Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0895
EURO
38,1027
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.842,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RTÜK DAHA NEYİN ARGO OLDUĞUNU BİLMİYOR
RTÜK DAHA NEYİN ARGO OLDUĞUNU BİLMİYOR
 
Hollanda'nın Rotterdam kentine giden Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Osman Baydemir, Başbakan Erdoğan'a "pislik" yanıtı verdi. Hatırlanacağı gibi Başbakan Erdoğan, DTP'nin elindeki kentlerin pislik içinde olduğunu söylemiş ve "Bu pislik 29 Mart'ta temizlenecek" demişti. ASIL PİSLİK OLAN İşte bu söz Baydemir'i çok sinirlendi. Yanıtı da şöyle oldu "Diyarbakır Türkiye’nin en temiz kentlerinden bir tanesidir. Aslında pislik olan, açık söylüyorum, insanların yaşamına mal olan Başbakan’ın siyasetinin ta kendisidir. Sayın Başbakan siyasetinin sonuçlarını biçiyor, ektiğini biçiyor. Görmeye layık olanı görüyor. Neyi görmeye layıksa Diyarbakır halkı onu göstermiştir." ERDOĞAN YÜKSEKTEN ATIYOR Erdoğan'ın Diyarbakır'ı alamayacağını öne süren Baydemir, "Başbakan bana göre preze yapıyor, balon şişiriyor. Bize düşen, halkımıza, mücadelemizde düşen de onun balonunu usulüne göre söndürmektir. Aslında söndürülmüştür. Bütün bu tabloya rağmen neden AKP örneğin Kürt illerinin geri kalanını istiyor? Bu siyaseten Kürdü bitirmektir" iddiasında bulundu. DEVLET DE DİYARBAKIR’I İSTİYOR Baydemir'in bir iddiası da bu "Sadece hükümet Diyarbakır’ı istememektedir, devlet Diyarbakır’ı istemektedir. Bu bir devlet politikasıdır. AKP hükümeti ve devlet tarafından Diyarbakır’ın kimliği değiştirilmek, iradesi düşürülmek isteniyor." KİMİ GETİRİRLERSE GETİRSİNLER Peki AK Parti Diyarbakır'ı alabilir mi... Baydemir "Bence şansları yok. Kimleri getirirlerse getirsinler şansları olmadığını düşünüyorum" diyerek iddialı konuştu.
 
14.11.2008 - 20:15
Avrupa Yakası’nın bu hafta yayınlanan bölümünden önce ATV ekranlarında RTÜK’ün bir uyarı metni yer aldı. RTÜK metninde, Avrupa Yakası dizisinde kullanılan argo kelimelerden dolayı Türkçe’nin kötü kullanıldığı gerekçesiyle ATV uyarılıyordu. RTÜK’ün bu uyarı metnin ekranda yer almasının hemen ardından yayına giren Avrupa Yakası’nda birçok kelime “bip” sinyali ile sansürlendi.

RTÜK’ün bu tarz bir uyarısı ne kadar yerinde? Bir komedi dizisinde kullanılan, “geri zekalı, salak” vb. kelimeleri yermek ve bu nedenle yayın kanalını uyarmak anlaşılır bir durum mu? Bu soruları Türkçe’nin otoritelerinden olan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Profesör Yusuf Çotuksöken’e yönelttik.

DEVLET TV İŞİNE BU KADAR KARIŞMAZ
-Türkçe'nin selameti bakımından RTÜK'ün bu tarz bir uyarı yapması anlaşılır mıdır?

Türkiye’de televizyon yayıncılığı, RTÜK’ün kurulması ve işlemeye başlamasıyla daha da güçleşti anlaşılan. Dizilerde, filmlerde, haber programlarında, kendi sınırlı ahlak anlayışıyla davranan izleyiciler, ayıp, günah, argo, kaba, küfür saydıkları bir söz duymaya, bir davranış fark etmeye görsünler, telefona yapışıp ya da e-mail gönderip “Alo RTÜK mü, bir şikayetim var…” diye veryansın ediyorlar. Bütün bunlar artık denetlenemez duruma da gelmiş görünüyor. Çözüm üretilmesi daha da güçleşiyor. Oysa, tv’ler izlenme oranlarını yüksek gösterip daha çok reklam alma kaygısından kurtulabilse, RTÜK tv’lerin ahlak hocalığına soyunmaktan vazgeçse, işler çözülecek gibi. Aslında bana sorarsanız, devletin tv’lerin işlerine bu kadar karışması pek güzel değil. Demokratik ülkelerdeki yasal düzenlemelere paralel bir düzenleme yapılabilseydi şikayetler de ortadan kalkardı, kanımca.RTÜK, dil konusunda ne kadar duyarlı bilemiyorum; RTÜK bünyesinde kaç Türk Dili uzmanı çalıştırıyor? Onu da bilemiyorum. Çalıştırsaydı durum değişirdi sanki!

RTÜK NEYİN ARGO OLDUĞUNU BİLMİYOR

-Bir komedi dizisinde kullanılan, "Geri zekalı, salak,çüşş vb." gibi kelimeleri sansürlemek anlaşılır mıdır?

