Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı ikircikli tutumu daha önce de gündeme gelmiş, krizle boğuşan dünyada, Türkiye’nin ekonomi yönetiminin başarısı göz ardı edilmişti.
Bu durum başta Başbakan başta olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekmişti.Tepkiler ve baskılar artınca kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’de ekonomi yönetimini gayretlerini ‘zoraki’ teyit etmiş ve kredi notlarını yükseltmişti.
Türkiye'nin notları krizle boğuşan Yunanistan ile karşılaştırıldığında bu kadar da olmaz dedirtti. Yunanistan'un düşen kredi notlarına rağmen Standart and Poor's, Moody's ve Fitch Ratings'in gözünde Türkiye'den daha güvenli yerde konumlandırılıyor...
STANDART AND POOR’S
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, 19 şubat 2010’da Türkiye'nin kredi notunu "BB"ye çıkarmıştı üstelik görünümü de pozitife çevirerek yeni not artırımlarının sinyalini vermişti..
Standard and Poor's Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB-"den "BB"ye yükseltmişti.
Standard and Poor's, Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu ise "BB "ya yükselttiğini, "B" olan kısa vadeli notlarını da teyit ettiğini açıklamıştı.
FITCH 19 YIL SONRA İLK KEZ
Uluslararası rating kuruluşlarından Fitch, 2009’un Aralık ayında Türkiye'nin notunu iki kademe yükseltmiş BB+ olarak belirlemişti.
Bu not artırımının diğer önemli bir detayı da, Fitch'in 19 yıl aradan sonra Türkiye'nin notunu ilk kez artırması idi.
Kuruluş, uzun vadeli ulusal para cinsinden notunu da, BB'den, BB(+) ve Türkiye'nin ülke tavan notunu da, BB'den BBB(-)'ye yükseltti.
Türkiye'nin, döviz ve lira cinsinden uzun vadeli kredi notunu, Ekim ayında ''pozitif'' izlemeye almıştı.
JCR DE ARTIRMIŞTI
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Şubat 2010’da Türkiye'nin kredi notunu, BB(-)'den, BB'ye yükseltmiş; kuruluş, kredi notu artırımına esas olarak, Türkiye'nin, küresel mali krizde, dış şoklara karşı gösterdiği dayanaklılığı göstermişti.
JCR, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin ekonomik görünümünün ise durağan olarak açıklamıştı.
MOODY’S
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Ocak 2010’da, Türkiye ekonomisine yeniden sermaye girişi olduğunu ve ekonominin toparlanmaya başladığına vurgu yaparak Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükseltip Ba3’ten, Ba2’ye çıkartmıştı. Kuruluş görünümü ise pozitiften, durağana çevirmişti.
YUNANİSTAN
Avrupa Birliği üyelerinden olan Yunanistan’da yaşanan kriz Avro Bölgesini bir dizi önlem almaya zorladı. IMF ve AB Yunanistan’ı kurtarmak için seferber oldu. Ülkede iç karışık çıktı. Yunanistan’da işsizlik arttı; ekonomi rayından çıktı.
Öyle ki Yunanistan’daki kriz tüm Avrupa ülkelerini bunun yanı sıra AB’nin ortak para birimi Avro’yu derinden sarstı. Dolar karşında kan kaybeden Avro, Dolar karşısında dip yaparak tarihi düşüşlere imza attı.
Bu kadar büyük olumsuzlukların hakim olduğu ülkenin kredi notunu 4 not indiren Moody’s Borç kıskacına sıkışan Yunanistan bütçe tedbirleri almasına rağmen dün gece ünlü derecelendirme kuruluşu Moody’s notunu düşürdüğünü dün açıkladı.
Yunanistan Moody’s’in yaptığı açıklama ile sarsıldı. Moody’s Yunanistan'ın notunu 4 kademe birden düşürüp A3'ten Ba 1'e indirdi.
Bu not düşürme işlemi finansal piyasalarda "çöp statüsü" olarak tanımlanıyor. Yatırım yapılamaz ülke haline geliyor. Atina alınan ekonomik önlemlerin göz ardı edilmesinden yakındı.
‘ÇÖP STATÜSÜ’NDEKİ YUNANİSTAN YİNE DE TÜRKİYE’NİN ÜSTÜNDE
Moody’s Yunanistan’ın kredi notunu 4 kademe birden düşürdü. Standard&Poor's da Nisan ayında Yunanistan'ın kredi notunu düşürmüştü. Krizin etkilerini çabuk atlatan ve krizden hızlı çıkan 15 ekonomi arasında yer alan Türkiye’nin notu yine de Yunanistan’ın altında kaldı.
Uluslararası yatırımları çekmede ve ülkenin finansal güvenirliliğinin belirlenmesinde önemli referans olarak kabul edilen kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı sergilediği bu tutum iki yüzlülüğü de sergiliyor…
YUNANİSTAN VE TÜRKİYE’NİN NOTLARI
Fitch Ratings, Yunanistan’ın devam eden borç sorununa yönelik endişelerin devam etmesi nedeniyle, kredi notunu iki kademe birden düşürmüş, yeni notu BBB- olarak belirlemişti.
Aynı Fitch Türkiye’yi 19 yıl sonra hatırladı ve Türkiye’nin performansını ancak Yunanistan’ın krizdeki durumuna denk gördü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu 4 kademe birden düşürerek 14 Haziran 2010 ‘da A3'ten Ba1'e indirdi.
Aynı Moody’s Türkiye’nin kredi notunu sadece bir kademe yükseltip Ba3’ten, Ba2’ye çıkartmıştı. Yine Türkiye Yunanistan’ın altında kaldı.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor's Nisan 2010’da, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu "BBB "dan "BB "ya üç kademe indirerek, yatırım yapılamaz seviyeye çekmişti.
Ülkenin kısa vadeli kredi notunu ise "A-2"den "B" seviyesine indirdiğini ve not görünümünü negatif izlemeye aldığını açıklamıştı. Aynı kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu ‘BB’ye çekti ve Yunanistan ekonomisi ile bir tuttu.
JCR ise Yunanistan ile ilgili bugüne kadar herhangi bir not işlemi gerçekleştirmedi…
Haber7