Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,6234
EURO
35,1213
IMKB
10.394,000
ALTIN
2.442,800
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 29 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İRAN GAZI ABD GEZİSİ YÜZÜNDEN KESMİŞ
İRAN GAZI ABD GEZİSİ YÜZÜNDEN KESMİŞ
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurucu Başkanı Yusuf Günay, İran'ın doğalgazı kesmesinin ardında, bir türlü imzalanamayan Güney Pars Bölgesi Anlaşması olduğunu ileri sürdü.
 
9.1.2008 - 11:45
ABD ziyareti öncesinde gazın kesilmesinin tesadüf olmadığını düşünen Günay, Türkiye'nin İran ile anlaşma imzalamamasının arkasında ise ABD olduğu tezini savundu. Güney Pras Bölgesi Anlaşması, Türkiye'nin İran'la termik santral, boru hatları, elektrik alımı ve doğalgaz çıkarılmasını kapsayan geniş bir 'iyi niyet' anlaşması olarak açıklanmıştı.

 Günay, İran'ın doğalgaz kesintisinin arkasında Türkiye ile İran arasında yapılan Güney Pars Bölgesi anlaşmasının olabileceğini savundu. Anlaşmaya hep kuşkuyla baktığını söyleyen eski EPDK Başkanı Günay, "Esasında biz İran'ın doğalgazı Türkiye üzerinden AB'ye pazarlama şansını kaybettik" dedi. Günay, Türkiye'nin bu şansı 2004 yılında kaybettiğini belirterek "Bu 2004-2005 yıllarında olabilecek bir konuydu. Bu konunun olgunlaştığı bir dönemde kanun değiştirildi. Yetki EPDK'dan alınarak bakanlığa devredildi. Ondan sonra da İran ile ilgili olarak bilinen nükleer tartışmalar başladı. Bunun sonucunda da İran gazının AB'ye pazarlanması imkansız hale geldi. Bu anlaşmanın olmasında İran tarafı çok arzulu ve istekliydi. Tahmin ediyorum ki anlaşmanın imzalanması noktasında bazı pürüzler çıkmış olabilir. Bu nedenle bunun İran'ın bir tepkisi olabileceğini tahmin ediyorum." diye konuştu.

Güney Pars Bölgesi Anlaşması'nın yürürlülüğe koyulmayacağını düşündüğünü dile getiren Günay, "Öyle gözüküyor. Çünkü bu konularda sürekli 'Her türlü tedbir alınıyor, tüm konular konuşuluyor' ifade ediliyor ama şu ana kadar gerçekleşen birşey göremedim." diyerek anlaşmaya ilişkin ABD'nin rolüne işaret etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'in ABD gezisi öncesinde böyle bir kesintinin olmasını tesadüf olarak görmediğini ifade eden Günay, "Bu yorumu yapacak bilgim yok. Seçimler öncesinde açıklanan anlaşmayı göremedik. Bunun etkisinin olabileceğini düşünüyorum." dedi.

"TÜRKİYE ENERJİDE 'AYAKSIZ' KÖPRÜ"
Günay, Türkiye'nin doğalgazda arz sıkıntısı yaşamamasının yolunun kontrat devri anlaşmalarını yapmasından geçtiğini söyledi. Yasa gereği devletin toplam ithalatının yüzde 20'sini özel sektöre devretmesi gerektiğini hatırlatan Günay, şöyle dedi:

"Bu şekilde yatırımcılar çeşitli ülkelerden doğalgaz getirmeye çalışacak ve böylelikle doğalgaz arzı çeşitlenmiş olacak. Ancak son 5 yılda sadece bir kontrat devri ihalesi yapıldı. Sonra bakıyoruz 'her türlü tedbir alınıyor. Hiçbir sorun yok' deniliyor. Bunların içinin doldurulması gerekiyor. Maalesef doğalgaz piyasasının oluşturulmasında EPDK'nın yaptığı çalışmalara ve çabalara paralel çalışmalar yapılmamıştır. Eğer bu kontrat devri yapılmış olsaydı o zaman bizim Türk özel sektörü bu ülkeye İran'dan da, Azerbaycan'dan da, Mısır ve Suriye'den de doğalgaz getirebilirdi. İşte o zaman ülkemiz enerji geçiş köprüsü olacaktır. Ama maalesef bu yönde somut ve kararlı çalışma yapılmadığı için bu köprünün ayakları yoktur. Türkiye ayaksız bir köprü görünümdedir."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BUSH, GÜL'Ü OTURTMAK İÇİN SIRTINA VURDU

ECYADIMIZIN KEMİKLERİNİ SIZLATACAKLAR

CİA'NIN GİZLİ TÜRKİYE RAPORU
»  BEKİR ÇOŞKUN'A GÖRE KIRAT ARTIK YÜRÜMEZ
»  CUMHURİYET DÖNEMİNDE DİNDARLARA BASKI YAPILDI MI?
»  YARGI: ÖMER DİNÇER "İNTİHAL" YAPTI..
»  ÜÇ LİDER'İN AKLA İLK GETİRDİĞİ
»  JANDARMA'DA SÖZLEŞMELİ SUBAY DEVRİ
»  KANSERİ YENDİ, SAHNEYE DÖNDÜ
»  AKP'Lİ VEKİL DİNLEMEYE TAKILDI
»  MAHSUN KIRMIZIGÜL PKK BAYRAĞI İLE
»  ''BUNLAR KIYTIRIK VATANDAŞLAR''
»  ÇUVALI UNUTAN VEKİLLER ARTIK ABD'Yİ ÇOK SEVİYOR
»  SAHTE DOKTOR VE RUHSATSIZ SÜNNETÇİLER YANDI
»  USULSÜZLÜK YAPAN AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI'NA 2 YIL HAPİS
»  DEVLET'TE HERŞEY SIR OLMAKTAN ÇIKARTILIYOR
»  BAKAN ŞAHİN'DEN MİLLETVEKİLLERİNE: ''TORPİL İÇİN BANA GELMEYİN''
»  DİNLEME CİHAZLARINI YURDA SOKANLARA CEZA YOK MU?
»  "HAİN SALDIRIDA CİDDİ SONUCA ULAŞTIK"
»  -ADALET BAKANI ŞAHİN'DEN "TACİZ" YORUMU: "EĞİTİM ŞART"
»  ADALETİN ŞAŞKINLIĞI MI DESEK ACABA..?
»  GÜL, BUSH İLE ORTAK DÜŞMANI KONUŞTU
»  GÜL VE BUSH'TAN ORTAK AÇIKLAMA
»  PKK SIĞINAĞINDA 640 KİLO AMONYUM NİTRAT ELE GEÇİRİLDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.