Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Gıda Fiyatları Dolarla Yarışıyor
Gıda Fiyatları Dolarla Yarışıyor
 
Son 3 ayda dolarda yaşanan yükseliş gıda ürünlerinde büyük fiyat artışına neden oldu. İkinci zam dalgası da yolda.
 
3.2.2017 - 16:35

Sayime BAŞÇI/SÖZCÜ

Döviz kurundaki dalgalanma gıda fiyatlarını vurdu. Yılbaşından bu yana döviz kurunda yaşanan yüzde 8.8'lik yükseliş henüz raflara yansımazken, geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarının dolarla yarıştığı ortaya çıktı. 2015 yılını 2.91'den 2016 yılını ise 3.52 TL seviyesinden kapatan dolar 1 yıl içinde Türk Lirası karşısında yüzde 21 değer kazandı. Aynı dönemde temel gıda maddelerinden yumurta yüzde 24.79, mercimek yüzde 30.79, nohut yüzde 55, sivri biber fiyatları ise yüzde 25.82 artarak enflasyon rakamlarını altüst etti. Söz konusu dönemde süt fiyatlarında yüzde 5.62, dana etinde yüzde 9.22, ayçiçek yağında ise yüzde 11.16'lık fiyat artışları görüldü.ghgh

YÜZDE 23'LÜK ETKİ
Dolardaki yükselişten ithal gıda ürünleri doğrudan etkilenirken, yerli tarım ve sanayi ürünlerinde ise hammadde, mazot, gübre, elektrik, tohum gibi maliyet kalemlerindeki artışlar fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bu hafta başında enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası da kur nedeni ile işlenmiş gıda ürünlerinde yüzde 27.1, işlenmemiş gıda ürünlerinde de yüzde 23.5'lik bir etki yarattığına işaret etmişti.
DOMATESTE YÜZDE 31
Diğer taraftan temel gıda maddelerindeki son üç aylık ortalama fiyatlara bakıldığında ise yine dolar kurunda yaşanan artışı aşan etiketler göze çarpıyor. 29 Kasım 2016 tarihinde 3.42 olan dolar kuru aralık ayında ise yüzde 3.2 değer kazanarak 3.53 TL'den işlem görmeye başladı.
Aynı dönem içinde patlıcan yüzde 145, domates yüzde 30.93, yumurta yüzde 25.86, tavuk eti yüzde 8.82, kabak yüzde 116 zamlandı. Dolarda peş peşe rekorların görüldüğü ocak ayında ise Türk Lirası yüzde 8.8 değer kaybederken dolar ay sonunda 3.83'ten işlem gördü. Ocak ayında market fiyatlarına bakıldığında ise domateste yüzde 20, biberde yüzde 25'lik artış görüldü.
BELİRSİZLİK FİYATLARI DAHA DA ARTIRACAK

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, 2017 için gıda fiyatları ile ilgili küresel tahminlerin ‘stabil kalacağı' yönünde olduğuna işaret etti. Ancak, kur ve maliyet artışları ile küresel ekonomi ile iklim alanlarındaki belirsizliklerin 2017'de gıda fiyatları açısından belirleyici olacağına işaret eden Kopuz, şunları söyledi:
“OECD ve FAO 2016-2025 tarımsal görünüm raporunda, petrol fiyatları, verim ve ekonomik büyümedeki değişimler gibi birçok belirsizliğe vurgu yapılıyor.
8kopuz
Hammadde fiyatlarında salt kur artışı bazında bir değerlendirme gıda sanayiinin yapısal birçok sorununu da göz ardı etmek anlamına gelir. Tarımsal ürünlerdeki maliyetlerin yüksekliği, bunun yanında enerji ve diğer girdi kalemlerindeki yükselişler de fiyatların seyrinde etkili oluyor.”
YUMURTA FİYATINA İHRACAT ZAMMI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market fiyatları arasındaki makasın her geçen gün açıldığına dikkat çekerek, 2016 sonu ile Ocak 2017'deki olumsuz hava koşullarının özellikle sebze meyve fiyatlarının zirveleri görmesine neden olduğunu kaydetti.
8semsi
Bayraktar, aralık ayında yumurtada ihracat patlaması yaşandığına dikkat çekerek, fiyatların üreticide yüzde 45, markette yüzde 25 arttığını dile getirdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Hükümetten Piyasayı Canlandırma Hamlesi

Kritik Ocak ayı Enflasyonu Açıklandı

Doları FED vurdu! Hızla düşüyor
»  Çeyrek Altın 241 TL
»  SGK ile Ziraat arasında imzalar tamam
»  LPG Fiyatlarına Büyük Zam
»  Bankalardan Kredilere Facebook Kriteri
»  SGK'dan Emeklileri İlgilendiren Açıklama
»  Konutta 240 Ay Vadeli Satış Dönemi
»  4 Türk Bankasına Kötü Haber
»  Erken Emeklilikte Flaş Gelişme
»  Çalışanların Maaşlarına Zorunlu BES Şoku
»  Merkez'den Enflasyon Ayarı!
»  Emekliye Promosyon İçin Ağır Şartlar
»  İş Öğrenene Bin 404 Tl
»  Binalara Enerji Kimlik Belgesİ Şartı
»  “ Hamurumuzun Mayasında Sevgi Var”
»  S&P’de Türkiyenin Notunu Düşürdü
»  Beklenen Fitch Kararı Açıklandı
»  Sokak Sütçüleri Tarih Oluyor
»  Yapılandırmayı Kaçıranlara Ek Süre
»  10 Dakikada 250 Bin Satan Telefon!
»  Motorin Fiyatlarında İndirim
»  Merkez'den Flaş Faiz Kararı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.