Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1541
EURO
36,5047
IMKB
9.831,000
ALTIN
2.966,830
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PARANIN PATRONUNDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
PARANIN PATRONUNDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
 
Merkez Bankası Başkanı Başçı, her senaryoda faiz indirimi opsiyonunun açık olduğunu belirterek, "Bu adımın dövizde korkulduğu gibi etkisi olmaz" dedi.
 
8.8.2011 - 12:55

Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ABD'de yaşananlar da eklenince piyasalar gerilimli bir dönemden geçiyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ilk televizyon röportajında NTV/CNBC-e ortak yayınına katılarak son gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı. Başçı şunları söyledi: "Bu bir kamu borç sürdürülebilirliği problemi. Çözümün ne olması gerektiğini bizim gibi ülkeler yaşayarak öğrendiler. Borçlu ülkenin inanılır bir plan hazırlaması gerekiyor. Borç seviyesi milli hasılaya göre yüksekse bunun arkasında likidite desteği olması gerekiyor. Dünyada bakınca şimdiye kadar gelişmekte olan ülkelerin kamu borcu sorun olmuştu. Fakat gelişmiş ülkelerin başına böyle bir şey gelmediği için bir uzmanlık yok. Buradaki problemler o kadar hızlı gelişen problemler ki bir günlük gecikmeyi bile kaldıramıyor. Avrupa tarafında çok önemli kurallar vardı. Bunlarla ilgili birkaç eksiklik tespit edildi. Biri yaptırımlar, ikincisi bir sorun olunca nasıl çözüleceği. Aslında çözümler gayet basit. Bir likidite desteği ve inanılır mali uyum planı gerekiyor.

Avrupa'daki sorunlar bizi de senaryo analizlerine itti. PPK'yı ara toplantıya çağırmamı tetikleyen tek olay İtalya ve İspanya tahvilleri faizlerinin yükselmesiydi. Öncü güstergelere bakınca büyüme sığ noktasına geldi. Piyasalar AB'nin aldığı tedbirlerden tatmin olmuş değil. Biz Türkiye'ye etkileri en aza indirmek için neler yapılabilir. 21 Temmuz'da bunu enine boyuna tartıştık fakat açıklamadık. Çok ani bozulma olursa gerekirse ana toplantı yaparız dedik. Bunu sonra banka ekonomistleriyle yaptığımız toplantıda açıkça söyledik. Burada Avrupa'ya odaklanmamız lazım. Avrupa Merkez Bankası'nın ne yaptığını dikkatle izlemek lazım. ABD'yle ilgili S&P'nin kararı ekstra zorlaştırdı. Güvenli liman olarak göülen ABD kıymetleri görülür. Burası da güvenli liman mı diye bir soru işareti de buradan geldi. Oradaki sorunun çözülmesi daha kolay bir durum. Avrupa'ya odaklanmak gerekiyor. G7 ve G20'nin açıklamaları çok sınırlı etki yaptı. Avrupa Merkez Bankası'nın açıklaması son derece önemli. En büyük etkiyi tahvil alımlarına fiilen başlaması yaptı.

Piyasada TL likidite ihtiyacında artış olursa onu kolaylıkla sağlayacak imkana sahibiz. İkinci bir kanal döviz satış ihaleleri, gerekirse tutarı artırabiliriz. Gerekli olursa tutar yarın 70 milyondolar olabilir. İhtiyaç olursa yabancı para zorunlu karşılıklarında gerekirse daha adım atılabilir. Merkez Bankası olarak biz hazırız.

HER İKİ SENARYODA DA ORTAK ŞEY FAİZ İNDİRİMİ


TL zorunlu karşılıklarda hiç adım atmadık. A senaryosu dünyada küresel çözümlere erken bulundu. Böyle olursa bütün gelişmekte olan ülke paraları değer kazanacak, kur düşecek. Emtia fiyatlarında artış olabilir. B senaryosunda geç çözüm. Bu durumda TL'de de bir miktar daha değer kaybı yaşanabilir. Her ikisinde de yapılacak ortak şey faizde indirime gitmek. Fakat zorunlu karşılıklar açısından farklı A senaryosunda zorunlu karşılıklarda yavaşlatıcı yönde hareket etmek lazım. Bundan sonraki adımlar bankalara maliyet getirici olmayacak. B senaryosunda çözümün bulunmadığı senaryoda zorunlu karşılıkları indirmemiz gerekir. Enflasyon yıl sonunda yüzde 5.5'e biraz daha yakın olabilir. Emtia fiyatlarındaki düşüş etkili oluyor.

