Türkiye gündemi Ankara patlaması, PYD'ye top atışları, IŞİD, PKK terörü, Suriye'ye kara harekatı ve Rusya ile savaş tartışmaları ile meşgul olurken, Karadeniz'den bir direniş haberi geldi.
6 Gün önce Cerattepe'yi savunmak için başlayan direniş tüm engellemelere ve müdahalelere rağmen sürüyor.
On yıllardır madenlere, HES'lere, doğayı talan eden duble yollara direnen Karadeniz halkı şimdi, de aylardır Artvin'de Cengiz İnşaat tarafından kurulacak maden tesisine karşı direniyor.
Mehmet Cengiz AKP iktidarının gözde müteahhitlerinden... "Milletin A... Koyacağız sözleriyle de belleklerde unutulmayacak bir yer edindi."
Bu Zat'ın Artvin Cerattepe'deki madenin hikayesi de 2012 yılına kadar uzanıyor. Cengiz Holding Cerattepe'deki altın ve bakır madeni ihalesini 2012 yılında devraldı ancak 2015 yılının başında Rize İdari Mahkemesi tarafından madenin ÇED raporu iptal edildi ve tesisin yapımı durduruldu.
Geçtiğimiz haziran ayında ise mahkeme nasıl olduysa ÇED raporu için tekrar olumlu görüş bildirdi ve yöre halkının Artvin'in doğal yapısını koruma mücadelesi başladı.
Orman Bölge Müdürlüğü önündeki protestolar, bölgede tutulan nöbetler, açılan davalar derken Cengiz İnşaat'a ait iş makineleri bölgeye intikal etti ve binlerce Artvinli Cerattepe'ye giden yolu araçlarıyla kapatarak Mehmet Cengiz'e dava açtılar.
800'ün üzerinde davacısı ile Cengiz Holding'e karşı açılan dava, Türkiye'nin en geniş katılımlı çevre davası.
Doğasına ve memleketinin yeşiline sahip çıkmaktan başka bir derdi olmayan Artvinliler Cerattepe'yi savunmaya başladıkları günden beri polis güçleri tarafından gaza boğulmakta ve şiddete maruz kalmaktalar.
Ama yılmıyorlar.
Her gün biraz daha hınçla yeniden Certtepe'yi savunmaya devam ediyorlar. Onların bu mücadelesne destek de çığ gibi büyüdü.
Cerattepe artık tüm Türkiye'nin gündemi oldu.
Yalnızca toprak altı çalışmaları sırasında 50.000'den fazla ağacın kesileceği bölgede çalışma yer üzerine taşındığında yüzbinlerce ağaç yok olacak, bölgedeki doğa turizmi bitecek, kuşların göç yolları yok edilecek,
Madenden çıkan hafriyat rüzgarlarla çevre ormanlara taşınarak bitki örtüsüne ciddi zarar verecek ve çalışmalar sırasında kullanılan siyanür yeraltı ve içme sularına karışarak bölgedeki tüm canlıları zehirleyecek, köylüyü hasta edecek, hareketli zeminde yapılan arama çalışmaları muhtemelen heyelana yol açacak ve madende çalışan işçiler ölecek.
Artvinli işte bunları önlemek için Cerattepe'de.
Ülkece bir ağır fatura daha ödememek, talana karşı çıkmak, yeşili, doğayı ve Artvinlileri korumak için Cerattepe'ye ses verin.