Bugün son olarak partisinin grup toplantısında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal konuştu. İşte Baykal'ın açıklamalarından satır başları:
HUKUK SKANDALI ERGENEKON
Bugün Ergenekon davasında yeni bir aşamaya girildi. Nihayet sanıklar hakim karşısında ifade verme aşamasına gelmiş bulunuyorlar. Bu yeni aşama bizi bu dava üzerine tekrar düşünmek zorunda bıraktı.
Şu ana kadar ortaya çıkan tablo, malesef dünya hukuk standartları açısından iftihar edilecek bir dava olmadığını gösteriyor. İlk zamanlarda bu davanın hukuki şartlar dışında, siyasi hedeflere yönelik olduğunu söylemiştim. Sonradan ortaya çıkan tablo da malesef bu tespiti doğrulamıştır.
En son olarak Amerikan Kongresi'nde bir komisyon, Ergenekon davasının uluslararası hukuk standartlarına uygun olmadığını ve kaygıyla izlediklerini söylüyor. Ne yazık ki bu değerlendirme yakın ilişki içinde olduğumuz AB yerine ABD'den geliyor. Hukuki gelişmelere duyarlı AB'nin de Ergenekon'u değerlendirmesini beklerdik.
Trajik gelişmeler yaşanıyor. Sayın Eruygur çok zor bir dönem geçiriyor. Böyle bir davanın gözlerimizin önünde gerçekleştiğini bilmek, buna seyirci kalmak gerçekten çok acı bir olaydır.
Bu davayla ilgili yapılan bir espri bu olayın ne boyutta olduğunu göseriyor. Genelkurmay Başkanı, Adalet eski Bakan'ı şimdiki Başbakan Yardımcısı yerdeki mermileri toplarken kendisine "Dikkat et Ergenekon'dan içeri alınırsın" demesine neden olmuştur. Devletin zirvesinde teşhis doğrudur. Bir yandan gerçeği bileceğiz, şakasını yapacağız diğer taraftan bu acı sürecek.
Umudumuz mahkemededir. Türkiye'de hukkun bulunuğu gerçeğinin dünyaya bir kez daha gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu hukuk skandalının mağdur ettiği ailelere de geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum.
ATATÜRK'Ü SAYGIYLA ANIYORUZ
Yoğun bir gündemle karşı karşıyayız. Öncelikle bugün 11 Kasım. Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 70. yıldönümü. Hem Atatürk'ü hem de kendimizi sorgulama ihtiyacındayız. Ölümünden bunca yıl sonra, milletimiz büyük bir coşkuyla Atatürk'ü anıyor.
Dengeler değişiyor. Anlayışlar değişiyor. Böyle bir dönemde 19. yy'da doğup, 20. yy'ın başlangıç döneminde büyük işler başarmış bir devrimcinin, kendi çağı için çok büyük kararlar almış bir büyük siyaset adamının, aradan bunca on yıl geçmesine rağmen bu şekilde anılması onur vericidir. Böyle büyük bir devlet adamı yetiştirdiğimiz için iftihar ediyor.
CHP'nin kurucusu olarak Musatfa Kemal Atatürk'e bizim bir başka sahiplenişimiz vardır. Sadece devlet kurucumuz değil, parti başkanımız, kurucu başkanımız olarak düşünür ve O'nu bir başka severiz.
Mustafa Kemal Atatürk dünya çapında bir değişim projesini ortaya koymuştur. Bunu büyük bir başarıyla uygulamıştır. Bu modernleşme projesi bir örnek olarak ortadadır. Atatürk sıradan bir devlet kurucusu değil, çok ötesinde yepyeni bir toplum tasavvur etmiş. Eserini kimsenin bozamayacağı olarak ortaya çıkmış, yaşarken de sonra da başarısı kanıtlanmış bir devlet adamıdır.
Atatürk'ü sıradanlaştırma girişimlerinin hiçbir şekilde başarıya ulaşmadığını görüyoruz. Atatürk konusunda bugün hepimiz özgür bir anlayış içinde her türlü değerlendirmeyi yapabiliriz. Bunun da hiçbir sakıncası yoktur. Ne kadar detaya girilerse de değeri o kadar ortaya çıkacaktır. O yüzden bu 10 Kasım'da çok daha fazla sahiplenildi. Bu da O'na yönelik saldırıların bir sonucudur. Atatürk'e saygımı bir kez daha sunuyorum ve Allah'tan rahmet diliyorum.
ABD DEMOKRASİDE BAŞARILI BİR SINAV VERDİ
Obama'nın ABD Başkanı seçilmesi çok önemlidir. Seçimin anlamı yakın dönem ABD tarihine bakılınca daha açık anlaşılır. Uzun süre siyah derili vatandaşlarına eşit hak tanımama kararını çok uzun süre sürdürmüş olan bir toplumun, 5 - 10 yıl sonra bu ırkçılığı aşmış olması çok önemli bir olaydır ve ABD çok büyük bir demokrasi sınavı vermiştir.
ABD dünya çapında bir izlenim verme şansını elde etmiştir. Bunu ben de saygıyla selamlıyorum. Böyle bir kararın alınabilmiş olması yüksek bir demokrasi bilincini göstermiştir. Bu seçim dolayısıyla Obama büyük bir sorumlulukla karşı karşıyadır.
IRAK MÜDAHALESİ YANLIŞTI
Amerikan halkı Irak'a yapılan müdahaleyi tescil etti. 5 yıl önce müdahale kararı alındı, bugün ABD halkı bunun yanlış olduğuna karar verdi. 2003 öncesinde CHP olarak, askeri müdahale olasılığı ortaya çıkınca, biz yapılacak müdahalenin hem Türkiye hem de ABD için yanlış olacağına inanıyorduk ve bunu anlatmayı bir görev biliyorduk.
Anlaşılıyor ki büyük devletler büyük hatalar da yapabiliyor. Neyse ki CHP'yi bu yanlış harekete karışmak, parçası haline gelmek tutumundan uzak tutabildik. Türkiye CHP'nin öncü hareketiyle bu müdahaleye karışmaktan uzak durmuştur.
Umuyorum Ortadoğu'da bundan sonra istikrar ve huzur, dış güçler bu kadar işin içine girmediği bir ortamda sağlanır. Türkiye'nin daha dikkatle dinlenmesini ve Türkiye'nin önceliklerinin dikkate alınması sağlanmalıdır. Biz 2012'ye kadar şekillenecek yeni Ortadoğu tablosunda Türkiye'nin daha etkili olacağı bir şansa sahip olacağız.