Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1935
EURO
36,7780
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.969,900
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 9 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
USTALIK DÖNEMİNDE İŞSİZLİK GÜNDEMDE
 Cahit Saraçoğlu 14 Haziran 2011 Salı  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Önümüzdeki dönem, ustalık dönemimiz olacak" sözleriyle ifade ettiği 2011-2015 arasında hükümetin önünde öncelikle istihdamı artıracak projeler ile yatırım ortamını geliştirecek projeler yer alacak. Buna göre, seçimlerin ardından piyasa aktörlerinin cari açık ve benzeri riskler açısından önümüzdeki döneme ilişkin alınacak tedbirlere ilişkin beklentinin olabileceği öngörülerek, seçimler öncesinden Merkez Bankası, BDDK, SPK ve Devlet Planlama Teşkilatı, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ve Hazine Müsteşarlığı uzmanlarınca yeni ekonomik planlar üzerinde çalışmalar başlatıldı. Çalışma grubunun ortaya çıkaracağı projeler yeni kabineye sunulacak. Çalışmaları süren konular başlıklar halinde şöyle:
ÖZERK KURULUŞLARA İNCE AYAR
Bu kapsamda, ilk hamle G-20 ülkelerine de tavsiye edilen Finansal İstikrar Komitesi'nin (FİK) kuruluşu ile atılmıştı. Söz konusu komite BDDK, SPK, Merkez Bankası gibi özerk kuruluşların bir araya gelerek ortak kararlar almalarını sağlamayı amaçlıyor. Geçmişte teknik düzeyde özerek olarak kurulan yapı içerisinde karar alınamıyordu, bundan sonraki yasal altyapıyla beraber bu komitenin çalışmaları ve alacağı tavsiye kararları tâbi bir hukuki zemini de taşıyacak, yaptırım gücü de artmış olacak. Özerk kurumların kendi bağımsız yapıları korunacak. Ancak, özerk kuruluşların 2000'li yıllardaki kriz psikolojisiyle kurulmasından dolayı, siyasi iradenin karar vermesi gereken birçok konuda tıkanıklık yaşattığı için bu kuruluşlardan bazılarında görev değişikliği öngörülüyor. Bu kapsamda özerk kuruluşların bazılarında kuruluş yıllarındaki siyasi atamalı yapıdan uzaklaştırılıp, teknisyenlerin atandığı bir süreç başlatılacak.
İSTİHDAM VE YATIRIM ORTAMI PAKETİ
Hükümetin uzunca süredir üzerinde çalıştığı ve ulusal istihdam strateji belgesi taslağı kapsamında çok acil gördüğü ve hemen uygulanabilecek konular son Torba Yasa'ya konulmuştu. Ama bu yasanın içinde daha orta, uzun vadeli yapılması gereken birçok reform alanı bulunuyor. İşte bu reformlar istihdam paketi kapsamında düzenlenecek. Yatırımcının sorunların aşılabilmesine yönelik düzenleme de olacak.
Maliye'nin gelirlerine ağırlıklı düzenleme
Maliye'nin önemli kuruluşu arasında bulunan Gelir İdare Başkanlığı'nın da bundan sonraki dönemde önemi ve ağırlığının artırılması yönünde adımlar atılacak. Bu çerçevede GİB çalışanlarının veriminin ve moralinin daha yükseleceği ve vergi denetimine daha çok vakit ayırıp, daha özen gösterecekleri bir düzen kurulması yönünde çalışma başlatılacak.
Hükümetin 2023 hedefleri arasında ihracatın 500 milyar dolara çıkarılması yeralırken, ekonomik olarak uluslararası alanda 10. sıranın hedeflenmesi yani Türk ekonomisinin ilk 10 büyük ekonomi arasında yeralma çabaları ulusal ekonomik politikalarla da desteklenmeye devam edilecek.
