Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1781
EURO
38,2670
IMKB
9.679,000
ALTIN
2.906,830
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UNAKITAN, CHP ABLUKASINDA
UNAKITAN, CHP ABLUKASINDA
 
Hazine yardımını harcanmış gibi göstererek usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu, kapatılan RP yöneticileri hakkında açılan ve kamuoyunda “Kayıp Trilyon” olarak bilinen yargılama sürecinde kritik bir dönemece daha girildi
 
24.8.2008 - 00:07
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gül hakkında 2 Haziran’da verdiği takipsizlik kararını, Maliye Bakanlığı’na yaklaşık 2.5 ay gecikmeli olarak, bu ay ortalarında tebliğ edebildi. Tebligatı aldıktan sonra 15 gün içinde karara itiraz hakkı bulunan Maliye Bakanlığı henüz bu hakkı kullanmadı. Gül’ün “Kayıp Trilyon” ile ilgili dosyasını başından itibaren takip eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Maliye Bakanlığı itiraz etmediği takdirde, ilgili bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da “Maliye Bakanlığı’nın, vatandaşı diğer konularda nasıl sıkıştırıyorsa, bu konuda da özen göstermesi gerekir” diye konuştu.

Fezleke hazırlanmıştı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan incelemeler sonucu, partiye 1997’de yapılan 1 milyon YTL’lik Hazine yardımının iade edilmeyerek, sahte evraklarla 71 il teşkilatına dağıtılmış gibi gösterildiği iddiasıyla Genel Başkan Necmettin Erbakan’ın da aralarında bulunduğu 88 RP’li hakkında dava açıldı. Erbakan dava sonucu “resmi evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapse, 68 partili de farklı hapis cezalarına mahkûm edildi. Ancak o dönem RP’de “Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı” olan Gül hakkında “milletvekili olduğu ve dokunulmazlığı bulunduğu” gerekçesiyle fezleke hazırlandı. Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından hakkında hazırlanan fezleke TBMM Başkanlığı’ndan Adalet Bakanlığı
kanalıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral da, Gül hakkındaki dosyayı inceleyerek 2 Haziran 2008’de kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Başsavcılık’tan gecikmeli
Ancak savcılık, söz konusu takipsizlik kararını, suçtan zarar gören ve Erbakan’ın da aralarında bulunduğu RP’lilerin ceza almalarını sağlayan suç duyurusu sürecini başlatan Maliye Bakanlığı’na tebliğ etmeyi geciktirdi. Maliye’ye tebligatın yapılmadığı, bir vatandaşın itirazıyla ortaya çıktı. İtirazda, Gül’ün cumhurbaşkanı olmadan önce bu suçu işlediği, hakkında dava açılması gerektiği ve bu nedenle takipsizlik kararı verilemeyeceği savunuldu. İtiraz üzerine Gül hakkındaki karar, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ağustos başında mahkeme, Gül’e ilişkin dosyayı başsavcılığa iade ederken, takipsizlik kararının Maliye Bakanlığı’na da iletilmesi gerektiğini bildirdi. Savcılığın, 2 Haziran’da verdiği takipsizlik kararını yaklaşık 2.5 ay sonra, Maliye Bakanlığı Ankara Muhakemat İl Müdürlüğü’ne bu ay ortasında tebliğ ettiği öğrenildi. Savcılık kaynakları tebliğ tarihini tam açıklamazken, Maliye’ye de, tebliğden sonra tanınmış olan 15 günlük itiraz süresi başlamış oldu. Maliye Bakanlığı karara itiraz etmezse, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararına yapılan itirazı yeniden görüşecek. Bakanlığın itirazı halinde, dosya önce yine aynı mahkemeye gönderilecek, bu itirazın kabulü halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri dönecek. Bu durumda da başsavcılığın Gül hakkında dava açması gerekecek. Maliye Bakanlığı’nın itiraz etmesi ve Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu itirazı reddetmesi halinde ise Gül için bu davadaki yasal süreç sona erecek.
Bakan ve bürokratlara uyarı
CHP’li Atilla Kart, Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü çalışanlarını uyararak “Maliye Bakanı veya hükümet, bu karara itiraz edilmemesi yolunda yazılı talimat verirse, bu, Anayasa’nın 137. maddesi anlamında ‘kanunsuz emir niteliğinde’ olacağından, yerine getirilmemesi gerekir. Bu emri yerine getirecek başta müsteşar olmak üzere tüm ilgililerin hem hukuki hem de cezai anlamda kişisel sorumlulukları doğacaktır. Sözü edilen bürokratlar, görevlerini ve yetkilerini kötüye kullanmış olacaklardır. Kendilerini bir kez daha uyarıyorum” dedi. Savcılığın takipsizlik kararını alır almaz Maliye’ye tebliğ etmesi gerektiğini vurgulayan Kart “Ama burada hep bir karambol, oldu bitti, emrivaki yaratılmak isteniyor. Nitekim bu dosya organize biçimde, Başbakanlık ‘la Adalet Bakanlığı’nda 8 ay sumen altı edildi” diye konuştu.

