Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2470
EURO
37,5806
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.907,710
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ŞENER'DEN ERDOĞAN'A: ÖFKE HİTABET SANATI OLAMAZ
ŞENER DEN ERDOĞAN A: ÖFKE HİTABET SANATI OLAMAZ
 
ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin konuğu olan Devlet Eski Bakanı ve eski Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Başbakan Erdoğan'ın "Öfke de hitabet sanatıdır" sözlerini eleştirdi.
 
16.2.2008 - 18:45
 Şener, "Öfkeli konuşmak bir hitabet biçimi, tarzı olabilir. Ama hiçbir zaman hitabet sanatı olmaz. Diğer taraftan sözkonusu biçim de şık ve faydalı bir biçim olmaz. Yanlış, zararlı bir hitabet biçimi olur" dedi. Eleştirilerini ekonomi politikalarına yönelik olarak sürdüren Şener, cumhuriyet tarihinde ilk kez ilave kaynak kullanan hükümeti, günü kurtaran ekonomi politikaları üretmekle suçlayarak ekonomide yabancılaşma süreci yaşandığını söyledi.

Sheraton Voyager Otel'de dün gece düzenlenen Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin olağan toplantısına katılan Abdullatif Şener, işadamlarının sorularını yanıtladı, yeni üyeler Mustafa Satıcı, Mustafa Erüst, Hakan Katı ve Selçuk Bardak'a katılım rozetlerini taktı. Üye sayısı 137 olan derneğin yönetimi de Şener'e katılım belgesi verdi.

Konuşmasında, hükümetin cari açığı kapatmak için geçici ülkeye giren sağlıksız yabancı yatırımlara ve düşük kura müdahale etmediğini vurgulayan Şener, "Eğer kriz yoksa, yabancılaşma hızla devam ediyor demektir. Yani kriz yoksa cari açık sorun demektir. Bu sorun çıkarmıyorsa, yabancılaşma büyük bir hızla devam ediyor demektir. Yani yabancı para girişi bu açığı kapatıyor demektir. Ortalıkta hiçbirşey görmediğiniz zaman bile, rakamlara bakmadan yabancılaşma korkunç boyutta devam ediyor diyebilirsiniz. Ancak yabancılaşmanın artıyor olması, sadece temel sektörlerin yabancılaşması anlamına gelmiyor, aynı zamanda ekonomi politikalarının da yabancılaşması anlamına geliyor" diye konuştu.

Yabancıların sadece parayı tamamen içeride kazanacakları ve dışarıdan hiç döviz getirisi olmayan, kar marjları yüksek hizmet sektörüne girdiğine dikkat çeken Şener, "Diğer sektörlere gelmiyorlar. Bu kısa dönemde, cari açığı kapatan bir finansal yapısı sağlasa bile, uzun vadede Türkiye'nin cari açığını ortaya çıkaran yeni bir yapısal unsura dönüşecektir. Buna şimdiden çare bulunması gerekli" dedi.

`CARİ AÇIK, BİRİKİMLERİ SATARAK GİDERİLEMEZ'

Siyasi iktidar, Merkez Bankası, Maliye ve Hazine'nin yanı sıra dövizle borçlanan özel sektörün varolma misyonları açısından düşük kurdan şikayetçi olmadıklarına dikkat çeken Şener, ekonomi yönetiminde anlık mutluluk değil. ülkenin nereye gittiğinin düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Şener, cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine gelen cari açığının, sürekli borçlanıp birikimleri satarak giderilemeyeceğni yineledi.

Sigorta sektörünün yüzde 95'inin yabancılaştığını, borsa aracı kurumlarının tamamının yabancılaşma noktasında olup, bankalardaki yabancılaşma oranının yüzde 50'ye yaklaştığını vurgulayan Abdullatif Şener, "Türkiye'deki finans sektörü elimizden çıkmak üzere. Böyle olunca, cari açığı kapatmak için ne olursa olsun bu durumun devam ettirilmesi gerektiğini düşündüğünüzde, para giriyor. Ama nasıl giriyor? Dünyanın en yüksek fazini veriyorsunuz. Bize ait olmayan para, kuru düşürüyor. O zaman ithalat kabiliyeti artıyor, o da cari açığı artırıyor. Yani iş kısır döngüye dönmüş durumda" diye konuştu.

