Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
IMKB
9.550,000
ALTIN
3.005,890
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türkiye'yi Bekleyen Tehlike: Orta Teknoloji Tuzağı Riski
 Cahit Saraçoğlu 8 Aralık 2015 Salı  

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10’uncu ekonomisi arasına girme hedefi için yüksek katma değerli teknoloji üretimini geliştirmesi gerektiğine işaret edilirken, Türkiye'nin ‘orta gelir tuzağı riski’ gibi ‘orta teknoloji tuzağı’ riskine girmemesi için bir an önce ‘Teknolojinin Şampiyonlar Ligi'ne çıkması gerektiği belirtiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de, yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı da son bir yılda yüzde 4,1’e çıktı. Aynı verilere göre, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 31,9’e yükseldi. Yüksek teknoloji ürünlerinin 2015 Ekim ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı da yüzde 16,2, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 45,6 seviyesinde gerçekleşti.
 
ÖNÜMÜZDEKİ 4 YIL İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
 
Bu verileri değerlendiren sektör temsilcileri, Türkiye’nin orta yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde sınıfı geçtiğine işaret ederken, şimdi hedefin yüksek teknolojili ürünlerde üst lige çıkmak olduğunu dile getiriyor. Yüksek teknoloji alanlarından, ‘canlı veya cansız bir varlığın elektronik chip, devreler ve nano teknolojik maddeler aracılığıyla bilgisayar arasında veri aktarımı (İnternet of things) çalışmaları’ ile bilinen Ankaref Genel Müdürü Erhan Binici, önümüzdeki 4 yıllık sürecin bilim, sanayi ve teknolojide de çok önemli fırsatlar içerdiğini söyledi.
 
ORTA YÜKSEK YERİNE YÜKSEK TEKNOLOJİYE YÖNELELİM
 
TUİK’in verilerini değerlendiren Binici bu verileri iki şekilde okumak gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda “Türkiye, ileri teknoloji içeren  'maden in Turkey' imzalı ürünler ve kamu garantili alım ile yüksek teknoloji üretiminin Şampiyonlar Ligi'ne çıkabilir” ifadeleri kullanan Binici, yıllık yüzde 4,1 olan yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının da iyi irdelenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Binici, “Bu oran maalesef bizim ülkemize yakışmıyor. Ekonomide var olan ‘orta gelir tuzağı’ teknolojide ‘orta yüksek teknoloji’ olarak karşımıza çıkıyor. Orta yüksek teknolojide yüzde 30 seviyelerini geçtik. Bu oranı daha yukarıya çıkarmaya çalışmaktansa yüksek teknoloji üretimine geçmek çok daha önemli” değerlendirmesi yaptı.
 
“TEKNOLOJİNİN ŞAMPİYONLAR LİGİ” FIRSATI VAR
 
Sektör olarak Türkiye’nin bir an önce yüksek teknolojili ürünler grubunda uluslararası pazarlarda yer alması gerektiğini hep dile getirdiklerini kaydeden Binici, “Bizim uzun süredir ısrarla vurguladığımız yaklaşımlar TÜİK’in verileriyle de onaylanmış oldu. Uluslararası pazarlarda yer almanın en temel yolu ‘made in Turkey’ algısının iyi yönetilmesidir. Türkiye’nin bundan sonraki dönemde teknolojinin Şampiyonlar Ligine çıkması lazım” dedi.
 
KAMU ALIMI ÖNEMLİ DESTEK OLUR
 
İleri teknoloji içeren ‘Türk Malı’ ürünler üretilmesi ve bu ürünlere bağlı hizmet ihracatı gerçekleştirilmesi konusunda kamuya büyük sorumluluklar düştüğüne işaret eden Binici, “Kendi ülkemizde hayata geçireceğimiz projeleri yurt dışı pazarına sunmamız daha kolay ve hızlı oluyor. Kamu garantili alım bu noktada çok önemli. Ayrıca yurtdışı pazara çıkışta kamunun desteği de önem arz ediyor” diye konuştu.
Esenkalın...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.