Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TUZ GÖLÜ İÇİN 100 BİN EURO'LUK RÜŞVET ÇEKİ
TUZ GÖLÜ İÇİN 100 BİN EURO LUK RÜŞVET ÇEKİ
 
BOTAŞ’ın Tuz Gölü’nün altında doğal gaz depolama planıyla ilgili ihale öncesinde rüşvete aracılık eden RTÜK uzmanı Seydi Çevik’in bir pastanede müteahhitlerden 100 bin Euro’luk çeki alması görüntülendi. Çevik’in bankaya gidişi, çeki bozdurması ve döviz bürosuna gidişine ilişkin fotoğraflar, ’Mavi Hat’ iddianamesinde yer aldı.
 
21.2.2008 - 12:55

Hürriyet'ten Arda Akın'ın haberine göre, BOTAŞ’a düzenlenen 'Mavi Hat Operasyonu' öncesinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’ün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e operasyonla ilgili brifing verdiği ve bakanın isteği üzerine operasyonu ertelediği ortaya çıktı. Soruşturmayı öğrenen Güler’in operasyonu ertelettikten sonra olaya adı karışan tüm Botaş sanıklarını istifaya zorladığı iddiası operasyonla ilgili iddianamede yer aldı. İddianame, Botaş’taki milyar dolarlık ihaleler için müteahhitlerden rüşvet alan bürokratların polis kamerasıyla kare kare görüntülendiğini de ortaya koydu.

ÖNCE GÜLER’E BİLGİ:Cumhuriyet Savcı Tamöz’ün hazırladığı iddianameye göre, savcı, operasyondan birkaç gün önce Bakan Güler’in makamına bizzat giderek, Botaş’taki soruşturmayla ilgili kendisine bilgi verdi. Bakan Güler operasyonun ertelenmesini istedi. Ardından müsteşarı aracılığıyla yolsuzluğa adı karışan tüm bürokratları görevden alarak bazılarını istifaya zorlattı. Güler’in böyle bir adım atması hem savcılığı hem de polisi zor durumda bırakırken, bazı işadamları, bürokratların görevden alınmasının ardından ülke dışına kaçtı.

İZİN AL VE TOZ OL: Bakan Güler’in müdahale ettiği iddia edilen operasyondan önce, bakanlık personel daire başkanı, Botaş’tan bazı bürokratları arayarak, 'Bakan Güler sizi makamında bekliyor. Rıza bey (Tutuklanan Botaş Genel Müdür Yardımcısı Rıza Çiftçi) gelsin' dedi. Botaş Tuz Gölü Proje Müdürü ve İhale Komisyon Üyesi Ethem Tozlu ile Botaş Şube Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyon Üyesi Hasan Turgay Günay, polisin operasyon düzenleyeceğini öğrendikten sonra kendi aralarında yaptıkları konuşmada, 'Eğer iznin varsa al ve ortalıktan kaybol' dediler.

KARE KARE RÜŞVET: Tuz Gölü Projesi Yönetimi ve Uygulama Desteği Danışmanlık Hizmetleri İhalesi’ne giren Troya Doğalgaz Firması, ihaleyi kazanabilmek amacıyla, Botaş’ın üst düzey yetkililerine 100 bin Euro rüşvet teklif etti. Rüşvete aracı olan Seydi Çevik, şirketin iki yetkilisiyle Ankara’da bir pastanede buluştu. 100 bin Euro’luk çeki alan Çevik, ihalenin bu firmaya kalacağı taahhüdünde bulundu. Rüşvet alışverişi ardından, Çevik çeki nakit paraya çevirmek üzere bankaya gitti. 100 bin Euro’yu alan bürokrat da parayı bir döviz bürosunda dolara çevirdi. Bundan sonra firma, 8.6 milyon dolar karşılığında ihaleyi kazandı. Fotoğraflar iddianameye de konuldu.

Bir bürokratın 1.5 milyon YTL’si var

BOTAŞ’ta rüşvet alan bir bürokrata ait 1.5 milyon YTL nakit paranın olduğu belirlendi. Bazı bürokratların lüks otomobillere bindikleri, villalarda yaşadıkları saptandı. Savcı, bürokratların milyon dolarlarla ifade edilen hesaplarına el konulmasını istedi.

Yunanistan hattı için 300 bin dolarlık rüşvet

ÇANAKKALE’deki Çan Termik Santralı’nın ihalesiyle ilgili İbrahim Selçuk ve bürokratlara verilen 500 bin dolarlık rüşvet yine polis kameralarıyla tespit edildi. Belgeler iddianameye kondu. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Deniz Geçişi ihalesinin bürokratlara 300 bin dolar rüşvet verilerek Peker-Öztaş Ortaklık Girişimi’ne verildiği de de iddianemede anlatılıyor.

Hepsini görevden alalım kardeşim

BOTAŞ’taki ’Mavi Hat’ operasyonu öncesi rüşvet aldıkları iddiasıyla tutuklanan bürokratların kendi aralarında yaptığı konuşmalara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in adı şöyle yansıdı:

Seydi: Ya şimdi bizim arkadaşlar falan istifa dilekçesini verdiler. Hepsinin dosyaları teftişe gitti. Saltuk’u (Botaş Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol’dan bahsediliyor) çağırmış Bakan ’hepsini görevden al kardeşim’ demiş. Bu demiş ’nasıl alayım falan filan diye’ hepsine soruşturma başlatmış, şimdi soruşturma başlatarak operasyonu engellemiş yani.

Mehmet: Haa, o da herkesle ilgili soruşturma başlattı.

Seydi: Bakan başlattı evet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AZINLIKLARI AFİŞE EDİLEN İNTERNET SİTESİ MECLİS GÜNDEMİNDE

EMEKLİ MİLLETVEKİLİNE 6 BİN YTL MAAŞ

KÖPRÜ BEDAVA KANDIRMACASI
»  PAMUK,TÜRKÇE ARAŞTIRMA KOMİSONUNA BİLGİ VERECEK
»  BAYKAL'I 15 YILLIK AVUKATI DA TERKETTİ
»  SAVCI'DAN DAĞLICA KOMUTANI İÇİN İZİN TALEBİ
»  İMAMLARDAN TUNCAY ÖZKAN'A DAVA
»  KAYIP ÜSTEĞMEN'İN EŞİ FERYAD ETTİ
»  ÖRTÜLÜ AF, DURSUN UYAR'A DA UYUYOR
»  DİYANET, KADIN MÜDÜRÜNE KIZDI
»  HÜKÜMETİN BİRBİRİNDEN HABERİ YOK
»  ERMENİSTAN'A SINIR KAPISI İÇİN 3 ŞART
»  AKP'Lİ VEKİLE LAİKLİK CEZASI
»  CHP ERZURUM İL KONGRESİNDE ARBEDE
»  İHANET'İN YASASINI ÇIKARTTILAR...!
»  DEMİREL'İN CİA ARŞİVİ VE ERGENEKON YORUMU!
»  AKP'Lİ VEKİL LAİKLİK YAZISINDAN MAHKUM OLDU
»  GÜL,TÜRBAN KARARINI MKG'DEN SONRA VERECEK
»  DP'Lİ SOYLU'DAN DTP'YE BOMBARDIMAN
»  MECLİS BAŞKANI TOPTAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
»  MİLLETVEKİLLERİNİN ZAM PAZARLIĞI
»  "AKP'YE OY VERDİĞİME PİŞMAN OLMAK ÜZEREYİM"
»  "BÖYLE GİDERSE AKP TABANINI KAYBEDER"
»  GÜLEN CEMAATİNİN İLGİNÇ ZİYARETİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.