ABD'deki Mortgage krizi etkilerini 2009'a kadar sürdüreceğini öne süren Şener, ABD merkezli finans kuruluşları merkezde yaşadığı sorunu çözmek için, ilk önce Türkiye'deki parasını çekerek merkezdeki sorunu halletmeye çalışacağını, bu durumun da Türkiye'de sorun yaratacağını vurguladı.

`İLK KEZ İLAVE KAYNAK KULLANILIYOR'

Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2003- 2007 yılları arasında bütçedeki vergi gelirleri ve normal gelirleri dışında bir hükümetin ilave kaynak kullandığını belirten Abdullatif Şener, konuşmasını şunları söyledi:

"Bu süre içerisinde 24.5 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi. Bu geçmiş kuşakların biriktirdiği ve gelecek kuşakların da yararlanacağı bir kaynak. Ama geçmişe ait biriktirilen ve gelecek yılların, kuşakların kullanacağı değer, bu dönemde merkezi yönetimin kullanımına girmiştir. Hava meydanlarının işletme hakkından 8 milyar dolar ilave kaynak kullanıldı. Üçüncü olarak TMSF'den 14,5 milyar dolar ilave gelir elde edildi. Merkezi yönetim, dış borç stoku 11 milyar dolar artmıştır. Bunu da ilave kullanılan kaynak olarak değerlendirin. Merkezi iç borç stoku 112 katrilyon lira artmıştır. Bunu da 100 milyar dolar sayın. Dolayısıyla 2003-2007 yılları arasında bütçemiz normal, geleneksel gelirinin dışında hükümetin kullandığı ilave kaynak miktarı aşağı yukarı 160 milyar dolardır. Ortaya çıkan bu ilave ekstra gelirle birlikte bütçe dengeleri açısından iyi bir dönem yaşanmıştır. Dışardan bol miktarda gelen bize ait olmayan para da, buradaki zaafı gizlemiştir."

Abdullatif Şener, Başbakan Erdoğan'ın `öfke hitabet sanatıdır' sözlerini de eleştirdi. CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün sorusu üzerine Şener, "Öfkeli konuşmak bir hitabet biçimi, tarzı olabilir. Ama hiçbir zaman hitabet sanatı olmaz. Diğer taraftan sözkonusu biçim de şık ve faydalı bir biçim olmaz. Yanlış zararlı bir hitabet biçimi olur" dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KIŞ İSTANBULDA HAYATI FELÇ ETTİ...

BU ÇOCUK FİLİSTİNDE DEĞİL TÜRKİYE'DE

TÜSİAD'DAN "2008 KAYIP YIL OLMASIN" UYARISI
»  ŞEERFSİZLER CİZREDE TÜRK BAYRAĞINI İNDİRİP ÇİĞNEDİ
»  TÜRBANLI YAZAR, ERDOĞAN'I UYARDI
»  HAİNLERDEN TÜRK BAYRAĞINA BÜYÜK SAYGISIZLIK
»  TÜRBAN İÇİN GÖZLER CUMHURBAŞKANI GÜL'DE
»  FLAŞ..FLAŞ..PKK'LILAR, LİDERLİK İÇİN BİRBİRİNİ YEDİ
»  ÖĞRENCİ AFFI SİTESİNİ HACKLEDİLER!
»  KEZZAPÇI YAKALANDI
»  HAKİM VE SAVCILARI KIZDIRAN MAİL
»  MASONLARDAN FLAŞ BAŞÖRTÜSÜ ÇIKIŞI
»  BAHÇELİ'DENAKP VE YÖK'E ÜLTİMATOM
»  TURUNCU AJANA BİLE BİLE TESLİM OLDULAR
»  "EKONOMİK KRİZ GELİYOR"
»  "BELEDİYECİLİK, AKP'NİN İŞİDİR, CHP ANLAMAZ"
»  ERTUĞRUL GAZİ'NİN PKK'LI TORUNU
»  BAYKAL'IN KONUŞMASI DİNCİ BASIN'I ACITTI..
»  SEZER SANATSEVER OLDU
»  VALİ GÜLER, HALKI KAR DUASINA DAVET ETTİ!
»  TÜRBAN İÇİN KÖŞK ONAYI YETMEZ!
»  ŞIRNAK'TA ORTALIĞI SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİLER BİR ÖLÜ
»  DİNCİ BASIN YALAN DİYE TEPİNİYOR AMA GERÇEK
»  ULUSALCI PANEL'DE OLAY YARATACAK SÖZLER
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.