Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2927
EURO
37,5015
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.928,890
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CEZAEVLERİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
CEZAEVLERİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
 
Cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevinin jandarmadan alınarak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmesini öngören, Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
 
6.5.2008 - 21:00
Tasarıya göre, ceza infaz kurumlarının güvenlik hizmetlerinde kullanılacak silah, mühimmat, teçhizat ile diğer araç ve gereçler Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından temin edilecek.
 
Dış güvenlik görevlilerine, bu kanunla ve diğer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek üzere silah, alarm cihazı, kelepçe, kask, cop, kalkan, gaz maskesi, sis ve gaz bombaları, haberleşme ve iletişim araçları, boyalı ve boyasız basınçlı su püskürten araçlar ve buna benzer hizmetin gerektirdiği teçhizat ve mühimmat verilecek.
 
Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları ile diğer kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde görev yapan dış güvenlik görevlilerinin, görevleri sebebiyle işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda belirlediği bir avukatın ücreti, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
 
Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, çalıştırılmak üzere ceza infaz kurumu müdürü, ceza infaz kurumu müdür yardımcısı, infaz uzmanı, infaz uzman yardımcısı, infaz ve koruma şefi ile infaz ve koruma memurluğu kadroları tahsis edilecek.
 
Jandarmanın yetkisi
 
Tasarı ile Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu'nda yer "ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin dış korunmalarını yapmak" hükmü de madde metninden çıkarılıyor.
 
Böylece jandarmanın cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevine son veriliyor. Ayrıca tasarıyla ceza infaz kurumlarının güvenlik hizmetlerini yürütme görevi Adalet Bakanlığı'na bırakılıyor.
 
Cezaevlerine kontrolör
 
Tasarıya göre, ceza infaz kurumlarının yönetimine dair tüm işlem ve uygulamalar ile iş yurtlarının denetiminde görevlendirilmek üzere Ceza veTevkifevleri Genel Müdürlüğü'nde "kontrolörler" istihdam edilebilecek.
 
Bunlar, yapılacak yarışma ve yeterlik sınavı sonucunda mesleğe stajyer kontrolör olarak alınacaklar ve en az üç yıl çalıştıktan sonra yapılacak yeterlik sınavında başarılı olmak koşuluyla kontrolör olarak atanacaklar.
 
Kontrolörler, ceza infaz kurumları ile iş yurtlarında görevli olacaklar ancak atamaları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca yapılmış olanları denetleyemeyecekler. Ayrıca cezaevlerinde infaz uzmanı ve infaz uzman yardımcısı da istihdam edilebilecek.
 
Dış güvenlik
 
Ceza ve infaz kurumlarının dış güvenlik hizmetleri, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.
 
Devir işlemi, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren en geç beş yıl içinde aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Devir süresince, her yıl 1500'den az olmamak üzere, dış güvenlik görevlilerine ait boş kadrolara sınav ve atama yapılmak suretiyle personel alınacak.
 
Dış güvenlik hizmetlerinde görev alacak personelin eğitimi, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri'nde yapılacak. Ancak, ihtiyaç halinde, masrafları Bakanlıkça karşılanmak kaydıyla Jandarma Genel Komutanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilecek eğitim ve öğretim kurumlarında da yapılabilecek.
 
Dış güvenlik hizmetleri devredilecek kurumlar, eğitimi tamamlanan dış güvenlik görevlisi sayısı ve niteliği gözönünde bulundurularak, Genel Müdürlük ile Jandarma Genel Komutanlığı'nca ortaklaşa belirlenecek.
 
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından dış güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesinde kullanılan ihtiyaç fazlası silah, mühimmat, teçhizat ile diğer araç ve gereçler, devir sürecine uygun olarak Genel Müdürlüğe bedelsiz devredilecek.
 
Dış güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla kurumların silah, mühimmat, teçhizat, araç, gereç ve diğer ihtiyaçları bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde satın alma veya kiralama yoluyla sağlanabilecek.
 
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülmekte olan kurumların dış güvenlik hizmetleri, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne devredilinceye kadar, devri yapılmayan kurumlarda dış güvenlik hizmetleri Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yerine getirilecek.
 
Tasarıyla Adalet Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarındaki 5 bin 718 kadro iptal edilirken 12 bin 718 yeni kadro ihdas ediliyor.
 
Zor kullanma yetkisi
 
Dış güvenlik görevlileri, nöbet ve vardiya şeklinde çalışacak. İnfaz ve koruma şefi ile infaz ve koruma memurları, kurumların iç ve dış güvenlik hizmetleri dışında, başka bir şekilde görevlendirilemeyecek.
 