KURDA KORKULAN OLMAZ

Şu anda avantajımız çok daha erken harekete geçmek. Lehman Brothers krizinde bir ay sonra harekete geçmiştik. Faiz indirimi opsiyonu açık. Şartlara bağlı olarak bunlar değerlendirilir. Korkulduğu, ürküldüğü gibi döviz kurlarında etkisi olmaz. Her iki yönde de faiz aracını kullanabilecek durumdayız.

DURGUNLUK İHTİMALİ YÜKSEK DEĞİL

Türkiye için durgunluk ihtimali çok yüksek değil. Türk ihraacatçısının rekabet gücü döviz kuru ile desteklendi. Dış durgunluktan ihracatçılar daha az etkilenebilir.

TÜRK DÖVİZ PİYASASI DERİN

DTH'larda kur yükseldiği zaman çözülme oluyor. Son dalgada da zaman zaman hızı azaldı, zaman zaman arttı. Cari açıkla ilgili daha az sorun görüyoruz. Türk döviz piyasası son derece derin, spekülatif hareket zor. MB KURLARLA İLGİLİ ÇOK KONUŞMASA İYİ OLUR Türkiye'de serbest kur rejimi işliyor. TL'nin daha fazla değerlenmesi makul görünmüyor. MB kurlarla ilgili çok sık konuşmasa iyi olur. Şu anda TL üzerinde aşırı değerlenme baskısı yok.

CARİ AÇIKTA HIZLI İYİLEŞME BEKLİYORUZ

Yılın kalanında bankaların kredi genişlemesi yüzde 5'e kadar inebilir. 6 ayda 45 milyar dolarlık bir cari açık oldu. Yılın kalanında 25-27.5 milyar dolar olur. Cari açık milli gelirin yüzde 9'u civarında bir rakam olur. Biz cari açıkta oldukça hızlı bir iyileşme bekliyoruz. TL'de değer kaybı sürerse döviz satışları devam eder.

REZERV POLİTİKASI DEĞİŞMEYECEK

Merkez Bankası'nın döviz rezervini değiştirmeyi gerektirecek bir durum yok. Mevcut rezerv politikamız devam ediyor. Mali disiplin Türkiye'yi olumlu ayrıştıracak bir faktör."

BAŞÇI KONUŞTU, FAİZ DÜŞTÜ

Başçı'nın açıklamalarının olumlu algılanmasıyla aşağı yönlü bir seyir izleyen gösterge tahvilin bileşik faizi kademeli olarak yüzde 8.42 seviyesine kadar geriledi. Başçı'nın faiz indirimi opsiyonunun açık olduğunu belirtmesi ve cari açıkla ilgili şu anda daha az sorun gördüklerini söylemesi düşüşte etkili oldu. Başçı'nın açıklamaları öncesi gösterge tahvil yüzde 8.54 seviyelerinden işlem görüyordu



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALTIN'DA ULTRA REKOR

10 BİN GİRİŞİMCİYE BEDAVA ARSA

AMERİKA'DATOPLU KRİZ DUASI!
»  EURO TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI
»  PİYASALAR HIZLI BAŞLADI!
»  PARANIN DEVLERİNİN PAZARTESİ PANİĞİ!
»  AVM'LERDE YÜKSEK KUR İSYANI!
»  ALTIN ÜRETİMİ 25 TON'A ÇIKIYOR
»  OTOMOBİL SATIŞINA KUR DARBESİ
»  DÖVİZLE KREDİ KULANANLAR YANDI!
»  MB'NİN YENİ KARARI YAKTI !
»  KILIÇDAROĞLU, AKP EKONOMİSİNİ TOPA TUTTU
»  ŞOK! ABD'NİN KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLDÜ
»  DOLAR NEREYE GİDİYOR?
»  BORSA, FENA ÇAKILDI
»  DÖVİZ BÜROLARI PARA BASTI
»  "İHTİYATLI OLALIM AMA PANİĞE GEREK YOK"
»  PİYASALAR TEPETAKLAK !
»  MERKEZ'DEN 930 BİN DOLARLIK HAMLE
»  TÜRKİYE'NİN YENİ UMUDU KAYA GAZI MI?
»  MEMUR'A ZAM, EKİM'E KALDI!
»  CİMBOM'UN HİSSELERİ ERİDİ
»  ŞOK MÜDAHALE UZMANLARI ŞAŞIRTTI
»  YENİ IMF BAŞKANI DA SORUŞTURMALIK OLDU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.