Ekonomist Dergisi'nden Metin Can'ın haberine göre, bakanlık koltuğundan ayrıldıktan sonra göz önünde olmayı pek tercih etmediği gözlenen Kemal Unakıtan’ın kızları Zeynep ve Fatma Unakıtan’ın Telemobil şirketi, 2010 ile birlikte hızlı bir değişim ve gelişim içerisine girdi.
2009 sonunda değişim kararı alan ve olağanüstü genel kurula giden Telemobil, 19 maddeden oluşan faaliyet alanını 52 maddeye yükseltti. Böylece Telemobil A.Ş, iğneden ipliğe her işe girebilir hale geldi. Ancak firmadaki değişim rüzgârı bununla sınırlı kalmadı. Kamu pastasından daha etkin pay almak isteyen şirket, aynı genel kurulda ana sözleşmesine şu ilginç maddeyi de ekledi:
'Türkiye Cumhuriyeti devleti bakanlıklarının ve bakanlığa bağlı resmi kuruluşların; iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, yapı kooperatifleri ve belediyeler tarafından yurtiçinde ve yurtdışında ihaleye çıkarılan inşaat, elektrik tesisat, yol, su, kanalizasyon, doğalgaz, altyapı, üstyapı, dekorasyon, restorasyon işlerinin yeniden veya onarımı ihalelerine katılmak, teklif vermek, ihale şirkette kalırsa ihale sözleşmesi gereği işi yapmak ve teslim etmek.”
5 ayda 7 milyon TL ihale kazandı
Telemobil bu tarihten itibaren il il kamu ihalesi kovalamaya başladı. Öncelikli yatırım hedefi İstanbul’dan sonra Anadolu’da hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlayan MOBESE sistemleri seçildi. Şirket 5 ay gibi kısa bir süre içinde milyonlarca dolar değerinde birçok ihaleyi kazanma başarısı gösterdi. Bu ihaleleri sıralamak gerekirse:
2009 sonunda Osmaniye'ye 49 MOBESE kamerası için açılan ihaleyi 990 bin lira bedelle Telemobil’de kaldı.
Ardından 2010 Şubat ayında Akçakoca Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (MOBESE) ihalesi’ne girildi ve 509.bin TL ( Kdv Hariç) fiyatla ihale kazanıldı. Firma bundan sonra rotasını Adıyaman’a çevirdi ve 1.343.000 TL teklifle buradaki ihaleyi de kazandı. Firma son olarak da İzmit, Derince ve Körfez ilçede kameralı takip sisteminin 218 kameranın yerleştirilmesi ile ilgili ihalede 4 milyon 370 bin TL ile en düşük teklifi verdi ve bu ihaleyi de kendi lehine çevirdi.
İlk yurtdışı ihalesini de kazandı
Unakıtan’ın kızlarının güvenlik sistemlerindeki yatırımı Türkiye sınırlarını da aştı. Firma geçtiğimiz ay Azerbaycan'ın en lüks projesi olan Flame Towers'ın güvenlik sistemleri işini üstlendi. Azerbaycan Hükümeti’nin proje sahibi olduğu Flame Towers Bakü'de toplam 225 bin metrekare olan üzerine kuruluyor. Projede Hotel Tower, Residance Tower, Office Tower ve Podium olmak üzere 4 bloktan oluşmakla birlikte, alışveriş merkezleri, otoparklar, çeşitli kültürel aktivitelerin yapılabileceği mekanlar yer alıyor. Unakıtanlar’ın ilk yurtdışı işi olan Flame Towers projesi 2011’de tamamlanacak
(HÜRRİYET)