Cumhurbaşkanı,
İnternet Yasasını Neden Meclis'e göndermedi ?
Yasaklar başladı.. Az önce gördüm hırsızlarla ilgili isim veren bir link kapatılmış..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunun, uluslararası camianın ve başta CHP olmak üzere siyasi partilerin tepkisine neden olan, onaylamamasını istediği İnternet yasasını Macaristan’dan döner dönmez imzaladı ve bugünkü resmi gazetede yayınlanarak yasa yürürlüğe girdi ..
Ancak Ankara, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hükümet arasında yaşanan internet yasasıyla ilgili paslaşmayı konuşuyor..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasayı onaylamadan önce hükümetle paslaştı ve hükümete nerede yanlış yaptığını ve ne yapması gerektiğini söyledi. Hükümet, “onaylayın biz düzeltiriz!” deyince karşılıklı mutabakata vararak kamuoyunun yoğun tepkisine rağmen yasayı onayladı..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hükümet arasında yaşanan baş döndüren trafik şöyle gelişti:.
Cumhurbaşkanı birkaç gün önce, “yasada bir- iki sıkıntı var” diyerek Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ı Köşk’e çağırdı.. Elvan, yasanın uygulama yönetmeliği hakkında bilgi verdi. Ancak, bunun yönetmelikle yapılmasının sakıncalı olacağı be nedebnle yasada değişiklik yapılması gündeme geldi..
Ancak bu nasıl olacaktı? Cumhurbaşkanı yasayı tekrar görüşülmek üzere Meclis’e gönderecekti.. Ya bu haliyle onaylayacaktı.. Ya da onaylayarak incelenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne gönderecekti..
Çünkü Cumhurbaşkanının dördüncü bir yetkisi yoktu!
Ama hayır. Öyle olmadı.. 4. bir yetki daha yaratıldı..
Macaristan’dan Hükümete pas..
Cumhurbaşkanı Gül resmi bir gezi için Macaristan’daydı. Ama aklı Ankara’da ve internet yasasındaydı.. Bu işin içinden nasıl çıkacağını düşünüyordu.. Nitekim Macaristan’da bir soru üzerine , internet yasasında bir iki değişiklik olacağını söyledi..
Sanki haberliymiş gibi; aynı saatlerde Ankara’da, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber ile birlikte, Cumhurbaşkanı Gül’ün bahsettiği yasadaki “bir-iki sıkıntıyı” düzeltmek üzere muhalefetin kapısını çalmaya başlamıştı..
Bakan Lütfi Elvan, Gül’ün yasayı onaylayacağından haberi yokmuş gibi, yasada iki temel değişiklik yapacaklarını belirterek grup başkanvekillerinden destek istedi..
Hükümetten, siyasi parti gruplarıyla yaşanan trafikle ilgili sürekli bilgi alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül akşam saatlerinde Ankara’ya döner dönmez yasayı onayladı ve resmi gazetede basılması için Başbakanlığa gönderdi..
Yeni yasa kapsamında ilk Twit’i Gül attı..
Az önce onayladığı yeni internet yasası üzerinden İlk twit’i de kendi attı ve “İki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek” diyerek Cumhurbaşkanlığı makamına verilen yeni yetkiyi de böylece kamuoyuna duyurmuş oldu..
Yeni internet yasası üzerinden kendisine gelen ilk cevap ise Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndandı.. Kılıçdaroğlu attığı twit’le.. "İnternet yasasına onay verip, yolsuzlukların gizlenmesine ortak olmayı kabul etmiş bir Cumhurbaşkanı... İnsan gerçekten hayret ediyor." diyerek kendisini eleştirdi..
Gül, bir-iki sıkıntılı maddeyi düzeltmek için
yasayı neden Meclis’e göndermedi?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çok tartışılan bu yasayı tartışmalı bir şekilde onayladı. Yasa o “bir-iki sıkıntılı” madde ile birlikte yürürlüğe girdi.. Bu sıkıntılı maddelerle ilgili yeni değişiklik teklifi hazırlanıncaya kadar Hükümet, yeni internet yasasını, bir-iki sıkıntılı madde ile birlikte uygulamaya başladı..Çünkü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül buna imkan yarattı..
Mademki yasada eksikler tesbit ettiniz.. O halde yasayı onaylamadan Meclis’e bir kez daha görüşmek ve o sıkıntıları gidermek üzere gönderebilirdi . Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlarına verilen bu yetkiyi tercih etmedi.. Onun yerine Başbakan ve hükümetin bir üyesiymiş gibi davranarak, TBMM’den geçmiş bir yasayı düzeltmeleri için bakanlara telefon açıyor.. Yasanın bazı maddelerinin düzeltileceği konusunda “güvence” alıyor ve buna inanarak yasayı imzalıyor ve yürürlüğe sokuyor..
Bu, çok tartışılacak bir onay.. Bugüne kadar Hükümetten gelen her yasayı onayladığı için eleştirilen ve zaman zaman “görevde olup olmadığı” sorgulanan Cumhurbaşkanı Gül, neden acele etti ve yasayı neden Meclis’e göndermedi:
1- Cumhurbaşkanı, yasayı “birkaç madde için” meclise geri göndererek yeniden genel kurulda sıkıntı yaşanmamasını istemiş olabilir..
2- Cumhurbaşkanı’nın yasanın yürürlüğe girmesi konusunda acelesi olabilir.. Meclis tatile gireceği için 30 Mart’ta yapılacak Mahalli Seçimler öncesinde bu konuyu bekletmek istememiş olabilir..
3- Çünkü yasada değişiklik yapacak yeni teklifin hazırlanıp yeniden komisyona ve genel kurula gelerek yasalaşması zaman alacaktı..
4- Cumhurbaşkanı “göç yolda düzelir” mantığı ile yasayı onaylayarak hükümete o bir-iki sıkıntılı madde üzerinde tasarruf yapması için zaman kazandırmış olabilir…
5- Cumhurbaşkanlarına yasalarda olmayan yeni bir yetkiyi kazandırmak istemiş olabilir.. Cumhurbaşkanları artık eksik veya yanlış bulduğu yasaları Meclis’e geri göndermek yerine, hükümetle uzlaşarak onaylayabilecek..Yasanın eksikleri de daha sonra düzeltilebilecek!
Saygılarımla