Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin ile Türkiye ve İsviçre arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 80. yıl dönümü dolayısıyla Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen etkinliğe katıldı. Tören'de Türkiye'ye jest yapan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin, Lozan Anlaşması'nın imzalandığı masayı Cumhurbaşkanı Gül'e hediye etti.
Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 80. yılının kutlandığını ve 80 yıl önce İsviçre'den Ankara'ya gelen ilk diplomatik temsilcinin Mustafa Kemal Atatürk'e güven mektubu takdim ettiğini hatırlattı. Diplomatik ilişkilerin 80. yılının kutlanmasının İsviçre'nin iki ülke işbirliğine ve ilişkilerine verdiği önemi gösterdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Couchepin'in Türkiye ziyaretinin de bunun kanıtını olduğunu ifade etti.
DEVLET BAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET
"Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkiler önemli, çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli tarihi anıları İsviçre'de gerçekleşti. Lozan bunların başında geliyor" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Montrö Sözleşmesi'nin de İsviçre'de imzalandığını hatırlattı. Geçmişte bu kadar sağlam ilişkilerin olduğu bir ülkeyle bugün de sağlam ve ayrıcalıklı ilişkiler kurulmasının doğru olduğunu belirten Gül, her iki ülkenin de bunu hak ettiğini kaydetti.
İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin'in ziyaretinin 80 yıllık ilişkilerde devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, "İnanıyorum ki bu ziyaret Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkiler için yeni bir sayfa olacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre'nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923'te Lozan Anlaşması'nın imzalandığı masayı Türkiye'ye getirerek, hediye ettikleri için de Couchepin'e teşekkür etti. Gül, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna sahne olan bir masa. Bizim için manevi değeri tabii ki büyük olan bir anı. Tabii ki bu, Türkiye'de depoda durmayacak, Türkiye'de en güzel şekilde sergilenecek" diye konuştu.
İsviçre'den ilk kez 1928 yılında bir büyükelçinin Ankara'ya atandığını ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e güven mektubunu sunduğunu anımsatan Couchepin, ülkesinde 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşmasının ikili ilişkilerdeki önemine işaret etti.
'SON KEZ DOKUNMAK İSTİYORUM'
İki ülkenin ortak tarihinde Lozan Antlaşması'nın yanı sıra İsviçre medeni kanunu gibi pek çok nokta bulunduğunu ifade eden Couchepin, iki ülkenin zamanla ilişkilerini uyum içinde, saygıya dayalı olarak geliştirdiğini söyledi. Türkiye'nin karmaşık bir coğrafyanın ortasında bulunduğunu belirten Couchepin, AB değerlerini benimseyen Türkiye'nin birlik ülkeleriyle ilişkileri geliştirdiğini kaydetti.
Couchepin, konuşmasının sonunda günün önemine bir kez daha değinerek, Lozan Antlaşmasının imzalandığı masayı Türkiye'ye armağan etti.
Türkiye'ye vermeden önce masaya bir kez dokunmak istediğini söyleyen Couchepin, masanın büyük, güçlü ve sağlam bir masa olduğunu belirtti. Couchepin, masanın bu sağlamlığının ikili ilişkileri temsil ettiğini kaydederek, iki ülke arasındaki işbirliğinin devamını arzu ettiklerini ifade belirtti.
İsviçre'ye dönünce küresel bir aktör olan Türkiye'yi anlatacağını belirten Couchepin, gelecekte de birlikte çalışmayı istediklerini sözlerine ekledi.