ANKA - TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, TBMM’de Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret etti.
'PARDON DEMİYORUM'
Arınç, "Ergenekon davasıyla ilgili geçmişte söyledikleriniz için 'pardon' diyor musunuz" sorusuna, "Pardon falan demiyorum" yanıtını verdi.
Arınç, Yargıtay’ın Ergenekon davasına ilişkin kararını ise “İyi bir bozma olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
“FANTEZİDEN İBARETTİR”
Arınç, ziyarette, tartışmaları süren dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda yeni bir formül gündeme getirdi.
Arınç, milletvekilleri hakkında gözaltı ve tutuklama kararı alınamayacağının hüküm olarak anayasaya eklenmesini önerdi.
Dokunulmazlık konusundaki sorulara Arınç, şu yanıtı verdi:
“Sayın Kılıçdaroğlu’nun veya bir başkasının milletvekilleri hakkında ‘sadece kürsü dokunulmazlığı olsun, başka hiçbir şey olmasın’ sözü bir fanteziden ibarettir.
Meclis’te kaç defa dokunulmazlıkla ilgili oylama yapıldı, 7-8 sene evvel miydi bilemiyorum, 400’e yakın imza verildi, dokunulmazlık maddesi değişsin diye, içeride 200 tane oy çıkmadı.
“YOKSA PARLAMENTO ÇALIŞAMAZ HALE GELİR”
Dokunulmazlık meselesi sadece yasamayla ilgili değildir, buna da ihtiyacımız var, yoksa parlamento çalışamaz hale gelir.
Bugünkü sistemin daha korunaklı hale gelmesi ama daha da basitleştirilmesi kamuoyundaki beklentilere uygun yeni bir formülle dokunulmazlığın tarif edilmesi bence mümkün olur.
“BUGÜN GETİRİLEN TEKLİF PRAGMATİST BİR TEKLİFTİR”
Bugün getirilen teklif pragmatist bir tekliftir yani bugüne ait çözüm sağlayıcı bir tekliftir ve ben eğer dokunulmazlıklar üzerinde tartışmalar devam ediyorsa bunu basit yolla çözmenin herkesi kapsayıcı böyle bir pratik çözüm olduğunu tahmin ediyorum. ‘Şurası anayasaya aykırı, burası anayasaya aykırı’ olabilir, bu eleştiriler olacaktır, anayasaya aykırı olsun diye söylemiyorum ama bu sorun çözülecekse böyle basit bir formülle çözülebilir ve bundan daha az bir zarar meydana gelebilir diye şahsen diye düşünüyorum.
“BUGÜNÜN SORUNUNU BUGÜN İÇİN ÇÖZER”
Ben hükümetimizin 316 milletvekili imzasıyla parlamentoya getirdiği bu düşüncesi belki önergelerle biraz değiştirilebilir, biraz zenginleştirilebilir ama bugünün sorununu bugün için çözer, başka sorunlar da çıkmaz değil ama ne yapılabilir eğer dokunulmazlıklar konusunda bir şey yapılmaya mecbur hissediyorsa kendisini bir taraftan hükümet bir taraftan muhalefet böyle bir pratik çözümün faydalı olabileceğini düşünüyorum.
“KISITLI DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI YOLUNA GİDİLEBİLİR”
Yalnız burada en çok dikkat çeken veya akla gelen soru ‘ya bunlar gözaltına alınırsa, ya bunlar tutuklanırsa ya bunlar mahkum edilirse’, yargı süreci başlarsa bunların hepsi olabilir. ‘İyi ama bu yargıda öyle bir yargı ne zaman ne yapacağı belli olmaz’, eee burası Türkiye. O zaman ne yapmak lazım kısıtlı dokunulmazlığın kaldırılması yoluna gidilebilir. Bir önerge gelir de dokunulmazlıkları kaldırılan ve dosyaları yargıya sevk edilen kişiler gözaltına alınamaz ve tutuklanamaz diye bir hüküm de getirilirse yargı kendisinin bununla bağımlı sayar diye düşünüyorum. Yani ne yapılabilir bu teklif mutlaka geçecekse bir; muhalefete düşen iktidara düşen milletvekillerine şüphesiz bunlar daha iyi bir çözümü bulabiliyorsa bu teklifin içerisinde Genel Kurul’un gündemine getirsinler.
“NUR TOPU GİBİ BİR DOKUNULMAZLIK ÇÖZÜMÜ ORTAYA ÇIKAR”
Bu endişe gerçekten büyük bir endişeyse altına da bunu yazıversinler. O zaman göreceksiniz nur topu gibi bir dokunulmazlık çözümü ortaya çıkar.
Yargılama yapılsın ama gözaltı, tutuklama olmasın deniyorsa Meclis Genel Kurulu’na getirilsin, evet derlerse bu da olur. Dava devam eder, milletvekili milletvekilliğine devam eder, hakkında hüküm verilirse Yargıtay’dan geçer, kesinleşirse 84’e göre gereği yapılır, beraat ederse mesele yok zaten. Bir taraftan yasama faaliyeti devam eder bir taraftan yargısal faaliyet devam eder.”