Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4144
EURO
36,2726
IMKB
9.420,000
ALTIN
2.839,250
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UYGULANMAYAN KANUN
 Ercan Deva 21 Şubat 2013 Perşembe  

Ergenekon davasında mahkeme, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un dinlenmelerini talep ettiği savunma tanıklarının dinlenmesini reddetti.
 
Mahkemenin dinlenmesini reddettiği tanıklar Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner ile emekli Oramiral Metin Ataç, emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile emekli Orgeneral Atilla Işık’tı.
 
Mahkeme reddeder, ne var bunda deyip geçebilirsiniz. Ama, işin gerçeği pek öyle değil…
 
CMK’nın 178’inci maddesinde “Mahkeme başkanı veya hakim, sanığın veya katılanın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkındaki dilekçeyi reddettiğinde, sanık veya katılan, o kişileri mahkemeye getirebilir. Bu kişiler duruşmada dinlenir” hükmünü içeriyor.
 
Söz konusu madde, yoruma ihtiyaç duyulmayacak kadar net ve açık. Mahkemeye gelen tanıklar hakkında, kanun “tanıklar dinlenir” diye bir zorunluluk getiriyor. Kanun, konuyu hakimin takdirine bırakmıyor.
 
Ben hukukçu değilim. Ancak, hukukçuların ortak kanısını paylaşmakta yarar umuyorum. Hukukçulara göre, kamuoyunun çok yakından ve dikkatle izlediği bu davada, mahkeme, aldığı tanıkları dinlememe kararıyla esasa yönelik usül hükümlerini ihlal etmiştir.  Bu kararın, ister istemez, mahkemenin esas hakkındaki kararını da tartışılır hale getireceği açıktır.
 
Mahkemenin yanlış yapması durumunda başvurulacak merci Yargıtay’dır.
 
Mahkemelerin, insanları ve kurumları “itibarsızlaştırma” amacıyla genel hukuk kurallarının dışına çıkarak izafi kararlar vermemesi önemlidir. Peki, bu tür kararlar verirlerse ne olur? Hukukun temel kurallarını bir kez bozar, keyfileştirirseniz bir “bumerang” gibi bu size geri dönebilir!

 
Son günlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Atatürk’ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarasını tartışma konusu yapma çabası içinde olan hevesliler var. Aslında, Atatürk’ü, onun devrimlerini tartışmak için zemin arıyorlar. Ey gafiller, şunu iyi biliniz ki, Atatürk, boy gibi, kilo gibi son derece sıradan ve basit tanımlamalara konu olmayacak kadar büyük ve önemli bir şahsiyetti. İşte, O’nun tarihe geçen ünlü cümlesi:
 
“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”
 
Engin bir bakış açısına sahip olan Atatürk, 1920 yılında, yani bundan 93 yıl önce, kanunların ve hukukun önemini nasıl dile getirmişti:
“Her şey kanun yapmaktan ibaret değildir. Aksine, her şey o kanunları uygulamak ve uygulattırmaktan ibarettir. Uygulayan, yerine getiren, daima karar verenden daha kuvvetlidir.”
 
Yeterince açık oldu mu?  Hala anlamadınızsa, anlayanlar, anlamayanlara anlatsın lütfen!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.