Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.968,730
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FRANSA'YA İLK REST, REZERVASYON İPTALİ!
 Cahit Saraçoğlu 20 Aralık 2011 Salı  
 
Fransa’da seçimlerin yaklaşmasıyla Fransa Meclisi’ne sunulan ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin görüşülmesinin önlenmesi için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun temaslarını izledik. Paris’te 7 gazeteci neler olacağını anlamaya çalışırken, daha tasarı görüşülmeden Fransa piyasasına hiçbir yararının olmayacağı ortaya çıktı. Fransa Meclisi’nde 22 Aralık tarihinde oylanması öngörülen yasa teklifi, iş dünyasını, siyasi ve sosyal birçok kesimi ayağı kaldırırken, Türk işadamları da Fransa piyasasında ilk restini çekti.
TOBB, TÜSİAD ve TBMM milletvekillerinden oluşan Türk heyetine Fransa piyasasında ilk tepki, 3 gün önce kadar La Grand Otel'de yapılması planlanan ve 200 kişinin davetli olduğu toplantı için “salonlarımız dolu” sözleriyle yapılan anlaşmanın bozulmasıyla ortaya çıktı. Rezervasyon yapılırken, otel toplantı salonlarının kullanılabileceği belirtildiği halde rezervasyonlardan sonra ‘toplantı odalarımız dolu’ şeklinde bir bilgi gelince, Türk heyet rezervasyonları iptal etti. Bu Fransa piyasasına Türk iş dünyasından ilk tepki olarak algılanmalıdır.
 
Yasa teklifinin Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ne kadar zarar vereceğini Fransız piyasasının iyi düşünmesi lazım. Durumun ne kadar kaygı verici olduğunu en iyi Türkiye’de yatırımları olan Fransız firmaları anlıyor. Onlar da geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında bir araya geldikleri bir toplantıda, Fransa'daki merkezlerine baskı yapılması yönünde görüş alışverişinde bulunduklarını belirttiler. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye mektup yazmayı önererek, mektupta söz konusu tasarının hayata geçmesi halinde ekonomik ilişkilerin zarar göreceği mesajını verdiler.
 
BÖLGEDE TÜRKİYE’DEN GÜÇLÜSÜ YOK
 
Fransa’da yaklaşık 500 bin kişiye ulaşan Türk nüfusunu var. Bunlar bir web sayfası oluşturarak tepkilerini gösteriyorlar. Türkiye bulunduğu coğrafyada en hızlı büyüyen ülke. Fransa’nın en büyük kaygısı Güney Avrupa ülkelerinin getireceği zarardır. 1 trilyon dolarlık bir zarardan çekiniyorlar. Açıkçası, Fransız firmaları ekonomik olarak Türkiye’nin bulunduğu bölgede rahat hareket etmek istiyorlarsa, Türkiye’den daha güçlüsünün olmadığını bilmeleri gerekiyor. Tasarının geçmesi halinde Fransız şirketlerinin, önümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolar öngörülün nükleer santral da dahil, enerji sektörüne yönelik projelerden mahrum kalacakları da ortada.
 
Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da, Fransız şirketlerin tehlikenin farkında olduğunu söylerken, Airbus Başkan Yardımcısı’nın kendisini aradığını ve 'Yanlış yapıyoruz' dediğini aktardı. Benzer şekilde Sinop’taki nükleer santrale talip olan Fransız enerji devi EDF'nin de Türklere destek verdiğini EDF'in patronunun Sarkozy'ye mektup yazarak, tasarıdan vazgeçilmesini istediğini belirten Burcuoğlu tasarının ele alınacağı 22 Aralık tarihinin Paris Turizm Ataşesi Yılmaz Çolpan’ın da Ermeni terör örgütü tarafından 22 Aralık 1999 yılında öldürüldüğü gün olduğunu hatırlattı. Büyükelçi, “O tarihte bir cinayete kurban verdik, bu tarihte Türk Fransız ilişkilerini siyasi bir cinayete kurban vermeyelim” şeklinde haklı bir tespit yaptı.
 
İNAN KIRAÇ: BİZ DAHA YAPICI OLMALIYIZ
 
Fransızların yasa tasarısına karşı lobi yapmak için Paris'te bulunan Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç da, Türk Büyükelçiliği'nde gazetecilerle buluşarak çalışmalarını anlattı. "Bu mesele 30 senedir gündeme getiriliyor" diyen Kıraç, Galatarasay Vakfı aracılığıyla başta Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe olmak üzere pek çok ilgiliyle görüşmeler yaptığını kaydetti. Alain Juppe de dahil 33 çok üst düzeyde 'Türk dostu' olarak tanımlanabilecek kişi belirlediklerini belirten Kıraç, "Bu kişilerin hepsiyle görüşmemiz lazım, Türkiye bu tür bir lekeyi almamalı. Biz daha yapıcı olmak zorundayız, bağırarak çağırarak değil, diyalog kurarak çözüm aramalıyız. Pek çok askeri ihalede, kamu ihalesinde yol alamayacaklarını tehdit gibi değil de, lisanı münasiple anlatmamız gerek. Türkiye'deki Ermeni vatandaşlarımıza da bu sorunu iyi anlatmamız lazım. Türkiye'de şu an izinsiz yaşayan, bir şekilde Türkiye'de yaşamaları hoş görülen 100 bin Ermeni vatandaş var. Yani bu tasarı hayata geçerse Türkiye ile Ermeni ilişkileri çok kötüye gider ve fatura Ermenistan'a çıkar. Biz bu Ermenileri Türkiye'den çıkarırsak dostluk bitecektir. Oysa bu mesele tarihçilerin işidir, tarihçi ne fatura çıkarırsa ödeyeceğiz" diye konuştu.
Özellikle Fransız iş dünyasının akil adamları bu soruna yarın çok geç olmadan el koymaları gerekiyor.
Esen kalın…
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.