Alacak için son söz Yargıtay’ın
Ceza soruşturmasından takipsizlik kararı verilen Gül, “Kayıp Trilyon” davasının Hazine alacağına ilişkin kısmında davalılar arasında yer aldı. Ancak Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Gül hakkında açılan davanın reddine karar verdi. Kararda, Gül’ün parti harcamalarıyla ilgili bir sorumluluğunun bulunmadığına vurgu yapıldı. Aynı davada Erbakan ve parti genel saymanı Rıza Ulucak, Hazine zararının tümünden sorumlu tutularak, toplam 2.6 milyon YTL ödemeye mahkûm edildi. Bu miktar, 1997’den itibaren işleyen yasal faizlerle birlikte 11.5 milyon YTL’yi buldu. Yerel mahkeme kararının ardından Ankara 7. İcra Müdürlüğü, Erbakan’ın malları için haciz işlemi başlattı. Ancak Erbakan’ın avukatları, itiraz etti. Yerel mahkeme kararı da Erbakan’ın avukatlarınca temyiz edildi. Bu konuda son sözü Yargıtay söyleyecek.
Milliyet


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YAKIŞIKLISIN,KARİZMATİKSİN,BAYKAL SENİN POPONU YESİN

FELÇLİ AMA DİLİYLE SAKAT ARABASINI KULLANIYOR

BAYKAL: DOKUNULMAZLIĞI SÖZLE SINIRLAMAMALI
»  BU AYIBI İŞLEYEN HESAP VERECEK Mİ?
»  HRAN DİNK CİNAYETİNDE ŞOK GELİŞME
»  SAĞLIK SKANDALLARI BİTMEK BİLMİYOR
»  BOĞAZI GEÇEN ABD GEMİLERİ PROTESTO EDİLDİ.
»  YARSAV BAŞKA'NINDAN SUÇLAMALARA CEVAP
»  RUSYA'NIN BOĞAZ TEPKİSİ: GİRİŞİM KAYGI VERİCİ
»  CHP'DEN BOĞAZ TEPKİSİ
»  GEÇİLMEZ ÇANAKKALE'Yİ GEÇTİLER
»  AKP'DEN VİCDANLI LAİK TANIMI
»  GÜL, YARGILANABİLİR..!
»  ERDOĞAN, ÇEVRECİ'NİN DANİSKASIYMIŞ
»  ONLAR HOCAYI O DA "İŞBİRLİKÇİLER" DEDİKLERİNİ AFFETİ
»  AHMEDİNEJAD'IN AKILLARI KARIŞTIRAN KONUŞMASI
»  'CHP SOL PARTİ DEĞİL, ÇÜNKÜ ATATÜRK SOLCU DEĞİLDİ'
»  ERBAKAN, AF İÇİN NE DEDİ?
»  GÜL'ÜN DÜNÜRÜ SARIMERMER VEFAT ETTİ
»  SAPIKLARA KARŞI MECLİS'TE İŞBİRLİĞİ
»  DİŞLİ'YE AKP'LİLERDE DİŞ GICIRDATMAYA BAŞLADI
»  MADRİD'DEKİ UÇAK KAZASINDA SKANDAL İDDİASI
»  TUNCAY GÜNEY, VELİ KÜÇÜK'ÜN GÖZÜ, KULAĞIYMIŞ!
»  TOLON VE ERUYGUR'A ZİYARET YASAKLANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.