Bu işin mazereti de yoktur” dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2009 yılı bütçe sunuşunu yaparken, işkenceyle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurgulayarak, “Hükümetimiz demokratik hukuk devletinde kabul edilemez olan insan hakları ihlallerinin üzerine şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonrada büyük bir kararlılıkla gidecektir. El birliği ile üstesinden geleceğiz. Bu işin mazereti de yoktur” dedi.
İçieşleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nin 2009 yılı Mali Bütçesinin görüşülmesine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlandı.
Temel yaklaşımlarının vatandaşların hiçbir endişe taşımadan başını yastığına koyabilmesi olduğunu altını çizen Atalay, “temel hak ve hürriyetleri koruyan, insanı esas alan, fertlerinin birbirine sevgi ve saygıyla kenetlendiği, huzurlu, güvenli ve müreffeh bir Türkiye’yi sürekli kılmak çalışıyoruz” diye konuştu. Bakan Atalay, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda, güvenliğin yasal altyapısının oluşturulması ve güvenlik güçlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik önemli adımlar attık. Güvenlik hizmetleri kapsamında, önleyici tedbirlere ağırlık verdik. Güvenlik güçlerimizin nitelik ve niceliğini artırıcı tedbirleri aldık ve hayata geçirdik. Suç soruşturmasına ilişkin teknik ve idari kapasiteyi geliştirdik. Mobil iletişim teknolojisinden azami oranda yararlandık. Güvenlik birimleri ile toplum arasında güçlü bağlar kurmaya yönelik projeler geliştirdik. Halkımızın gündelik yaşamını etkileyen asayiş suçlarıyla mücadele amaçlı yeni stratejiler geliştirdik ve hayata geçirdik. Okul-aile-güvenlik kuvvetlerinin yakın işbirliği ve danışma içinde bulunmaları konusunda gerekli önlemleri aldık. Suçla etkin mücadeleyi sağlayacak bina, araç, gereç vb. ihtiyaçların karşılanmasına öncelik verdik.”
İç güvenlik hizmetleriyle ilgili aldıkları önleyici tedbir almaya özen gösterdiklerini kaydeden Atalay, MOBESE’nin etkin olarak kullanılmasıyla suçlunun tespitinde önemli aşamalar katedildiğini belirtti.
Atalay 2007 yılında güvenlik amaçlı polise yapılan başvuru ve ihbarlarda da önemli bir artış sağlandığının altını çizerek şöyle devam etti:
“Toplum destekli polislerce 900’den fazla olaya el konulmuş, 450 kişi yakalanmıştır. Bu görevlilerimizce elde edilen bilgiler sonucunda 500’e yakın olay aydınlatılmış ve adli makamlara intikal ettirilmiştir. Proje kapsamında 236 bin’den fazla esnafımız ve işyeri sahibi ziyaret edilmiştir. Vatandaşlarımızca çözümlenmek üzere toplum destekli polislere iletilen 14 bin’den fazla konu ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir. 570’den fazla okul aile birliği toplantısına polislerimizce katılım sağlanmıştır. Bir suç ya da olay mağduru olan 9 bin’den fazla vatandaşımıza danışmanlık ve destek hizmeti verilmiştir.”
Başta mülki idare amirleri olmak üzere, her kademedeki görevlilerin ve özellikle de güvenlik personelinin gerek mesleğe girişte ve gerekse meslek içinde çağın gereklerine uygun bir eğitim almaları ve son gelişmelere adapte olmaları için periyodik eğitimler geçtiğini kaydeden Atalay, “Emniyet Teşkilatında her yıl yaklaşık 250 farklı konuda, ortalama 105 bin polis, hizmet içi eğitimden geçirilmektedir. Bu da tüm polislerin yarısının her yıl hizmet içi eğitime tabi tutulduğu anlamına gelmektedir” dedi.
