Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜŞEN UÇAĞIN DENGESİNİ İNİŞ TAKIMLARI BOZMUŞ
DÜŞEN UÇAĞIN DENGESİNİ İNİŞ TAKIMLARI BOZMUŞ
 
Geçen Kasım’da düşen Atlasjet uçağını inceleyen Kanadalı kaza kırım uzmanı Max Vermij, konuştu...
 
17.1.2008 - 12:05

Atlasjet adına uçan Boeing- MD83 tipi uçağın Isparta’da düşmesinin ardından Kanada’dan gelerek kazayı inceleyen uzman Max Vermij, kazanın temel nedeninin pilotaj hatası değil mekanik sebepler olduğunu düşünüyor. Kanadalı uzman Max Vermij, yapılan incelemede varılan sonuçları VATAN’a anlattı.

*Türkiye’ye gelip araştırma yaptınız. Ne buldunuz?

Bu kazanın temel sebebi mekanik sorunlardır. Uçak yaklaşık 2 bin metre yükseklikte uçarken ve piste doğru ilerlemiyorken iniş takımları açılmış. Bu normalde olmaması gereken bir durum. İniş takımlarının istem dışı açılmasıyla uçağın aerodinamiği bozulmuş. Bu nedenle uçak, 35 derecelik bir açıyla dönerek dengesini yitirmiş.

* Bu tam olarak ne zaman gerçekleşmiş?

Uçak sonradan çarpacağı tepeye doğru ilerlerken gerçekleşmiş. Pilot muhtemelen yükselmeye çalışmış. Uçak dengesini yitirdikten sonra aniden hız keserek hem yavaşlamış hem de irtifa kaybetmiş. Eğer uyarı sistemleri düşmeden bir saniye bile önce devreye girmiş olsaydı, bu kaza olmazdı.

*Pilot hatası var mı?

Uçak kazalarını analiz eden, Accident Cause Analysis şirketinin başkanı olarak bu uçaklarla ilgili 32 yıllık deneyimim var. MD-83 model uçakların gerçekleştirdiği 14 uçak kazasını araştırdım ve şunu gördüm. Eğer ciddi bir mekanik problem varsa pilotun tepkisi genellikle ani olur ve refleksle hareket eder. Bu da onların hata yapmasına neden olur. Pilotun da böyle bir hata yapmış olma ihtimali var. Ama buna takılmayın, çünkü hata kesinlikle mekanik. Pek çok kazada temel neden mekanik sorunlardır. Bugüne kadar uçak kazalarının pek çoğunda hep pilot suçlanmıştır, ancak ayrıntısıyla bakarsak altından mekanik bir sorun çıkar.

* Karakutuların bozuk olduğu haberini duydunuz mu?

Evet. Kara kutular büyük ihtimalle uçağın üretim aşamasında bozuktu. Bizim önceki deneyimlerimizden, Amerikan ticari uçaklarının üretimden hata verdiğini biliyoruz. Bu tür kazalarda bozuk kara kutuların ne kadar önemli olduğunu göz ardı eden Boeing firmasını bu yüzden suçluyorum.

Sorumlu Boeing

* MD-83’lerin bu kadar sık kaza yapmasını neye bağlıyorsunuz?

Aslında bu uçaklar tasarımı ve kullanılan malzemesi iyi uçaklardır. Ancak mekanik problemler konusunda ciddi sıkıntıları var. Havayolu şirketleri kara kutuların arızalanabileceğini biliyorlar ancak parayı daha çok uçağın teknik eksikliklerine değil, genel bakımına harcıyorlar. Bu davranış da kazaların temel sebeplerindendir.

*Kazanın sorumlusu kim?

Ben sorumlu olarak Boeing firmasını görüyorum. Boeing başta olmak üzere hemen hemen tüm Amerikan ticari uçaklarının teknik testlerindeki kritik sorunlar görmezden geliniyor. Boeing kaza olduğunda sessiz kalmayı tercih etti ama birileri bunun hesabını sormalı. Teknik kontrolü yapılmadan ya da görmezden gelinerek verilen uçakların kazalara davetiye çıkardığını biliyoruz ve buna sessiz kalamayız.

