İŞBİRLİKÇİLERİYLE BİRLİKTE ADAYI DEVREDİYOR
 
Müzakereler öncesinde Brüksel’de AB yetkililerinin nabzını yoklayan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ada’daki Türk askerlerinin sayısının tarafların anlaşacakları oranda çekileceğini açıkladı
 
11.9.2008 - 21:55

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ada’da bugün başlayacak kapsamlı müzakereler öncesinde Brüksel’de temaslarda bulundu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’le bir araya gelen Talat, Rumların müzakereler konusunda teşvik edilmesini talep etti. Avrupa Siyaset Merkezi’nde (EPC) konuşan Talat, Ada’daki Türk askerlerinin sayısının Kıbrıs’taki tarafların üzerinde anlaşacakları orana çekileceğini söyledi. Talat, bu konuda detay vermekten kaçındı ve “Ada’daki Türk askerlerinin  şu anki sayısının korunmasını talep etmiyoruz” dedi.
Kıbrıs’taki tüm sorunları çözecek kapsamlı bir çözüm için çaba gösterdiklerini söyleyen Talat, Türkiye’yle sürekli danışma halinde olduklarını belirterek, “Türkiye, tüm kurumlarıyla çözümden yana. Kıbrıs Türkleri, Türkiye’nin desteğinin, korumasının ve garantisinin olmadığı bir çözüme sıcak bakmazlar. Garantörlük sisteminin korunması ve tam olarak uygulanmasından yanayız” dedi. Ada’da, herhangi bir uluslararası askeri gücün görev yapmasına sıcak bakmadığını söyleyen Talat, “Bu daha önce denendi ve olumlu sonuç vermediği görüldü. KKTC’deki Türk askerlerinin sayısının  şu anki oranda tutulmasını talep etmiyoruz. Bu sayı, Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında varılacak anlaşma doğrultusunda azaltılacak. Bu pazarlık konularından biri olacak. Kuruluş antlaşmasında Ada’da 650 Türk, 950 Yunan askeri bulunması öngörülüyordu” dedi.
Çözüme yönelik müzakerelerde AB’ye büyük görev düştüğünü söyleyen Talat, “Rumların çözüm güdüsü yok, çünkü AB’ye üyeler. AB, Rumları çözüm konusunda teşvik eden bir rol üstlenmeli” dedi. Rumların üye olması nedeniyle KKTC’nin, AB’den sadece teknik destek beklediğini söyleyen Talat, “Siyasi destek beklemiyoruz, çünkü tarafsız davranabileceklerini düşünmüyoruz” dedi. Talat, çözümün takvime bağlanmasını istediğini, ancak Rum tarafını buna ikna edemediğini söyledi.
Talat, “Benim isteğim müzakerelerin bu yıl sonuna kadar tamamlanması. Ancak Rum tarafında ortaya çıkan son eğilim, sürecin Haziran 2009’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde tamamlanması yönünde” dedi. 
Talat, Rum lider Hristofyas’ın sorunları basın yoluyla tartışmaması gerektiğini söyledi ve “Biliyorsunuz müzakerelerde daha yeni, ama her geçen gün alışıyor” diye konuştu.

 Kıbrıs’ta al-ver süreci başlıyor
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün bir araya gelecek. Liderler, kapsamlı müzakerelerde ilk görüşülecek konu olarak “Yönetim ve Güç Paylaşımı”nı seçti. İkinci görüşülecek konunun ise Kıbrıs sorunun çözümünün temel taşını oluşturan mülkiyet konusu olduğu öğrenildi. Liderlerin 18 Eylül’de de bir araya gelmesi planlanıyor.
Al-ver sürecinde liderler haftada bir gün görüşme yapacak. Haftada 2 gün ve yoğun görüşme isteyen Türk tarafının, “tam gün mesai” şartıyla haftada 1 gün buluşmaya “evet” dediği ifade edildi. Gerektiği takdirde görüşmeler haftada      2 güne de çıkarılacak.
Müzakerelere, liderler dâhil olmak üzere taraflar 6’şar kişilik heyetlerle katılacak. Cumhurbaşkanı Talat’a, AB ve BM ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı görevlilerinin yanı sıra çalışma gruplarında görev yapmış kişiler de gerekli görülmesi halinde eşlik edebilecek.
Bu arada BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı. Görüşmede Kıbrıs’ta başlayacak olan başlayan kapsamlı müzakere sürecinin değerlendirildiği öğrenildi. Kapsamlı müzakere sürecinin tüm yönleriyle değerlendirildiği görüşmede, Erdoğan, Türkiye’nin konuya ilişkin çözüm perspektiflerini bir kez daha BM Genel Sekreteri Ban’a iletti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


JANDARMA'YA ROKETATARLA SALDIRAN PKK'LILAR İMHA EDİLDİ

TERÖRLE MÜCADELE TOPLANTISINDAN EK TEDBİRLER ÇIKTI

AKP'DE İKİNCİ TEZKERE KRİZİ
»  KADINLAR GÖĞSÜ AÇIK NAMAZ KILABİLİR Mİ?
»  PERİNÇEK, İFADE VERMİYOR
»  MHP'DEN ERDOĞAN'A AĞIR SÖZLER
»  FLAŞ..FLAŞ.. GENELKURMAY'DAN 4 BÖLGEYE YASAK
»  MECLİS'İN MAKAM OTOLARI YENİLENİYOR
»  SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN KUŞHAN'A KÖTÜ HABER
»  BAYRAM MERAL'DEN KOMİK SAVUNMA
»  DTP, MECLİS'TE KÜRTÇE KONUŞACAK!
»  LİSELERDE ÇİN'CE ÖĞRETİLECEK
»  "YÜREKLİ BİR CUMHURİYET SAVCISI BEKLİYORUZ"
»  TKP'YE TRİLYONLUK SERVET!
»  SARIGÜL, DSP'YE Mİ KATILIYOR?
»  CHP LİDERİ BAYKAL, GENELKURMAY'DA
»  ERTUĞRUL ÖZKÖK'TEN BAŞBAKAN'A CEVAP
»  EMRE BELÖZOĞLU'NDAN KAVGA AÇIKLAMASI
»  ERDOĞAN'IN GÖZÜ 4 BÜYÜK İL'DE
»  UZAN'A SULTAN AHMET'TEN ÇAĞRI
»  "BAZILARI TÜRKİYE'Yİ MUZ CUMHURİYETİ SANIYOR"
»  RTÜK BAŞKANI AKMAN, HAKKINDAKİ İDDİALARI DOĞRULADI
»  ERGENEKON'UN ASTROLOJİK ŞİFRELERİ
»  MAKBUZDA BAŞBAKANLIK YAZIYORSA MAKBUZU NEREDE?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.