Denetim birimleri tek bir çatı altında
Maliye'nin denetim birimlerinin birleştirilmesiyle ilgili de hükümet önümüzdeki dönem kesin bir tasarrufta bulunacak. Maliye Bakanlığı'nın hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerinde oluşan dört denetim biriminin tek çatı altında birleştirilmesi yönünde Başbakan Erdoğan'ın uzunca bir süredir ısrar ettiği biliniyor. Ancak bu zamana kadar hükümet, birleştirmenin zamanlama ve metodoloji konusunda hassas davranıyordu. Birleşmeyi bir Kanun Hükmünde Kararname ile yapabilecek şekilde taslak çalışması şu anda hazırlanmış durumda. Konunun yıl sonuna kadar çözülmesi öngörülüyor. Genel seçimlerden hükümetin güçlenerek çıkması, aynı zamanda ekonomi çevrelerinin istikrar vurgusunu ön plana çıkardı. Sandık sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte hükümetin projelerinin devam etmesini belirten iş dünyası güven tazeledi.
Türkiye'nin nabzı İstanbul MERKEZ'li atmaya hazır
Türkiye'nin mega kenti İstanbul'un dünyanın en büyük 10 finans merkezlerinden biri haline dönüştürülmesi hükümetin öncelikli projeleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda zaten bir strateji belgesi bulunuyor. Bir de eylem planı var. 5 yılı kapsayan bir eylem planı. Eylem planı içindeki bütün yasal düzenlemeler proje kapsamında gerçekleştirilecek. Hükümet yeni dönemde TBMM'de yasalar görüşülürken, tıkanıklığın aşılması için projeleri paket halinde Meclis'e sunacak. Buna göre örneğin, 8 tane yasa varsa ve 8 yasanın her biri için tek tek aynı konular defalarca farklı zamanlarda tartışılacağına, geneli üzerinde ortak bir tartışmayı gerçekleştirdikten sonra detay yasaları arka arkaya hızlı bir şekilde işlenecek.
PROJELER PAKET HALİNDE GELECEK
2011'in orta vadeli programı güncellenerek, hükümet kurulduktan sonra birkaç ay içerisinde yenilenmiş bir OVP açıklanacak. Buna göre OVP'nin 2009-2010 dönemi temel perspektifi mali konsolidasyon olurken, 2011 OVP'nin iki temel perspektifi olacak. Birincisi; önceden ortaya konmuş mali konsolidasyon duruşunun devam etmesinin sağlanması, ikincisi de; oldukça yüksek seviyelere çıkan cari açıkla alakalı ne yapılabileceğinin belirlenmesi olacak.
Teşvik sistemi revize ediliyor
2009 yılında ekonominin yüzde 4.8-14.5 arasında daraldığı sırada uygulamaya konulan bölgesel ve sektörel teşvikleri kapsayan yatırım teşvik sistemi revize edilecek. 2009'daki sistem, Türkiye'de yatırımları bir an önce canlandırmak, bir an önce iş dünyasının moralini yükseltebilmek amacıyla hazırlanmıştı. Şimdi ise OVP'ye cari açık perspektifi eklenmesi gibi teşvik sistemine de cari açık perspektifi eklenerek bununla beraber teşvik sisteminin revizyonu gerçekleştirilecek.
ENFLASYONUN ISINMA RİSKİNE KARŞI ÖNLEM
2023 Türkiye'sine hazırlanan ekonomi yönetimi, istikrarlı bir büyüme trendinin olması için alacağı tedbirler arasına enflasyonun ısınması halinde alınacak tedbirleri de ekleyecek. Şimdiden enflasyonun bugün için değil ancak, dikkat edilmezse ileride ısınacağına dikkat çekiliyor. Bu kapsamda büyüme ile gelebilecek enflasyon riskinin, daha çok cari açıktan kaynaklanabileceği dile getiriliyor. Mali istikrar için Merkez'i adımlar da atılacak.
Esen kalın..
[email protected]

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.