AR-GE YATIRIMLARINDA VERGİ İNDİRİMİ GELİYOR
Hükümet dünyadaki global krizin etkisinin 2012 yılında da Türkiye’ye yansımalarını en aza indirecek adımlara hazırlanıyor. Bu kapsamda, katma değeri yüksek yatırım malı üretimine önemli teşvik hazırlıkları yapılırken, diğer yandan yatırımları ve kamu harcamalarındaki giderleri ele alacak şekilde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda düzenlemeler yapılacak.
GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA AR-GE İNDİRİMİ
Maliye Bakanlığı bir yandan, 2004 yılında yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’ndaki gider yönetiminde ikinci dalga reform yapmaya hazırlanırken bir yandan da Gelir Vergisi Kanunu’nda reform çalışmalarını tamamlıyor. Buna göre Gelir Vergisi Kanunu girişimcilere, ar-ge ve inovasyon yatırımlarında indirimi öngörecek şekilde yeniden düzenlenecek. Gelir Vergisi Kanunu’nda reforma hazırlanan Maliye Bakanlığı, bu kapsamda gelir vergisi mevzuatının ekonomik gelişmelere göre güncellenerek, rekabeti destekleyecek hale getirecek. Tasarrufu ve yatırımları teşvik edecek düzenlemelerin gelir vergisi ile destekleneceğine dikkat çeken uzmanlar, gelir vergisi uygulamalarının ayrıca, büyüme ve istihdamla uyumlu hale getirileceğini, istihdamı ve işletmelerde verimi artırıcı önlemleri içereceğini kaydediyorlar. Önümüzdeki dönem girişimciliği destekleyici politikaların geliştirileceğini belirten uzmanlar, bu kapsamda inovasyon ve ar-ge’ye yönelik yatırımlara gelir vergisi indirimin yer alacağını kaydettiler. Bu arada yeni düzenlemede gelir vergisi kanunundaki geçici bütün maddelerin kaldırılacağına, daha sade ve anlaşılabilir derli toplu hale getirileceğine işaret edildi.
VUK’TA DA DÜZENLEME YAPILIYOR
Vergi Usul Kanunu (VUK) üzerinde de çalışmalar yapıldığına işaret eden uzmanlar, bu kapsamda yeniden değerleme hadleri, amortisman indirimleri, cezalar, mükellef ödevleri konularında yeni düzenlemelerin olacağını, VUK’nun önümüzdeki 25 yıla yönelik iyileştirici tedbirleri kapsayacağını belirttiler.
SAYIŞTAY KANUNU GÜNCELLENECEK
Maliye Bakanlığı, 2004 yılında yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’ndaki gider yönetiminde ikinci dalga reform yapmaya hazırlanıyor. 5018 ile ilgili olarak iç kontrol ve iç denetim sisteminde bazı eksikliklerin bulunduğu kaydedilerek, idarelerin mali ve harcama disiplini yönünden sistemlerini güçlendirecek adımlar atılacak. Bu kapsamda örneğin Sayıştay Kanunu 5018’deki eksikliklerin giderilmesi çerçevesinde güncellenecek.
PROGRAM BAZLI BÜTÇE GELİYOR
Ekonomi kurmayları, harcamaların, nereye gittiğinin bilinmesi açısından program bazlı bütçeye geçileceğini belirttiler. Bu uygulamada, örneğin Sağlık Bakanlığına Temel Sağlık Hizmetleri adına bütçe verilmesi gibi kamu kurumlarına program bazında bütçe verilmesi başlatılacak. Bu uygulama ile kurumların hesap verilebilirliği de sağlanacak.
SOSYAL HARCAMALAR ARTTI
Ak Parti hükümetleri döneminde sosyal refahı yükseltici, gelir dağılımını arttırıcı yeni harcama programlarının da uygulamaya geçtiğini hatırlatan uzmanlar, bunların etkinliğini ölçebilecek bir mekanizmanın getirileceğini kaydettiler. Uzmanlar, “Burada ‘ne hedeflendi, ne gerçekleşti, aradaki fark nedir, iyileştirmek için ne tür tedbirler alınabilir’ bunlar rahatlıkla görülebilecek” değerlendirmesi yaptı.
BÜTÇEDEKİ BAZI MADDELER 5018’E TAŞINACAK
Bütçede her yıl konulan aynı maddeler artık yeni düzenlenecek 5018’e taşınacak. Maddelerde herhangi bir değişiklik yapılmak istendiğinde bütçede yeniden yazılacak. Bunun da üzerinde bir yıldır çalışılıyor. En son bütçe konuları ile ilgili maddeleri ekledikten sonra ekonomi yönetimine sonra da tasarı haline getirip, Meclis’e sunulacak.
TORBA KANUN ÇALIŞMASI BAŞLADI
Maliye Bakanlığı ayrıca bir torba tasarı hazırlığı başlattı. OVP’de yapılan düzenlemelerle ilgili eksikliklerin giderileceğine işaret ediliyor. Bu kapsamda Finansal İstikrar Komitesi’nin takibindeki, finans sektöründen gelen talepler çerçevesinde bazı düzenlemeler ile İstanbul Finans Merkezi’nin oluşumu sonrasında ulusal ve uluslararası piyasalarda kullanılacak enstrümanların ihtiyaçlarını giderecek uygulamalar yer alacak. Bu kapsamda SPK’nın menkul kıymetlerin vergilendirilmesi ile menkul kıymet çıkaranların vergilendirilmesi üzerindeki çalışmalar gibi finans sektörünü yakından ilgilendiren çalışmalar tasarı da yer alacak.
Esen kalın…