Son 6 yılda Emniyet Teşkilatına katılan polis sayısıyla ilgili bilgi veren Atalay, “polis meslek yüksek okullarından 35 bin 857, polis meslek eğitim merkezlerinden 15 bin 501 olmak üzere, toplam 51 bin 358 gencimiz polis memuru olarak göreve başlamıştır” diyerek 2009 yılında 8 bin 500 fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu polis adayının, polis meslek eğitim merkezlerinden; 6500 polisin ise, polis meslek yüksekokullarından mezun olacağını söyledi.
-TERÖRLE MÜCADELE-
Terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlarda görev yapan Komando Birlikleri ile Özel Harekat Timlerinin tamamının profesyonel hale getirilmesi için 5 bin 500 Uzman Erbaş fiili kadrosu belirlendiğini bunun halen 4 bin 74’nün göreve devam ettiğini açıklayan Atalay, bin uzman erbaşın daha temini için çalışmalara devam edildiğini söyledi.
Halen Jandarma Okullar Komutanlığı’nda 216 Subay, bin 424 Astsubay adayı ve bin 60 Uzman Jandarma adayının eğitim gördüğünü kaydeden Atalay, Jandarma meslek eğitimi ön lisans programından bugüne kadar 15 bin 415 personelin mezun olduğunu bildirdi.
Atalay terörle etkin mücadele edilmesi için güvenlik güçlerinin her türlü araç gereç ihtiyacının zamanın da karşılanmasına özel önem verdiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
”Terörle etkin mücadele edilmesi için güvenlik güçlerimizin araç, gereç ve diğer ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli miktarda karşılanması konusuna özel bir önem veriyoruz. Bu amaçla; Jandarmanın güvenlik hizmetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu havacılık desteğinin artırılması, sefer ve doğal afetlere yönelik verilecek görevler ile arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere 2007-2016 döneminde 15, müteakip dönemde 15 olmak üzere toplam 30 adet genel maksat helikopteri alımı planlanmıştır.
Ayrıca, envanterde bulunan helikopterlerin gelişmiş modern sistem ve teçhizatlarla donatılmasına yönelik sürdürülen modernizasyon projesi fiilen 2008 yılı Aralık ayında başlayacak olup, 2014 yılına kadar tamamlanması öngörülmektedir. Proje için 2009 yılında 13 milyon 520 bin YTL ödenek öngörülmüştür.
Emniyet Genel Müdürlüğüne 20 adet helikopter alımı için Savunma Sanayi Müsteşarlığına 16 milyon YTL aktarılmış, 2009 yılı bütçesinden de 5,5 milyon YTL aktarılması öngörülmüştür.
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 2008 yılı bütçesinden 250 adet binek oto, 30 adet otobüs, 20 adet minibüs, 100 adet arazi aracı, 180 adet panelvan minibüs, 89 adet zırhlı personel taşıyıcı ile 12 adet toplumsal olaylara müdahale aracı, 100 adet motosiklet, 1 adet kamyon alınmıştır.
2009 Mali Yılında ise, Yüce heyetinizin yüksek tasvipleriyle, 410 binek otomobil, 25 adet minibüs, 315 adet panelvan minibüs, 55 adet arazi aracı, 40 adet otobüs, 25 adet kamyon, 25 adet motosiklet alınarak emniyet birimlerimizin hizmetine sunulması hedeflenmiştir. Bu amaçla 2009 yılında 20 milyon YTL ödenek ayrılmıştır.
Jandarma Genel Komutanlığı’na da 2008 yılı Bütçesinden değişik amaçlarla kullanılmak üzere; 964 arazi tipi devriye aracı, 200 taktik araç, 320 binek araç, 36 kamyon, 84 midibüs, 15 ambulans ve 15 olay yeri inceleme aracı olmak üzere toplam bin 634 adet araç alınmıştır.
Jandarma Genel Komutanlığımız tarafından da 2009 yılı bütçe imkânlarıyla 1156 adet araç alımı planlanmıştır.”(ANKA)