Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5488
EURO
35,9897
IMKB
9.474,000
ALTIN
2.997,650
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YATIRIM VE ARA MALI ÜRETİMİNE TAM DESTEK GELİYOR
 Cahit Saraçoğlu 2 Ağustos 2011 Salı  

 Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni dönemde ekonomide cari açığı azaltmaya yönelik ara malı ve yatırım malı üretiminin desteklenmesinin yer alacağını söyledi. Yılmaz, önümüzdeki ay açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'da da (OVP) söz konusu desteklerin güçlü şekilde yer alacağını vurguladı. Yılmaz yurtiçi tasarruf tedbirlerinin geliştirilmesine yönelik Dünya Bankası ile bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ihracata dönük üretim ve cari açığı tetikleyen ara malların tedariki konusundaki stratejilerin ele alınacağı toplantı öncesinde, yeni dönemde ekonomik süreci anlattı.
CARİ AÇIK TÜKETİMDEN DEĞİL
Bakan Yılmaz, 2012-2014 dönemini içerecek olan Orta Vadeli Program'da (OVP) ayrıca 2011 tahminlerinin gözden geçirileceğini, yeni gelişmelerin OVP'ye yansıtılacağını ve radikal farklılıkların beklenmemesi gerektiğini söyledi. "Rakamlarda revizyonlar gibi, politikalarda da ayarlamalar olacak. Cari açık gibi güncel gelişmeler de OVP'de yer alacak" diyen Yılmaz, yeni dönemde yurtiçinde daha fazla ara malı üretme stratejilerine ağırlık verileceğini kaydetti. Yılmaz, "Herkes ithalatta ağırlığın tüketim olduğunu söylüyor, ama tüketimin payı toplam ithalat içerisinde yüzde 12-13'lerde. İthalatımız yatırım mallarından ve ağırlıklı olarak ara mallardan oluşuyor. Bu nedenle, ara malı ve yatırım malını yurtiçinde üretme perspektifi güçlü şekilde OVP'de yer alacak" diye konuştu.
DB İLE TASARRUF PROJESİ
Yurtiçi tasarruf oranlarının artırılmasının kaçınılmaz olduğunu ve buna yönelik adımların da OVP'de yer alacağını belirten Yılmaz, "Cari açık, yurtdışındaki sermayenin, tasarrufların kullanılmasıdır. Bu anlamı ile çok olumsuz bir hadise değil. Bu kapsamda bakanlık ile Dünya Bankası'nın (DB) kamu ve özel sektörün yurtiçi tasarruflarını nasıl artırılabileceği yönünde bir çalışma başlattıklarını söyleyen Yılmaz, projenin sadece cari açık yönüyle değil, 2023 büyüme perspektifi için de önemli olduğunu, bu çalışmanın yansımalarının da OVP'de görüleceğini kaydetti.
HERKES KENDİ İŞİNİ KENDİ YAPACAK
"DPT Müsteşarlığı döneminde olduğu gibi örneğin Ağrı'nın Hükümet Konağı planını şimdi de bakanlık mı yapacak, yoksa o süreç DPT ile kapandı mı?" yönündeki soruya ise Yılmaz, "Orada yeni bir anlayışa geçtik. İllerin yatırım projeleri, yatırım planları yine Kalkınma Bakanlığı'nda olacak. Yatırımlara ödenek tahsis edeceğiz. Her kurum da işini kendi yapacak. İlgili Bakanlığımıza 'Size bu yıl 100 TL vereceğiz, en fazla 5 tane Hükümet Konağı yapın. Ama nerede, hangi ilde nasıl bir hükümet konağı yapılacak ona siz karar verin' diyeceğiz" yanıtını verdi.
BÖLGESEL VE ULUSAL PLANLAMALAR
Önümüzdeki dönem kalkınma planlarıyla ve bölgesel planlamalarla değişik iş ve yatırım alanları arasında ilişkiler kuracaklarını kaydeden Yılmaz, "Bölgesel plan dediğinizde tek bir sektöre değil, şehirleşmeden sosyal politikalara, girişimciliğine kadar bakılacak. Bu anlamda diğer bakanlıklar ile birlikte katma değerler üreteceğiz. Diğer yandan hiçbir bakanlığın bakmadığı, yapmadığı iş varsa, onları doğrudan yapacağız. SODES programı uygulamaları, kalkınma ajansları gibi mekanizmalar doğrudan çalışmalarımızı oluşturacak" diye konuştu.
3 bölgeye kalkınma idaresi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde 3 bölgesel yapının daha kurulacağını kaydetti. Bakan Yılmaz, 9 ili kapsayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin yanına, Erzurum merkezli 14 ili kapsayan DAP, 8 ili kapsayan DOKAP ve İç Anadolu'da 4 ili kapsayacak Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdarelerinin ekleneceğini ifade etti.
Ucuz emek ile rekabet
Türkiye'nin bir taraftan Uzakdoğu'nun ucuz emeği ile bir taraftan da gelişmiş ülkelerin teknolojik gücü ile rekabet ettiğini belirten Yılmaz, Türkiye'nin yeni oluşturacağı bölgesel politikalarla, 81 ilde yerel potansiyeli, yerel aktörlerle ve üniversitelerle birlikte hareket geçirmeyi amaçladığını söyledi. Bu kapsamda, geri kalmış bölgelerde sorunları izleyen, proje ve fikir üreten insan kaynağını geliştirecek bir yapı oluşturmak istediklerini kaydeden Yılmaz "Bölgelerimize dağıtacağımız rollerle, onların potansiyelini harekete geçirerek, ucuz emekle ve ileri teknoloji ile rekabet edeceğiz ve inşallah Türkiye'ye eşik atlatacağız" diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, en iyi yenilik
Gerek yerel yönetimlerde, gerek merkezi düzeyde kadınların temsilinde bu dönemde ciddi artış olduğunu söyleyen Yılmaz, 2007 öncesi TBMM'de kadın vekillerin oranının hiçbir zaman yüzde 5'i geçmediğini hatırlattı. Yılmaz, "Geçen dönem temsil oranı yüzde 9'du. Bu dönem 45'i Ak Parti, 19'u CHP, 3'ü MHP ve 11'i BDP'den olmak üzere 78 kadın vekil ile TBMM'de kadın vekil oranı yüzde 14'e çıktı" dedi. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da önümüzdeki dönemin en iyi kurumsal yeniliklerinden biri olacağına inandığını belirten Yılmaz, "Burada sadece kadını değil, aileyi odak alıyoruz, kadına aile kavramı içerisinde bakıyoruz" değerlendirmesi yaptı.
Kadınlardan en çok oy alan siyasi parti biziz
2014-2021 arasını 10'uncu 7 yıllık kalkınma planlarında da kadınlar üzerinden ailelere destek verileceğini dile getiren Yılmaz, "Sosyal devlet ile kadın kavramının ciddi ölçüde örtüştüğüne inanıyorum. Parti olarak da en fazla kadınlardan oy alıyoruz. Çünkü politikalarımız kadınların hayatını aile çerçevesinde daha fazla etkiliyor. Örneğin, özürlülerle ilgili 300 binden fazla aileye evde bakım ücreti veriyoruz. Daha önce de bu özürlüye kadın bakıyordu. Özürlülere harcanmış görünüyordu bu para. KÖYDES de en fazla kadınları etkiledi. Daha önce suyu eve güğümlerle taşıyan kadındı. Desteklerimiz kadın adı altında yapılmıyorsa da sonuçta kadının hayatını ciddi şekilde etkiliyor" dedi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.