Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,3253
EURO
36,4751
IMKB
10.001,000
ALTIN
3.033,010
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İşte 'İmar Barışı'nın Bilinmeyenleri
İşte  İmar Barışı nın Bilinmeyenleri
 
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ‘imar barışı’nın detaylarını anlattı.
 
21.7.2018 - 09:11

SÖZCÜ- Başkan Genç, seçim öncesinde çıkarılan imar barışının gecekonduda yaşayan vatandaşların tapu sorununu çözmediğini, çoğunlukla site ve kooperatiflerdeki ruhsata aykırı uygulamalara af getirdiğini vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan İmar Barışı düzenlemesi kapsamında “yapı kayıt belgesi” almak için yapılan başvurular 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. Başvuruda bulunan kişiler, 31 Aralık 2018 tarihine kadar da belirlenen kayıt bedellerini ödeyecek. Başvuru süresinin dolmasına kısa bir süre kalmış olmasına rağmen vatandaşların çoğu imar barışı düzenlemesinin ne getirdiğinden habersiz.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, arkadaşımız Özlem Güvemli'ye imar barışına dair açıklamalarda bulundu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, arkadaşımız Özlem Güvemli'ye imar barışına dair açıklamalarda bulundu.

İSKAN BELGESİ: Yasanın Türkçesi şu: Ruhsat almış, inşaat başlamış ama yolda şaşmış, ilaveleri olmuş binaların tamamlanıp oturma izin belgesi yani iskan belgesi alabilmesi için bu işlemlerin tamamının yenilenmesi anlamına geliyor. Beyanı, vatandaşın kendisi yapıyor.

KAÇAK FURYASI: Turizm bölgelerinden inanılmaz bir kaçak inşaat furyası başladı. Niye? Beyanı kendisi yapacağı için bugün başladığı kaçak inşaatını fotoğraflayıp bunu 2018'den önce yaptığını söylüyor. Türkiye'de inşaat yapmanın yasaları kuralları var böyle olmaz.

KAÇAKLAR DEPREMDE YIKILIRSA NE OLACAK?
Sarıyer Belediye Başkanı çarpıcı bir deprem uyarısında da bulundu: “Esenyurt'ta kaçak binalar var. 40 katlı bina ruhsatı alındı, temeller, taşıyıcı sistemler 40 kata göre yapıldı. Ama 60 kat yapıldı. Şimdi 20 kat affedilecek. Peki bu binanın 40 kata göre yapılan temeli 60 katı nasıl taşıyacak? Güçlendirme yapacağım diyemez yeni binanın güçlendirmesi mi olur? Bina depremde yıkılırsa sorumluluk vatandaşta olacak onu affedende değil.”

BU YASAYI YAPANLAR ANLAMINI BİLMİYOR
Yasanın hazırlanış biçimini eleştiren Şükrü Genç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu yasanın içinde tek güzel bir söz var ‘barış.' Başka bir şey yok. Yasanın yapım sürecinde sorun var. Yasalar böyle hazırlanmaz. Yasaların önce altlıkları hazırlanır. Burada altlık sonradan oluşturulmaya çalışılıyor ve bu noktada da keyfiyetler ortaya çıkıyor. Yeni yönetmelikler, yeni kararnameler çıkarıyorlar. Yasayı yapan anlamının ne olduğunu bilmiyor.”

İMAR BARIŞI'NDA EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR VE YANITLARI
İmar Barışı hangi binaları kapsıyor?

2018 yılından önce belediye mülkü, kişilerin kendi mülkleri ve milli emlak mülklerinde yapılmış olan bütün binaları kapsıyor. Tüm bu yapılar için yapı kayıt belgesi başvurusu yapılabilir.

Bu yasa ile tapu alınabilir mi?

Yasa bu haliyle imar sorununu ve tapu sorununu çözen bir düzenleme değildir. Bu düzenleme metninde tapu ifadesi hiç geçmiyor. Ruhsatlı başlamış, fakat kaçak duruma düşen binaların imar sorunu yasanın bu haliyle çözülüyor. Plan sorunu olmayan muvafakat (onama) sorunu olmayan siteler ve kooperatifler için avantajlı görünüyor.

Yapı Kayıt Belgesi almanın ne gibi faydaları var?

Yapınızın üzerinde bir yıkım kararı varsa yapı kayıt belgesi aldığınızda bu karardan kurtulmuş olacaksınız. Bu tehdidi kaldırmaya yönelik bir belge. Bunun dışında elektrik, doğalgaz bağlı değil ise bunları bağlamak için işinize yarayabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi için ortalama ücret nasıl belirleniyor? Bu ücret her yerde aynı mı?

Yapı Kayıt Belgesi ücreti; binanın toplam inşaat alanının birim yapı maliyet bedeli ile çarpılmasıyla elde edilen bedel ve yapının bulunduğu arsanın alanı ile Emlak Vergisi ve esas rayiç bedelinin çarpılması sonucu bulunan değerler toplamının konutlarda yüzde 3'ü, işyerlerinde yüzde 5'idir. Hesaplanan bu bedel yapının toplam yapı kayıt bedelidir. O binada kaç malik varsa bu bedeli eşit olarak ödemesi gerekir.

HAZİNE YA DA BELEDİYE PARSELİNDE OTURANLAR TAPU ALABİLİR Mİ?

