Arap Birliği yaptırımlarının ardından Türkiye ve Avrupa Birliği'nden peş peşe gelen yaptırım kararlarıyla hareket alanı kalmayan Beşar Esad ve ailesinin neredeyse tüm paralarını Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki bankalara aktardıkları ortaya çıktı. Esad yönetiminin Suriye'nin tüm ticari hayatını birinci derece akrabaları vasıtasıyla elinde tuttuğuna işaret edilirken, teyzesinin oğlu Rami Mahluf'un sadece 2008 yılında kişisel mal varlığının 6 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Mahluf'un telekomünikasyondan inşaata, bankacılıktan havaalanı işletmeciliğine, petrol ve gaz şirketlerine kadar birçok firmada ortaklığının bulunduğu, tütün ithalatında da tekel konumunda olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda Kıbrıs Rum kesimi vatandaşı da olan ve Suriye ticaretinin yüzde 60'ını elinde tutan Mahluf'u, Turkcell ile Suriye GSM firması Sryiatel'in ortak çalışması anlaşmasına Kıbrıs Rum kesiminin karşı tavır olarak vatandaşlıktan çıkarıldığı hatırlatılıyor. Sryiatel 2000 yılında kurulmuş ve 123 ülkede 272 firma ile anlaşması bulunan bir GSM firması olarak biliniyor. Wikileaks belgelerinde de Mahluf'tan Suriye yönetiminin en büyük finansörü olarak bahsediliyor.
BU YILIN BAŞINDA AKTARILMIŞ
Esad yönetimine ait yurtdışında 40 milyar dolara yakın bir para olduğu öne sürülüyorsa da, uzmanlar rakamın abartıldığını belirtiyorlar. Türkiye'de Esad'a yakın kişilerin mal varlığının araştırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı gerektiğine de dikkat çekiliyor. Ayrıca Türkiye'de Esad'a ait paranın bulunmadığı, aileye ait tüm hesapların teyzesinin oğlu Rami Mahluf'un vatandaşı olduğu Kıbrıs Rum kesimine bu yılın başından itibaren aktarıldığı ortaya çıktı.
AB ŞİRKETLERİ BELİRLEDİ, YASAK KOYDU
AB Suriye yönetiminin halka karşı zalim tutumunu değiştirmesi için ülke ticaretinin büyük kısmını elinde tutan Rami Mahluf'un sahipliğinin ya da ortaklığının bulunduğu şirketleri belirleyerek yasaklılar arasına almıştı. Şirketler "Addounia TV", "Cham Holding", "El-Tel Co.", "Ramak Constructions Co", "Souruh Company" ve "Syriatel" olarak sıralanırken, bu şirketler üzerinden Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde ticari ortaklıklar gerçekleştirdiğine işaret ediliyor. Mahluf'un International Islamic Bank of Syria, Byblos Bank, Al Baraka Bank, International Bank of Qatar, Cham Bank, Bank of Jordan (Ürdün) gibi bankalarda özel yatırımları bulunuyor.
410 SURİYELİ FİRMA TÜRKİYE'DE
Türkiye'de 30 Haziran 2011 tarihi itibariyle 27 bin 344 yabancı sermayeli firmanın 410'u Suriyeli. 938 yabancı firmaların irtibat büroları arasında da bir tane Suriyeli irtibat firması bulunuyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu ithalat-ihracat yapıyor olarak kayıtlı görünüyorlar ve ağırlıklı olarak serbest bölgelerin olduğu Mersin, Hatay, Adana, İstanbul gibi illerinden başvurmuş durumda. Esad ailesinin Türkiye'de 500 milyon dolarlık mal varlıklarının olduğu öne sürülüyor. Yetkililer, bu varlığının Suriye'nin bazı şirket, kurum ve kuruluşlarına ait olduğunun görüldüğünü, ancak bunların tamamının zaten Esad ailesine ya da akrabalarına ait olduğu belirtiliyor. Bu şirketlere petrol şirketi ya da ticaret bankası örnek gösteriliyor.
ESAD ANLAŞMALARI ASKIYA ALDI
Bu arada Suriye hükümetinin ise yaptırımlara cevap olarak Türkiye ile serbest ticaret anlaşması kapsamındaki tüm çalışmaları askıya aldığı bildirildi. Ajans, Suriye hükümetinin yaptırımlara karşılık, Türkiye ile ilgili başka kararları da değerlendirdiğini belirtti.
BAY YÜZDE 10’A SEYAHAT YASAĞI
Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı uygulanacak yaptırım kararları arasında Esad ailesinin 17 önemli isminin Arap ülkelerine gidişlerinin engellenmesi de var. Bunlardan biri Esad rejiminin en büyük finansörü, muhalefetin hedef listesinde ilk sırada yer alan ve 'bay yüzde 10' lakaplı teyzeoğlu Rami Mahluf. Diğeri ise Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad. Onun aynı zamanda Cumhuriyet Muhafızları'nın Komutanı ve ülkenin iki numaralı ismi olduğu ve muhalefet hareketlerini kanla bastıran operasyonları bizzat komuta ettiği biliniyor. İstihbarat yetkilileri ve üst düzey askeri yetkililerle birlikte içişleri ve savunma bakanlarının da yaptırım listesinde olduğu belirtilmişti. Arap Birliği'nin, seyahat yasağını yarın Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak toplantıda onaylaması bekleniyor. Bu arada Arap Birliği'nde Suriye'ye yaptırımları desteklemeyen Lübnan, yaptırımları uygulayacağını açıkladı. El Arabiya'nın haberine göre, Lübnan Ekonomi Bakanı Nicola Nahhas, Arap Birliği'nin cezalandırıcı tedbirlerini yerine getireceklerini belirtti.
Esen kalın…