Alınan bilgiye göre, kent merkezine 110, Büyükorhan'a 25 kilometre uzaklıktaki, 1980'li yıllarda 50 hanede 300 kişinin yaşadığı Çökene köyünde etkili olan yoğun göçün ardından, kalan 3 kişi de 2008 yılında buradan ayrıldı.
Son dönemlerde baraj yapılacağı için topraklarının kamulaştırılacağı söylenen Muş'un Varto ilçesindeki bir köy sakinlerinin Çökene'ye talip olduğu söylentilerinin artması üzerine Çökeneliler bir araya gelerek eylem yaptı.
"Köyümüz satılık değildir", "Bayrağımızı, milletimizi satmadık, Çökene'yi de satmıyoruz" pankartı taşıyan Çökeneliler adına açıklama yapan eski muhtarlardan Ellez Yalçın, köylerini mecburiyetten terk ettiklerini söyledi.
Yalçın, zamanında kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını ileri sürerek, "Zamanında bize sahip çıkılsaydı bu durum ortaya çıkmazdı, köyümüzü terk etmezdik" dedi.
Köyü terk eden son kişi olan 73 yaşındaki Osman Aslan da susuzluk nedeniyle köyü terk ettiklerini belirterek, "Köyümüze yaz aylarında gelip yine bağımızı bahçemizi ekip dikiyoruz. Köyle irtibatımızı kesmedik. Zorova köylüleri gelsinler misafirimiz olsunlar, onları en güzel şekilde ağırlarız ama iş toprak satmaya gelirse o işte yokuz" diye konuştu.
AKP Büyükorhan İlçe Başkanı Hasan Taş ise Çökenelilerin geri dönmek istemesi durumunda her türlü yardımda bulunmaya hazır olduklarını ifade ederek, "Gerekirse köyü yeniden inşa eder onları buraya yerleştiririz" diye konuştu.
Çevre köy muhtarları ve bazı siyasi partilerin ilçe başkanlarının da destek verdiği eylem olaysız sona erdi.