Yunanistan’ın Milli Günü Resepsiyonu , 87 yıl önce Türkiye ile “Dostluk Antlaşması”nın imzalandığı tarihi Ankara Palas’ta yapıldı.
Aynı saatlerde Türkiye-Yunanistan dostluğu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde en üst düzeyde masaya yatırılıyordu.
Resepsiyonda konuklar Sirtaki dinlerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu üyeleri ise;
- Yunanistan’ın işgal ettiği Türkiye’ye ait adaları uluslararası antlaşmalara rağmen silahlandırması,
- Adalarda silahlı milisler eğitmesi,
- Özellikle Yunanistan Savunma Bakanı’nın tahrik edici açıklamalarını değerlendiriyodu
Adaların işgali Referandum Kampanyasına girdi.
Yunanistan’ın Ege’deki “oldubitti”lerle işgal ettiği adalar, uzun bir aradan sonra devletin ve hükümetin gündemine girdi.
Bugüne kadar adaların işgali ile haberleri “sessizce” izlemeyi tercih eden Dışişleri Bakanlığı, savunma yapmak zorunda kaldığında ise “bilinmeyen bir nedenle” gerçekleri söylemekten çekindi. Bu konuda milletvekillerinin sorularının çoğuna cevap vermedi.
Ege Denizi’nde Yunanistan tarafından işgal edilen adalar, referandum kampanyasının gündemine de girdi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın’a bağlı Bulamaç Adası’nın işgal edildiğini sık sık dile getirmeye başlayınca konu, ister istemez Türkiye’nin en üst tavsiye kararı alan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündemine de girmiş oldu.
“Oldubittilere izin yok.”
MGK toplantısı sonunda yayınlanan bildiri, Yunanistan Milli Günü’nün kutlandığı Ankara Palas’a da ulaştı. Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Loukakis, kendisine iletilen MGK bildirisindeki Türk-Yunan dostluğuna ilişkin paragrafı okuyunca bozuldu. Ancak, bunu konuklarına belli etmemeye çalışırken, bildirinin bir an önce-acil koduyla Atina’ya kripto edilmesi talimatını verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK bildirisinin 4. paragrafı Yunanistan’ı yakından ilgilendiriyor ve aynı zamanda uyarıyordu:
“ 4. NATO BAĞLAMINDA, KARADENİZ VE EGE’DEKİ SON GELİŞMELER HAKKINDA KURUL’A BİLGİ SUNULMUŞTUR.
EGE DENİZİ’NDEKİ İHTİLAFLAR İLE ÜLKEMİZİN EGE’DEKİ MEŞRU VE HAYATİ HAK VE MENFAATLERİ, SON DÖNEMDE BÖLGEDE YAŞANAN GELİŞMELER DOĞRULTUSUNDA, KAPSAMLI OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR.
ÜLKEMİZİN YUNANİSTAN’LA EGE DENİZİ’NDEKİ TÜM SORUNLARININ, İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ TEMELİNDE VE YAPICI DİYALOGLA ÇÖZÜLMESİ YÖNÜNDEKİ TERCİHİ YİNELENMİŞ; ANCAK, OLDUBİTTİLERE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR.”
Evet Türkiye, Ege’de oldubittilere izin vermeyeceğini en üst düzeyde ortaya koyarken, tüm sorunların, iyi komşuluk ilişkileri ve yapıcı diyalogla çözülmesi konusundaki çağrısını tekrarlıyordu.
Zeybekci ve Zeybeki
Bu mesaj, Yunanistan’ın Milli Günü’nün devam ettiği Ankara Palas’a ulaştığında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi kürsüde, iyi komşuluk ve dostluğu örnekler vererek anlatıyordu. Nihat Zeybekçi, Sakız Adası’nda Zeybeki soyadlı bir Yunanlı ile nasıl akraba olduklarını aktardı..
" Denizli Belediye Başkanlığım döneminde Yunanistan'ın Sakız adasına gittim. Bölge halkı bizi çok iyi ağırladı. Yemekler, isimler, kültür ve oyunlar aynıydı. Yanında iki torununu tutarak yaşlı bir kadın geldi. Bana, 'Biz seninle akrabayız' dedi. Ben de 'Mutlaka akrabayız, çünkü aynı coğrafyanın insanlarıyız' dedim. Çünkü, 'Benim soyadım Zeybeki, senin soyadın ise Zeybekci. Mutlaka akraba olmamız lazım' dedi. Benim hiç unutamadığım güzelliklerdendir. Onlar sirtaki oynadı biz zeybek oynadık. Biz, aynı denizi (Ege Denizi), aynı dağı ve aynı kültürü paylaşıyoruz. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Bu nedenle, iki ülke arasında dostluğu ve barışı arttırdığımız sürece mutluluk da artacaktır."
Türkiye ile Yunanistan Dostluk Antlaşmasının 87 yıl sonra geldiği nokta böyle. Daha nice 87 yıllar dileğiyle..