Tasarı, dış güvenlik görevlilerine zor kullanma yetkisi de tanıyor. Dış güvenlik görevlileri, görevlerini yaparken; direniş, firar, firara teşebbüs, ayaklanma veya asayişi bozan benzeri olayların ortaya çıkması halinde, bu olayların önlenmesi, saldırının, saldırıda bulunanların etkisiz hale getirilmesi, direnişin kırılması amacıyla veya kanuna uygun bir emrin yerine getirilmesinde, aktif veya pasif direniş gösterilmesi halinde zor kullanabilecek.
 
Zor kullanma yetkisi kapsamında, asayişi bozan olaylar veya direnmenin kapsam ve derecesine göre, asayişi bozanları, direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde, kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet veya maddi güç kullanılabilecek.
 
Zor kullanmadan önce uyarı
 
İlgililere, zor kullanmadan önce, asayişi bozan tutum ve davranışlarına ya da direnmeye devam etmeleri halinde, doğrudan doğruya zor kullanılacağı uyarısı yapılacak.
 
Ancak, asayişi bozan olayların veya direnmenin niteliği, kapsam ve derecesi gözönünde bulundurularak, uyarı yapılmadan da zor kullanılabilecek.
 
Dış güvenlik görevlileri, zor kullanma yetkisi kapsamında, asayişi bozan olayları sona erdirmek, direnmeyi etkisiz kılmak için kullanacağı araç-gereç ile kullanacağı zorun derecesini kendisi takdir ve tayin edecek. Ancak, toplu kuvvet kullanılarak müdahale edilen durumlarda, bunları, müdahale eden görevlilerin en üst amiri belirleyecek.
 
Dış güvenlik görevlileri silah taşıyabilecek
 
Dış güvenlik görevlileri, ateşli silah taşıyabilecekler veya bulundurabilecekler; ancak ateşli silahları, görev gerekleri dışında kullanamayacaklar.
 
Kanunen yetkili kılındıkları haller dışında, kurum içine silahla giremeyecekler. Kurumda bulundurulacak veya dış güvenlik görevlilerine verilecek ateşli silahları kimlerin taşıyacağı, miktarı, cinsi, kayıt ve belgelerin ne şekilde tutulacağına ilişkin hususlar, İçişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak Adalet Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.
 
Görev suçlarından yargılanmayacaklar
 
Dış güvenlik görevlilerinin, görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmayacak.
 
Dış güvenlik görevlileri ile genel kolluğun toplu kuvvet kullanarak müdahale ettiği durumlarda, ceza soruşturması ve kovuşturmasına ilişkin hükümler saklı kalmak üzere, müdahalede görev alan personelin kimlik bilgileri gizli tutulacak.
 
Kolluk makamlarından yardım talep edilmesi halinde, kolluk kuvvetleri, kurumlarda iç veya dış güvenliğin sağlanmasında ya da asayiş veya düzenin yeniden kurulmasında, kendi mevzuatında sahip olduğu yetkileri kullanacak.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CERRAH, BU SORUYA ÇOOOK SİNİRLENDİ!

"301'İ UYGULAYIN DA BİR GÖRELİM"

AKP KAPANIRSA GÜL,KÖŞKTEN İNER
»  1 MAYIS'IN SUÇLULARI,, SENDİKALAR,MUHALEFET,MEDYA
»  KÜLTÜR BAKANLIĞI DESTEKLİ ACINDIRMA KİTABI
»  "ALLAH, ALLAH" SESLERİYLE 1 MAYIS DAYAĞI!
»  1 MAYIS BOMBALARI MECLİS KÜRSÜSÜNDE
»  HAVA'DA DA ÇUVAL GEÇİRDİLER YİNE YUTTUK
»  1. ORDU'DA SAHTE ÇÜRÜK DEPREMİ
»  ASRIN FELAKETİNE, ASRIN DUYARSIZLIĞI
»  GÜL'DEN NAYLON SİGORTA AÇIKLAMASI
»  EMNİYET'TE FETULLAHÇI LİSTE KRİZİ
»  ERZİNCAN'A KAR YAĞDI
»  AKP, SAVUNMA YAPMADI, CEVAP VEDİ
»  GÜL'ÜN OĞLUNUN SİGORTASI 'BABACAN'DAN
»  ERDOĞAN, İŞÇİLERE ÇOK KIZDI
»  İŞTE AKP'NİN SAVUNMA METNİ
»  BAHÇELİ'DEN ERKEN SEÇİM'E 'HODRİ MEYDAN'
»  GENELKURMAY'DAN 'ÇOK İVEDİ' İBARELİ EMİR
»  ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ'A ZAM KAPIDA
»  ERDOĞAN'IN YERİNE ÜÇ ADAY!
»  SIZMA'YA KARŞI SINIRDA KIRMIZI ALARM
»  TRAFİK CEZANI ÖDE, BONUS'LARI TOPLA
»  ÖZEL HAREKAT İÇİN YENİ KADRO
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.