BBC’de yayımlanan bir haberde, Yunanistan'ın yardım talebinde bulunması durumunda, AB’nin krediler ve borç teminatlarından oluşan bir paket oluşturulabileceğine dikkat çekildi.
Euro bölgesinin maliye bakanlarının konuya ilişkin öneriye en geç pazartesi günü tamamlamış olması bekleniyor.
Bütçe açığı euro bölgesince belirlenen yüzde 3’lük kısıtlamanın dört katına, yüzde 12.’ye ulaşan Yunanistan ise henüz içinde bulunduğu kamu borcu krizinden çıkmak için hiçbir resmi talepte bulunmadı.
YENİ ÖNLEMLER AÇIKLANDI
Büyük bütçe açığının sonucu olarak Papandreu hükümeti, geçtiğimiz günlerde, memur maaşlarında kesinti, emekli aylıkların dondurulması ve satış vergilerinin yükseltilmesi gibi çeşitli ekonomik önlemler açıklamıştı.
Hükümetin ekonomik önlemler paketini açıklamasından bu yana, grevler ve sert gösteriler birbirini izliyor.
Yunanistan'ın 5 milyonluk işgücünün yarısını temsil eden özel sektör çalışanlarının üye olduğu GSEE ve kamu çalışanlarının bağlı olduğu ADEDY sendikaları, 'Avrupa Birliği desteğindeki kemer sıkma politikalarının, yalnızca yoksul kesimleri etkileyeceğini ve ekonomik durgunluk yaşayan ülkenin sorunlarını daha da artıracağını' savunuyor.
Yunanistan'da 16 Mart'ta bir grev daha yapılması planlanıyor.
SPEKÜLASYON İDDİASI
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaueble ise, Reuters haber ajansında yayınlanan bir haberde, Berlin hükümetinin sözcüsünün “Böyle bir plandan haberimiz yoktu” sözlerine karşı çıktı.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Jonathan Todd ise daha önceki açıklamalarında, gerekli olması durumunda harekete geçebileceklerini belirtmişti. Todd aynı zamanda, “Evet kurtarma planın ana hatlarını çiziyoruz ancak net bir çözüme ulaşmadık. Planın detaylarına ait haberler ise sadece spekülasyondan ibaret” dedi.
Avrupa Komisyonu’nun ekonomi ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, AB’nin yardım paketinin yanı sıra, euro bölgesi içinde mali disiplini kontrol altına almak için daha sert düzenlemeler üzerine çalıştıklarını belirtti.