Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,2197
EURO
36,8319
IMKB
9.742,000
ALTIN
2.978,930
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 9 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İnkar Yasasının Öyküsü ve Jean-Louis Debre.
 EMİN VAROL 14 Şubat 2014 Cuma  

22 yıllık bir aradan sonra Türkiye’ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ziyaretinin üzerinden birkaç hafta geçti..

Her sabah olduğu gibi çalıştığım televizyon kanalına  “Ankara Gündemi” hazırlarken, “ Fransa Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre”nin Ankara’ya geldiğini görünce , sözde ermeni  soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören yasa teklifinin öyküsünü  yazmaya karar verdim..

Çünkü, birkaç hafta ara ile Ankara’ya gelen François Hollande ve Jean Louis Debre isimleri arasında yaşanan bir yasanın öyküsüydü...

Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesine dönerken açık açık, Fransa Anayasa Konseyi’nin iptal ettiği  “sözde ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören inkar yasasını” yeniden Fransız Parlamentosunun gündemine getireceğini söyledi.

Hollande yeni inkar yasasını açıklamak üzere Ermenistan’a gitmeye hazırlanırken, Fransa Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre Çankaya’ya geldi..

Konunun muhataplarından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermeni konusunda çok hassastır.. Fransa’daki Ermeni diasporası ile akraba gibi olan Hollande ise inkar yasasının mimarıdır. Jean-Louis Debre ise inkar yasasının düşmanıdır.

Cumhurbaşkanı Gül’ün  Dışişleri Bakanı olduğu yıllarda; yasanın Fransız Parlamentosunda görüşülmesinden önce eski Fransa  Dışişleri Bakanı Philippe Dousty Blazy ‘ye bu yasa yüzünden ikili ilişkilerin soğuduğunu saklamayarak sitem ettiğini Gazeteci olarak bilirim..

İnkara Yasası ile ilgili Hollande-Debre ve Gül arasında trafik sürerken, 7 yıl gazetecilik yaptığım ve yaşadığım Paris günlerime geri döndüm.. Özellikle de İnkar Yasa Teklifinin Fransız Parlamentosunda görüşüldüğü 18 Mayıs 2006 tarihinde yaşadıklarıma..

18 Mayıs 2006.. Türkiye’de yer yerinden oynuyor ve Fransa’ya “inkar yasasını geri çekin” baskısı yapmak üzere parlamenterler ve iş adamları Paris’e geliyordu.  Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifine karşı protesto kampanyası başlatan Türkler, sadece Başbakan Dominique De Villepin ‘e 15 bin mektup ve faks gönderiyordu..

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, yasanın iptal edilmesi için özel uçaklarla Paris’e akın ediyorlar ve meslektaşları aracılığıyla baskı yapmaya çalışıyorlardı..

Chirac ve Debre, sahnede..

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, en iyi arkadaşı Jean-Louis Debre ise Meclis Başkanıydı.. Chirac, yasanın Fransız Parlamentosundan geçmesini istemiyordu. O nedenle de yasanın görüşmelerine, baba tarafından Türklerle yakınlığı olan ve Türk dostu Jean- Louis Debre’nin başkanlık yapmasını ve teklifin Fransız meclisinden geçirilmemesini istiyordu.

François Hollande’ın liderliğini yaptığı Sosyalist Parti Grubu tarafından Fransız Parlamentosu’na sunulan, “Ermeni Soykırımı iddialarını inkar edenlere ceza verilmesini” öngören yasa teklifini parlamentoda sosyalist grup başkanı olan  bugünkü Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault savunuyordu..

                18 Mayıs 2006 Fransız Parlamentosu için tarihi günlerden biriydi. Parlamentoya girebilmek için beklerken, kuyrukta sıraya girmiş ve  aralarında Türkçe konuşan Ermenileri dinliyorduk. Lübnan’dan ve diğer ülkelerden görüşmeleri izlemek için gelmişlerdi.. Onur Öymen başkanlığında bir grup CHP’li milletvekili ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da oturumu locadan izliyordu..

Saat 09.30: Oturumu, Chirac’ın isteği üzerine Meclis Başkanı  Jean- Louis Debre yönetiyordu.. Ermeni lobisi ve parlamentodaki uzantıları olan Ermeni kökenli milletvekilleri “yetişmeme” riskine karşı,  inkar yasa teklifinin gündemdeki yerini baskıyla değiştirmişlerdi.. Ancak buna rağmen, gündemin ilk sırasındaki görüşmeler uzayınca, Ermeni soykırımı ile ilgili yasa teklifini veren milletvekillerinin itirazları yükseldi. Sosyalist Martine David, hükümeti ve meclis başkanını suçlayarak, konuşmaları özellikle uzatarak, sözde  soykırımla ilgili yasa teklifinin gündemden düşürülmesine çalıştıklarını iddia etti. (Bana göre de bu hükümetin ve Başkan Debre’nin bir taktiği idi)

Saat 11.20: Az sayıda Ermeni dostu milletvekili ile ziyaretçi Ermenilerin protestoları üzerine oturuklifi oymu yöneten Meclis Başkanı  Jean Louis Debre, görüşmelere ara verdi. 12 dakika sonra salona dönen Başkan Debre saat 11.45 de bir kez daha görüşmelere ara vererek dışarı çıktı.. Debre, Ermeni teklifinin geçmemesi için zaman kazanmaya çalışıyordu. 60 kadar Sosyalist ve UMP Milletvekili ise salondan hiç çıkmıyorlardı..