Dizilerde geçen sözlerin hangilerinin küfür, hangilerinin argodan alıntı, hangilerinin kaba kullanım olduğuna kimlerin karar verdiğini bilen var mı? Sözgelimi onlara ‘aptal, manyak, gerizekalı, çüş’ gibi sözlerin küfür ve argo olmadığını söylemek gerekecek. Bunlar kaba kullanım denilebilecek türden. O nedenle, yerine yani bağlamına uygun olarak söylendiğinde gülünüp geçilir, o kadar. Eğer ciddi ciddi söylendiyse, zaten bu sözlere muhatap olanlar gereken yanıtı verirler. Şunu unutmayalım: Her dilde argo denilen bir katman vardır. Özel bir kesimce oluşturulan argo, bir tür gizli dildir, özel dildir. Herkesçe anlaşılmaz. Argo, küfürden ve kaba kullanımdan başka bir alandır ve argo sözler (sözcükler, deyişler) zaman zaman ortak dilin çevrimine girip dile farklı bir renk ve çeşni de katar. Küfürü onaylayan kimsenin çıkacağını sanmıyorum. Hiç kimse de küfür duymak/dinlemek için tv seyretmeye kalkmaz herhalde…

TÜRKÇENİN ZENGİN SÖZVARLIĞI VAR
Türkçe, zengin sözvarlığıyla (500 bin sözcük yaklaşık), zengin anlatım olanaklarıyla gelişkin bir bilim/kültür ve sanat dilidir. Argo, kaba kullanım, küfür yönünden de başka dünya dillerinden aşağı kalır yanı yoktur, doğrusu. Günlük yaşam içinde kişilerarası iletişimde dilin değişik katmanlarının kullanıldığına tanık oluruz. Ancak tv gibi aile ve arkadaş topluluğuyla birlikte izlediğimiz tv yayınlarında çok özel durumlar (espri yapmak, hoşça vakit geçirtmek gibi) dışında küfürlü, kaba konuşmaları pek sevmeyiz. İzledikleri tv’lerde bu gibi durumları görenler, ilgili tv kanalı yöneticilerine durumu bildirmeleri, o kanalı protesto etmeleri, bir daha o kanalı izlememeye karar vermeleri gibi yollar varken niçin kalkıp RTÜK’e şikayet ederler ki?! Biz her şeyi devletten beklediğimiz gibi bu işleri de devlete havale etmişiz. Bu da başka bir ayıbımız olsa gerek…

KANTARIN TOPU KAÇMAMALI
Evet, devlet denetleme görevini yapmalıdır, ama uyarı, ceza verirken kantarın topunu da kaçırmamalıdır. Dahası devletin bu gibi durumlar nedeniyle ceza vermesi anlaşılır gibi değil. Devlet bu dili kullanarak sanat yapanların diline biber sürmekle mi görevli ? Ama tv’ler de birer kamu kurumu olduklarının bilinciyle yayın politikalarını kendi vicdanlarıyla yüz yüze gelip belirlemelidirler. Tv ekranı onların yüzleri gibidir; bu yüz izleyicilerce sürekli seyredilmektedir; programların niteliği bu yüzü sevimlileştirirken, niteliksizliği (dil kullanımındaki küfürlü söyleyişler de bu dahildir) bu yüzü çirkinleştirmektedir. Hiç kimse tv’lerde çirkinlikleri izlemeye kendisini mahkum ettirmez. Gereğini yapar. Tv’ler de bundan kendilerine gereken dersi çıkarırlar.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


OSMAN BAYDEMİR "PİSLİK" SÖZÜNE CEVAP VERDİ

ÜZMEZ'İN TAHLİYESİNE KARŞI ÇıKAN ÜÇ DOKTORA GİZLİ BASKI

ERGENEKON DURUŞMA SALONUNDA TARTIŞMA
»  KOMEDİ FİLMİ GİBİ ERGENEKON BASKINI
»  ERDOĞAN'DAN AB RESTİ
»  CHP'Lİ OKAY'A VATANDAŞ TEPKİSİ
»  ÜNİVERSİTELİ POLİS ORDUSU GELİYOR
»  ÜZMEZCİ YOBAZLAR, KIZ ÖĞRENCİLERE ÇİVİLİ SOPAYLA SALDIRDI
»  ARAŞTIRMADAN ÇIKAN SONUÇ:AKP'YE GÜVEN YOK
»  41 BİN ŞİRKET KAPIYA KİLİT VURDU
»  BAŞBAKAN, AMERİKA'DA KRİZ İÇİN TEDBİR İSTEDİ
»  MECLİS ÇALIŞANLARINA ZAM
»  LOZAN MASASI ÇANKAYA'YA ÇOK BÜYÜK GELDİ İSTENMEDİ
»  AHMET TÜRK, HÜLYA AVŞAR'A KONUK OLUYOR
»  TUNCELİ BELEDİYE BAŞKANI'NDAN SKANDAL SÖZLER
»  BAKAN AKDAĞ'DAN ANKARA SUYU AÇIKLAMASI
»  KASK'LI SAPIK MASON ÇIKTI
»  BAŞBAKANLIK'TAN SKANDAL KARAR
»  KABİNE REVİZYONUNDA KİMLER GİDECEK?
»  TOPTAN'DAN HAŞİM KILIÇ'A SERT MESAJ
»  YUNANİSTAN BİR TÜRK DEVLETİNE DÖNÜŞE BİLİR!
»  İLK"DOĞUM YAPAN ERKEK" 2'NCİ BEBEĞİNE HAMİLE
»  TÜFEĞİ ÇENESİNE DAYAYIP 5 SAAT POLİSLERLE DOLAŞTI
»  KÖŞK'TEN'ZIRH'YALANLAMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.