Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.968,730
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bahçeli, ayağa neden kalkmadı?
 EMİN VAROL 25 Nisan 2017 Salı  

 
Bugün size Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 97. yılı nedeniyle düzenlenen özel gündemli toplantı ve resepsiyonunun perde arkasından bahsetmek istiyorum.

Çünkü, bana göre  tarihe not düşmek adına ve gazetecilik mesleği nedeniyle yazılması gereken ilginç notlar var.

Her yıl olduğu gibi ilk tören, Anıt Kabir’de yapıldı. Ben, yine kimlerin katıldığına takıldım. Ev sahibi TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Aslanlı Yola gelmediğini gördüm.

İsmail Kahraman, Anıt Kabir’e gitmemişti. Ancak, Anıt Kabir’den sonraki törenlerin tamamında bulundu.

1. TBMM binasındaki törende konuştu ve özel defteri imzaladı.

TBMM binası tören salonunda saatlerce ayakta bekleyerek kutlamaları kabul etti.

Saat 14.00’deki özel gündemli toplantıya başkanlık etti.

Son olarak da ev sahibi olarak verdiği resepsiyona katıldı ve misafirleriyle ilgilendi.

Sabah saatlerinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Anıt Kabir’e ‘‘gidemeyen” TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçirmesine rağmen, 23 Nisan günü gece  geç saatlere kadar ayakta kaldı.

Kahraman’ın neden Anıt Kabir’e “gidemediğini” araştırdım. Yetkili bir arkadaşım, Başkan’ın yeni ameliyat olduğunu ve daha önce ölçtükleri Anıt Kabir Aslanlı Yol’un 250 metre olması ve bu mesafeyi İsmail Kahraman’ın yürüyemeyeceği veya o yolda kayarak düşeceği endişesiyle katılamadığını anlattı.

MHP, ayağa kalkmadı?

23 Nisan törenlerinin yapıldığı gün Meclis, 2 Mayıs’a kadar tatildeydi. O nedenle milletvekili katılımı fazla değildi. Özellikle Meclis’in en büyük grubu olan Ak Parti sıralarında büyük boşluklar vardı.

İsmail Kahraman, genel kurulu yönetmek için başkanlık kürsüsüne oturduktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’yi şereflendirdiğini anons etti ve kendisine “hoş geldiniz” dedi. Bu anonsun arkasından Ak Parti grubu, Cumhurbaşkanlığı Locasına dönerek alkışlamaya başladı. Ancak Erdoğan locaya gelmemişti. Alkışlar devam ederken CHP sıralarında bir homurtu yükseldi. Bir CHP’li milletvekili ise kendini tutamayarak Başkan Kahraman’a “ anonsu erken  yaptığını söyledi ve Erdoğan’ın neden zamanında locaya gelmediğini, oturumu başlatmak için neden beklediğini” sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu uğultular devam ederken locada göründü. AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlamaya devam eerken, muhalefet partileri CHP, HDP ve MHP milletvekilleri ayağa kalkmayarak oturmaya yani protesto etmeye devam etti.

MHP’nin ve Devlet Bahçeli’nin  ayağa neden kalkmadığı ise anlaşılamadı. Erdoğan’ın  bir önceki TBMM’ye gelişinde ayağa kalkarak saygı gösteren MHP grubunun, destek verdiği referandumun hemen arkasından yine muhalefet partisi hüviyetine bürünmesi anlaşılamadı.

CHP’nin neden ayağa kalkmadığı sorusuna ise gazeteci kökenli bir milletvekili, “sayın cumhurbaşkanını gördüğümüzde nutkumuz tutuluyor, adeta oturduğumuz yere çakılıp kalıyoruz. O nedenle kalkamıyoruz” gibi bir yanıt veriyordu.

Mustafa Kemal Atatürk...

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 23 Nisan’ın önemini uzun uzun anlatan bir konuşma yaptı. Ardından CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sabah Anıt Kabir’e gitmeyen Kahraman’a, konuşması sırasında Mustafa Kemal Atatürk’e vurgu yapmadığı ve ismini hiç anmadığını hatırlattı.

Talimatı kim verdi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma arkadaşlarına ayrılan genel kurul salonunun balkonundaki locanın tam karşısındaki loca, Ankara’da görev yapan büyükelçiler ve diplomatlara ayrılmıştır.

23 Nisan’ın, referandum sonrasına rastlaması ve Erdoğan’ın da Meclis’e gelmesi nedeniyle diplomatlar bu toplantıya büyük ilgi gösterdi. Locadaki tüm koltuklar doldu. İki veya üç kadın diplomat ile erkek diplomatlar ön sıradaki koltuklarında, bacak bacak üzerine atarak rahat bir oturuşla liderleri dinliyorlardı.

Koltukların ön tarafı cam olduğu için hem basın locasından hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oturduğu locadan, diplomatların bacak bacak üzerine atıp atmadıkları rahatlıkla görülebiliyordu. 

Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktığında Kordiplomasi locasındaki bir kadın görevli, önce ayağını öndeki sütuna uzatan bir diplomatın yanına giderek ayağını indirmesini istedi. Diplomat hemen indirdi.

Kadın görevli daha sonra bacak bacak üzerine atmış kadın ve erkek diplomatları tek tek dolaşarak, düzgün oturmalarını rica etti. Ancak Fransa’nın Ankara Büyükelçisi’ne ne istediğini anlatması uzun sürdü. Büyükelçi şaşkınlıkla yüzüne bakıyor ve ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Sonunda ayağını indirdi ve bir süre sonra tekrar diğer ayağının üzerine koydu. Genel Kurul’dan sonra kadın görevlinin yanına giderek, tailmat mı aldığını yoksa kendi inisiyatif mi kullandığını sordum. Ancak yanıt alamadım.

TBMM içtüzüğünü inceledim. Bacak bacak üzerine atmanın yasak olup olmadığını araştırdım. İçtüzüğün 169. Maddesine göre, “dinleyicilerin, birleşimin devamı süresince kendilerine ayrılan yerlerde sükûnet içinde oturmak zorunda” oldukları yazıyor. “Kabul veya ret yönünde söz, alkış yahut herhangi bir hareketle kendi düşüncelerini ortaya koyamayacakları” belirtiliyor ve bu yasağa uymayanların, görevliler tarafında dışarı çıkarılacağı vurgulanıyordu.

Diplomatlar, burada sayılan yasakların hiçbirini yapmadılar. Buna karşılık son yıllarda hem basın locasında, hem izleyici locasında hem de VİP locasında bu kurallar defalarca çiğnendi. Özellikle iktidar partisi lehinde slogan atmalar, alkışlar, ıslıklar, el kol ile selamlama hareketleri çok sık görünmeye başlandı.

Erdoğan el salladı..

Tartışmalı özel gündemli 23 Nisan toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, locadaki yerini alırken aşağıdaki AK Parti milletvekillerini eliyle selamladı.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmalarını alkışladı.

Locadan ayrılırken de kendisini sevgiyle ayağa kalkarak uğurlayan Ak Parti milletvekillerine bir kez daha el sallayarak veda etti...

Meclis Başkanlığı bu deneyimden sonra başta yabancı diplomatlar olmak üzere TBMM balkon ve locasını kullanan herkese, locaya girişlerinde birer broşür vererek, Meclis’in saygınlığı açısından kendilerine ayrılan localarda nasıl davranmaları gerektiğini, alkışlamamalarını ve el sallamamalarını bir kez daha hatırlatacak..

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.