Saat:12.15: Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifi üzerinde 15 milletvekili söz almıştı. Ancak zamanın azalması, Oylamanın tehlikeye girmesi  üzerine,  teklif lehinde konuşmak isteyen bazı milletvekilleri konuşmalarını geri çektiler. Kürsüye çıkanlar da kendilerine ayrılan süreyi kullanmayarak konuşmalarını kısa kestiler. Bazı milletvekilleri ise arkadaşları kürsüden inmeden acele ederek kürsüye çıkmak istediler. “Çabuk ol”, “in aşağı” diyerek arkadaşlarını uyardılar. Oylamanın yapılabilmesi için konuşmalarını aceleyle yaparak kürsüden indiler.

Hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı Dousty Blazy ise uzun bir konuşma yaparak sürenin dolmasına yardımcı oldu ve teklifin kabul edilmemesini istedi. Blazy,  1915’te yaşanan olaylar için önce massacre(katliam), milletvekilerinin uyarısı üzerine genocide (soykırım) kelimelerini kullandı.

Saat 13.02:  Meclis Başkanı Debre, teklifin görüşülme süresinin dolduğunu belirterek, yasa teklifi üzerindeki görüşmelerin ertelendiğini söyledi  ve teklifi oylatmadan genel kurul salonundan ayrıldı.

İşte o anda kıyamet koptu.. Fransız Parlamentosuna  tarihinde ilk defa polis girdi. Çünkü, yasanın ertelenmesi ile birlikte ziyaretçi sıralarında oturan Ermenilerle, genel kurul salonundaki Ermeni dostu milletvekili protesto gösterilerine başladı.. Fransız Parlamentosundan “tokat yemeye” alışkan olmayan Ermeniler, yumruklarını sıkarak kin ve nefretle bağırarak oylama yapılmasını istedi. Milletvekilleri Fransız Milli Marşını söylemeye başlayınca salona güvenlik kuvvetleri girdi. Salonu işgal eden ve çıkmamakta inat eden Ermeniler polis kontrolünde dışarı çıkarılırken bizi işaret ederek tehdit ediyorlar ve parmak sallıyorlardı..

Sosyalist Parti Lideri François Hollande tarafından hazırlanan İnkar Yasa Teklifi Fransa Meclis Başkanı Jean- Louis Debre’nin inisiyatifi ile gündemden düşmüştü.. Bu olaydan kısa bir süre sonra Debre, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac tarafından Fransa Anayasa Konseyi Başkanlığına atandı…

2006 yılının sonlarına doğru Fransız Sosyalist François Hollande, İnkar Yasa Teklifini Fransız Meclisinden ve Fransız Senatosundan geçirmeyi başardı. Yasa, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından imzalandı. Ancak yasa, iptal istemiyle Jean Louis Debre’nin başkanlığını yaptığı Fransa Anayasa Konseyi’ne gitti..

Yani inkar yasası bir kez daha Debre’nin önündeydi..  Beklenen oldu ve başkanlığını Jean Lois Debre’nin yaptığı Fransız Anayasa Konseyi sözde ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası veren inkar yasasını tarihi bir kararla "Anayasaya uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal etti…

Hollande, Debre’nin karşısında bir kez daha yenilmişti..

Fransa Cumhurbaşkanı olan François Hollande, hamisi olduğu Ermenilere söz verdiği için, “ sözde soykırımı inkar edenlere para ve hapis cezası vermekte” kararlı..

Düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunun Fransız Anayasa Konseyi tarafından tescil edilmesine rağmen, 300 bin Ermeni’nin oy’u uğruna yasayı yeniden  canlandırmaya uğraşıyor. Jean Louis Debre ise Çankaya Köşküne çıkıyor..

İşte size bir yasanın yaşanmış öyküsü.. Yorum sizin..

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 2   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 
erol duru
15 Şubat 2014 Cumartesi 15:09
Sevgili Emin,bu önemli yazın için kutluyorum. 2015'te de sözde soykırımın 100. yılı için büyük gürültü koparmaya hazırlanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin başta Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri olmak üzere uyumaması lazım. Sevgilerimle.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%50 %50
erol duru
15 Şubat 2014 Cumartesi 15:09
Sevgili Emin,bu önemli yazın için kutluyorum. 2015'te de sözde soykırımın 100. yılı için büyük gürültü koparmaya hazırlanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin başta Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri olmak üzere uyumaması lazım. Sevgilerimle.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%50 %50

 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.