Parselin ilgili kurumlara tahsisi olmaması ve o parselin rayiç bedelinin tespit ettirilmesi halinde yasada böyle bir satış öngörülüyor. Fakat, örneğin Sarıyer'deki piyasa koşullarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sattığı parseller üzerindeki bedellerin yüksek olması nedeniyle tapu alınması mümkün görünmüyor.

HAZİNE YA DA BELEDİYE PARSELİNDE OTURANLAR TAPU ALABİLİR Mİ?

Parselin ilgili kurumlara tahsisi olmaması ve o parselin rayiç bedelinin tespit ettirilmesi halinde yasada böyle bir satış öngörülüyor. Fakat, örneğin Sarıyer'deki piyasa koşullarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sattığı parseller üzerindeki bedellerin yüksek olması nedeniyle tapu alınması mümkün görünmüyor.

Yapı kayıt belgesi almak için belirli bir tarih var mı? İleri bir tarihte kanunların olumlu bir şekilde değişmesi ve rayına oturması durumunda başvuru yapılabilir mi?

Mevcut tebliğe göre 31 Ekim 2018'e kadar başvuru yapılabilir. Yapı kayıt belgesi ücretlerinin son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018'dir. Dolayısıyla eğer bu tarih uzatılmazsa belirlenen süreyi geçtikten sonra yeniden başvuru hakkınız olamayacak.

10 kişilik bir blokta üç kişinin rızası olmasa imar barışı hakkından yararlanılabilir mi?

Kat mülkiyetine geçmede ve para ödemede herkesin rızasına ihtiyacınız var. Diyelim ki olmadı, yasa bu halde kalırsa kat mülkiyetine de gidilmez. Herkesin rızası olursa kat mülkiyetine dönülür. Bu rakamlarda kat mülkiyetine geçmekte fayda var.

Hisse tapulu yerde ruhsatsız yapılmış binalar yapı kayıt belgesi alıp kat mülkiyetine geçebilecek mi?

Aynı şekilde yapı kayıt belgesine başvururlar. Ancak parselde çok hissedarın ve birden çok binanın bulunması, imar planında yol ve yeşil alana gelen bölümlerin terki konusunda o parseldeki malikler arasında uzlaşma sağlanması pratikte mümkün değil. Dolayısıyla kat mülkiyetine geçilemez.

Sitelerde imara aykırı olan ortak alanlar veya sosyal tesisler için yapı kayıt belgesi başvurusu yapılabiliyor mu?

Başvuru yapabilmeniz için mal sahibi olmanız gerekiyor. Zaten mülkünüz olmadığı için başvurunuz kabul edilmez.

Ücretler rayiç bedel üzerinden mi hesaplanıyor?

Evet rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Fakat bu rayiç bedel bilinenin aksine emlak rayiç bedeli değildir. Kurumların tespit edeceği değerlerdir. Hangi kurum satacaksa onlar bu bedeli tespit edecektir.

Ruhsatta bodrum katı garaj veya depo olarak gözüküyor. Bu konuya çözüm olur mu?

İmar Barışı ile çözülebilir.

Ruhsatlı başlamış büyük parsellerde ruhsatın dışında yapılan ekler kat mülkiyeti alabilir mi? Örneğin; 1000 daireyle başlayan bir inşaata ruhsat dışında 500 daire daha eklenirse bu daireler kat mülkiyeti alabilir mi?

Müteahhitler kaçak katlar için direkt kat mülkiyeti alabiliyor, böylece iflastan kurtulabiliyor. Ancak vatandaşlar için böyle bir olanak söz konusu değil. İleride değişiklik öngörülmezse müteahhitler için uygulanabilir, vatandaş için uygulanması zor bir düzenleme.

Soru: Hazine ve 2B arazilerinde süreç nasıl işleyecek?

Cevap: Mülkiyeti şahsın kendisine ait olmayan arsalar varsa ya da 3. şahıslara aitse onlar başvuru yapamıyor. Hazine'nin tahsisli alanlarında başvuru yapılamıyor. Başvurulsa bile belge iptal oluyor



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Akaryakıtta Sabit Fiyatın Maliyeti

Benzine Zam Geldi Ama...

İşsizlik Rakamları Açıklandı
»  Moody’s Türk bankalarını uyardı
»  Yumurta Fiyatları Uçtu
»  Fitch Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
»  Bakan Albayrak Eylem Planını Açıkladı
»  Dolar Tarihi Zirveden Döndü
»  Dolar 4.80 Seviyesinin Üzerine Çıktı
»  Mehmet Şimşek'ten veda Mesajı
»  Hazine ve Maliye Berat Albayrak'a Emanet
»  Asıl Zamlar Şimdi Başlıyor
»  Memura Enflasyon Zammı
»  5 Bankadan Ortak Ücretsiz ATM
»  Türkiye’yi Sert Bir Kış Bekliyor
»  İşte Memur ve Emeklinin Temmuz Zam Oranı
»  Enflasyon Rekor Kırdı
»  Ekmeğe Zam Kapıda
»  Limon Fiyatları Uçtu
»  Doğalgaz'a Zam Geliyor
»  Avrasya Tüneli geçişine zam geldi
»  Kredi kartı faiz oranları artırıldı
»  İmar Barışı İçin Flaş Uyarı
»  ABD'ye Viski ve Otomobille Misilleme
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.