Maliye Bakanlığı’nın uzun bir süredir mükellefler üzerinde oluşturmaya çalıştığı ‘vergide gönüllü uyum’da ilk meyveler motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) alındı. Toplam sayıları 19 milyon adete ulaşan kara ulaşım taşıtlarıyla ilgili Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki kez tahsil edilen MTV’de 2015 yılı hedeflerinin üzerinde bir gerçekleşme oldu. Buna göre, 2015 başında 8 milyar 792 milyon lira vergi hedefi konulan MTV’de Aralık sonu itibariyle 8 milyar 950 milyon lira tahsilat gerçekleşti.
Maliye Bakanlığı’nın vergide gönüllü uyum oluşması kapsamında uzun bir süredir mükelleflerin ödemelerini kolaylaştırıcı tedbirler aldığına dikkat çekilirken, bu verginin zamanında ödenmemesi halinde aylık yüzde 1,4 oranında gecikme zammı uygulandığını ancak günlük uygulandığı hatırlatılıyor. Bu kapsamda örneğin 35 günlük bir gecikme olduğu zaman aylık 1,4 gecikme zammının yanı sıra 5 günlük bir gecikmenin de tahsil edildiğine vurgu yapılırken, söz konusu verginin aracın fenni muayenesinde ya da satışında ödenmesinin yasal şart olduğuna işaret ediliyor. Öte yandan fenni muayenede gecikme halinde ise muayene ücretlerine de ayrıca aylık yüzde 5’lik zam uygulandığına işaret eden uzmanlar, “Küçük tutardaki bu borcun gereksiz gecikme zamları ile artırılmaması en akılcı yoldur” tespiti yapıyor.
19 MİLYON ARAÇ 80 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR
Vergide yeniden yapılandırma uygulaması olan 6552 sayılı Kanundan yararlanmak için başvuranların dağılımında en büyük sırayı MTV borçluları alırken, en iyi ödemenin de yine MTV’de olduğu görüldü. MTV ödemelerinin kolaylaştırılması için de Maliye Bakanlığı ciddi adımlar attı. Bu kapsamda her yıl yeniden değerleme oranında artırılan MTV’nin meblağının düşük oluşuna rağmen mükelleflerin kolay ödemesini sağlamak için tüm bankalarla anlaşma yapıldı. Yine her vergi dairesinden bu borcun tahsil edebilmesinin yolu açıldı. Özellikle araç yoğunluğunun olduğu büyük şehirlerde ihtisas vergi dairesi olarak sadece MTV tahsilatı yapan daireler kurulurken, ayrıca bu dairelerin aynı ilde şubeleri de oluşturuldu. Bu arada kredi kartı ile ödeme imkânı da ilk defa bu vergi için getirildi ve beklenen şekilde ödemelerin ağırlıklı olarak bu kanaldan yapılması sağlandı. Bu uygulamanın yaygınlaşması üzerine bankalar da bu vergi kaleminde kredi kartına taksit kampanyaları sürdürmeye başladı.
BİRİKMİŞ BORÇLAR BANKADAN ÖDENEBİLİYOR
Bu arada bir yandan da son yıllarda kamuda on-line bağlantı sistemi yaygınlaştırıldı. Böylece birikmiş vergi borçları da artık Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinden takip edilebiliyor. Sistemin bankacılık ile de uyumlu hale getirilmesi ile birikmiş MTV borçlarının da bankacılık sistemi üzerinden ödenmesi sağlandı. GİB internet sitesinden anlık MTV borçlarına ulaşıldığı gibi, trafik cezalarının da aynı internet sitesinden ödenmesi sağlandı. On-line sistem ile Emniyet Genel Müdürlüğü trafik ceza tebligatını vatandaşa yaptıktan ve cezanın kesinleşmesinin ardından Maliye Bakanlığı’na bildiriyor. Bu süreçte de vergi daireleri ve bankalardan ceza tutarları ödenebiliyor.
BİLGİLENDİRME BAŞARIYA ULAŞTI
Türkiye’de emlak ve taşıtların servet vergisi kapsamında olan iki vergi türü olduğuna işaret edilirken, taşıt sayısının 19 milyon gibi bir rakama ulaşmasından dolayı 4 kişilik bir aile açısından neredeyse 80 milyonu ilgilendiren bir MTV borcunun Ocak ve Temmuz ayları içerisinde ödenmesine büyük önem veriliyor. Maliye Bakanlığı özellikle MTV’nin ödenme tarihinin geçirilmemesi ve gereksiz gecikme faizi ödenmemesi konusunda mükellefleri bilgilendirmede hassasiyet gösteriyor. Bu çabaların da meyvesini verdiği görülüyor. 2015 başında 8 milyar 792 milyon lira vergi hedefi konulan MTV’de Aralık 2015 sonu itibariyle 8 milyar 950 milyon lira tahsilat gerçekleşti. Öte yandan 2016 yılında tüm vergi gelirlerinin oranı bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında artırılırken, MTV’den beklenti yüzde 10,2 artırıldı. Böylece 9 milyar 863 milyon lira 2016 bütçesine konuldu.