Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,5093
EURO
36,6077
IMKB
9.716,000
ALTIN
3.055,050
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KENELER DAHA DA ÇOĞALACAK
KENELER DAHA DA ÇOĞALACAK
 
Ankara Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, kenelerin aktif oldukları yaz aylarında ilaçlama yapılmasının gelecek yıl kene sayısında artışa neden olacağını bildirdi.
 
8.7.2008 - 07:43

Karaer, Türkiye'de ziraat ve hayvancılık alanında kullanılan ilaçların temel etkileşim maddelerinin aynı olduğunu belirtti. “Bu preparatların doğadaki tahribatları ve etkileşimleri üç aşağı beş yukarı birbirine benzerdir” diyen Karaer, Türkiye'de yıllık yaklaşık 100 bin ton ilaç kullandığını söyledi.

Zafer Karaer, şöyle konuştu:

“Bu miktar Türkiye yüz ölçümüne vurulduğunda, her metrekareye düşen ilacın yarattığı tahribat, ekosistem açısından inanılmaz büyük. Sadece ilaçlar değil, Türkiye'de orman arazilerinin yakılması ve tarla amaçlı açılması da ekosistemi bozuyor. İnsanın doğayı tahrip etmesi, dönüp dolaşıp insanı vuruyor. Bu etkenler yüzünden ekosistemin bazı noktalarında kırılmalar oluşuyor. Bu noktaların dolmaması felaketlere neden oluyor.”

“İLAÇLAR KENE YİYEN CANLILARI YOK EDİYOR”

Karaer, kenelerin aktif ömrünün yaklaşık 5 ay sürdüğünü ve bu sürenin sonunda 5-10 bin civarında yumurta verdiğini kaydetti.

Kenelerin pasif dönemlerinin Ekim-Mart ayları arasında olduğunu aktaran Karaer, pasif dönemde toprak altında yaşayan ve kışı burada geçiren kenelerin yaz aylarında uyanarak, faaliyete geçtiğini söyledi.

Kenenin ömrü boyunca insan veya hayvanda bulunma ve kan emme döneminin 1 ay olduğunu belirten Karaer, kalan süreyi yumurtlamak veya korunmak için toprak altında geçirdiğini bildirdi.

Karaer, “Bundan sonra sığır veya koyunda kene görülmez. Yumurtlama dönemlerinde, yerleri tespit edilmeli. İlaçlar yerine, bazı mantarlar toprağa bırakılarak kene üremesi önlenebilir veya kene yiyen canlılar toprağa bırakılabilir. Kenelerin yumurtaları topraktan dışarı çıkarılarak üremeleri için uygun ortam yok edilebilir. Bu yumurtaları kuşlar bile yer. İlaçlama yapılması zorunlu değil” diye konuştu.

Kenelerin yerlerinin tespit edilmesi ve bu bölgelerde ilaçlama yapılmasının doğru olacağını kaydeden Karaer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlaçlama, kenelerin aktif döneminde, bu aylarda yapılırsa gelecek yıl sayılarında artış olur. Keneler bu dönemi toprak altında geçiriyor. Bu nedenle ilaçlar kenelerin yerine, onları yiyen canlıları yok ediyor, böylece çoğalıyorlar. Aslında ilaçlamanın faydalı olmadığı belli zaten. Geçen sene 4 trilyonluk ilaç alındı, 25 ilde uygulandı. Bu sene 30-40 trilyonluk ilaç alınmış, il sayısı da artarak, 36'ya çıktı. 60 senedir her sene Türkiye'ye 60 tür ilaç girdi. Kenelere ne kadar farklı ilaç verilirse direnci o kadar çok artar. Geçen sene dağıtılan ilaçların illere göre etken maddeleri farklı. Bu sayede kenelerde birden çok ilaca karşı direnç oluştu. İlaç şirketlerinin hedefi de bu. Ne kadar fazla direnç kazandırılırsa o kadar çok ilaca bağımlılık artar.”

“AVLANMA KENELERİ ARTIRDI”


Zafer Karaer, sürek avlarında kuş, bıldırcın, keklik, ceylan, yaban domuzu avlandığını, bu nedenle kenelerin ve başka zararlıların arttığını belirtti. Karaer, “Bunlar kenelerle beslenebileceği gibi, keneler de bu hayvanların üzerinde yaşamlarını sürdürebilir. Bu hayvanları avlayınca, oradaki keneler farklı canlılara ve insanlara gider. Çünkü beslenme ihtiyacı içinde. Diğer taraftan keneyle beslenen türlerin azalması, kenelerin artmasına neden oluyor. İlaçlama yerine avlanmada belirlenen kotalar düşürülmeli” diye konuştu.

Türkiye'de köyden kente göçler nedeniyle köylerde kontrol altındaki arazilerin zaman içinde kırsallaştığını, bu nedenle kenelerin daha çok ürediğini de kaydeden Karaer, köye dönüş projelerinin artırılması gerektiğini söyledi.

AÜ Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Karaer, vatandaşlara kontrollü ve yaban hayvanlarının girmediği yerlerde piknik yapmalarını önerdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DUDAK UÇUKLATAN TRANSFER ÜCRETLERİ

GÖZLER BÜYÜKANIT'TA

EMNİYET'TE TAYİN VE ATAMALAR
»  ERCİYES KURULTAYI'NI BBP YAPACAK!
»  ÖZKAN'A KALABALIK ŞOKU
»  BALBAY, SORUŞTURMADA GEÇİRDİĞİ 4 GÜNÜ ANLATTI
»  AKP'Lİ AYVA'NIN AKP'LİLERE İSYANI
»  PAŞANIN EVİNDE SİLAH BULUNDU
»  MHP'Lİ YILDIRIM KAÇAK GİTTİ, KAÇAK DÖNDÜ
»  PKK'NIN ELİNDEKİ KAYIP ALMAN RADARLARI MI?
»  TÜRKEŞ'İN EŞİ NAFAKA DAVASI AÇTI
»  MEKSİKALI ÇİFTÇİLER VALİYİ BÖYLE PROTESTO ETTİLER
»  THY'NİN AÇ PİLOTU YOLÇULARI UÇAKTAN İNDİRDİ
»  İNTİHAR İÇİN SUYU ÇEKİLMİŞ TUNCA NEHRİNE ATLADI
»  ERGENEKON PROTESTOSU İSTANBULDA İKİ AYRI YERDE YAPILDI
»  SAVAŞ VURAL: BİZİ DE ERGENEKON'A ALSINLAR
»  ERGENEKON GÖZALTILARI PROTESTO EDİLDİ
»  "DAVA'NIN İDDİANAMESİZ GÖTÜRÜLMASİ HAKSIZLIK"
»  DANIŞTAY BAŞSAVCISI UYARDI
»  "KESİLMİŞ KARPUZ GİBİYİZ"
»  ASKERİN LÜBNAN'DAKİ GÖREV SÜRESİNE UZATMA
»  VELEV Kİ TAYYİP YOK?
»  DÜNKÜ ADI BOMBA DAVASIYDI
»  "BENİ BOYNUMDAN ZİNCİRLEDİLER"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.