MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile emekli MİT mensupları hakkındaki soruşturmayı durdurmak amacıyla hazırlanan MİT Yasası değişikliği TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Çok tartışmalı geçen görüşmelerden sonra, birinci maddedeki “özel bir görev” tanımı “belirli bir görev” olarak değiştirilirken, korunacaklara ise “kamu görevlisi olması” şartı getirildi.
Şimdi ne olacak?
Yasa Cumhurbaşkanı’nın önüne gelecek. Gül, yasayı hemen onaylayacak mı? Hemen onaylarsa, benim için sürpriz olmayacak. Ancak, bir hatırlatma yapmakta yarar var. Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda “Şike Yasası” diye bilinen düzenlemeyi geri Meclis’e geri göndermiş, devam etmekle olan bir dava ile ilgili böyle bir düzenleme yapılamayacağını belirtmişti. Hukukçular, MİT Yasasında yapılan değişikliğin de buna benzer bir nitelik taşıdığını MİT Müsteşarı Fidan ve emekli MİT mensupları hakkında başlatılan bir yasal işlem bulunduğunu kaydediyorlar.
Görünen o ki, Cumhurbaşkanı Gül, önemli bir sınavla karşı karşıyadır. Gül, 96’ıncı dönem kaymakam adaylarını kabul ederken yaptığı konuşmada, “Asla idare-i maslahatçı olmayın. Yoksa hiçbir şey değişmez” nasihatinde bulundu. Gül, kaymakam adaylarına yaptığı nasihati MİT Yasası için de dikkate alacak mıdır? Cevap bekleyen asıl soru budur.
Gül, yasayı onaylarsa, ikinci aşama Anayasa Mahkemesi süreci olacaktır. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yasa’nın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı. CHP bu düzenlemenin “devleti illegal bir yapının içine sokacağına” inanıyor. Derin devlet ve faili meçhul konuları giderek daha çok tartışılır hale geleceği ortaya çıkıyor.
Yasa, Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelir ve Yasanın iptal edilmesi yönüne bir karar alınırsa, yeni hukuki süreç nasıl işleyecektir.
Görünen o ki, Başbakan, Fidan’a ve emekli MİT mensuplarına sahip çıkarak Meclis’te birinci raundu kazanmış görünmektedir. Ancak, maçın nasıl sonuçlanacağını görmek için bundan sonraki rauntların sonuçlarını da görmek gerekecektir.
******