İLK DAVA 18 OCAK’TA

Yakınların çoğundan vekalet aldık

30 Kasım 2007’de düşen uçakla ilgili hukuki süreç, 18 Ocak Cuma günü başlıyor. 7’si mürettebat 57 kişinin hayatını kaybettiği uçakta bulunan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık’ın oğlu Yavuz Arık’ın, MD- 83 tipi uçağın üreticisi Mc Donnell Douglas ile Boeing şirketleri aleyhine ‘teknik hata’ iddiasıyla açtığı dava, Chicago’da görülecek. Arık’ın vekaletname verdiği Ribbeck Law Hukuk Bürosu’nun avukatlarından Monica Kelly, diğer yolcu yakınlarından da vekalet alabilmek için Isparta’ya yeniden geldi.

Beni aileler davet etti

Kelly, davaya Yavuz Arık’ın dışında, Ribbeck Law Hukuk Bürosu’na vekalet veren diğer kazazede yakınlarının da dahil edilebileceğini açıkladı. Kazanın ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da eleştirdiği Monica Kelly, faciada hayatını kaybedenlerin çoğunun vekaletlerini aldıklarını söyledi: “Davanın ilk duruşması 18 Ocak’ta ABD’de yapılacak. Dava, uçağın üreticileri aleyhine teknik hata iddiasıyla açıldı. Kazayla ilgili araştırma ve incelemelerimizi de sürdürüyoruz. Daha önce de Isparta’ya gelmiş ve kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla görüşmüştük. Buraya ailelerin daveti üzerine geldik ve olumlu görüşler aldık. Kazazedelerin hemen hemen tüm yakınlarına ulaştık, büyük bölümünden vekalet aldık. İlk dava, Prof. Dr. Engin Arık için açıldı. Diğer kazazedelerin yakınlarından da vekaletler alındıkça davaya eklenecek. Diğer kazazedelerin yakınları da dava sonucunda hak talebinde bulunabilecek.”

Bakan ‘ambulans avukatı’ demişti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, avukat Monica Kelly’yi, “Dışarıdan avukat olduğunu söyleyen, uzman olduğunu söyleyen insanlar çantasını kapıp gelmiş. Bunların bu kazayla ilgili hiçbir görevleri yoktur. Bunlar bulanık suda balık avlamaya çalışan ve hariçten gazel okuyup insanların acılarını istismar ederek menfaat sağlamaya çalışan insanlardır. Bunlara dünyada ambulans avukatı denir; kazaların arkasından koşarlar” sözleriyle eleştirmişti.

Vatan



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A TÜRBAN YANITI

RADYO'YU DİNLEDİ, PKK'DAN KAÇTI

ULUSALCILARIN PATALYA ZİRVESİ
»  ERDOĞAN'A VERİLEN SON SEÇİM ANKETİ
»  ASKER'İ DE YÜCE DİVAN'A GÖNDERELİM MADDESİ
»  MİT'E ÇALIŞAN SANATÇILAR?
»  ELEŞTİRİLEN KOMUTAN SORGUYA'DA GİRMİŞ
»  MAĞARA HASTANE YERLE BİR EDİLDİ.
»  DTP : "TÜRKİYE'Yİ PARÇALAYALIM"
»  DEMİREL'İN DOKTORUNDAN AKP'LİLERE SAĞLIK RECETESİ
»  GÜL'DEN TERÖR İTİRAFI
»  HAŞİM KILIÇ: 'YENİ ANAYASA SIKINTI YARATIR'
»  YENİ ANAYASA'DA YÜCE DİVAN RÖTUŞU
»  DİYANET''TRANSSEKSÜELLER TÜRBAN TAKABİLİR''
»  BAHÇELİ'DEN 'BÜYÜK ÇATI' PROJESİ
»  ''BAŞÖRTÜSÜNÜ TEK CÜMLE İLE ÇÖZEBİLİRİZ''
»  PROF. CENGİZ YALÇIN, "TORYUM ABARTILIYOR"
»  ERDOĞAN'DAN MERKEL VE SARKOZKY'E "YEMEYİZ"
»  VAKIFLAR KANUNU KABUL EDİLDİ..
»   DAĞLICA OLAYI TELSİZ KAYITLARI SİLİNMİŞ
»  AVUKATLARA ÖĞRETMENLİK YOLUNU AÇMA TEKLİFİ
»  ALEVİ'LERDEN AKP'YE KARŞI MİTİNG
»  AHMET TÜRK'TEN OLAY YARATACAK AÇIKLAMALAR
»  ERDOĞAN YİNE ÇOK KIZACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.