Maliye Bakanlığı verilerine göre 2003 yılında yüzde 32,2 seviyesinde olan kayıt dışılık oranı, yapılan çalışmalar sonucu 7 yılda ancak yüzde 4’lük bir gerileme kaydedebildi. 2010 yılında ekonomi içerisindeki kayıt dışılık oranı yüzde 28,3 seviyesine ulaştı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) yapılan bir çalışmada, kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve gelinen aşamalar hakkında bilgiler ortaya çıktı. Buna göre, ekonomide sağlanan istikrar sonucu 2005 yılında kayıt dışılığın yüzde 30,7’lere, 2008’de yüzde 28,4’e 2010’da da yüzde 28,3’e gerilemesi sağlanırken, kayıt dışılıkla mücadele eylem planı kapsamında 2013 yılına kadar kayıt dışı işyerlerinin kayıt altına alınması amacıyla, doğalgaz-su-elektrik abonesi olan işyeri verilerinin SGK kayıtları ile karşılaştırılması planlanıyor. Yine, kozmetik ürünler takip sisteminin uygulamaya konulacağına işaret edilirken, bu sistemin diğer sektörlerdeki ürünlere de uygulanabilirliği üzerinde çalışılıyor. Buna göre Maliye Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar özetle şöyle:
TÜM KURUMLARLA İŞBİRLİĞİNE GEÇİLİYOR
Kayıt dışılıkla mücadelede GİB bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliğini tamamlarken, gümrük işlemlerinin de artık elektronik imza ile yapılmasının sağlanmasında sona gelindi.
KAYITDIŞILIK SU-DOĞALGAZ ABONELİĞİ İLE BELİRLENECEK
Kayıt dışı işyerlerinin kayıt altına alınması amacıyla kurumlar arasında işbirliği yapılarak, doğalgaz-su-elektrik abonesi olan işyeri verilerinin, TÜİK’in işyeri verileri coğrafî bilgi sistemleri kullanılarak SGK kayıtları ile karşılaştırılacak. POS cihazlarının yazar kasalarla uyumlaştırılması da tamamlanmak üzere.
BANKALAR BASEL II’YE GEÇECEK
Bankacılık kesiminin sermaye gereksiniminin hesaplanmasında kredi riskinin daha hassas ölçümü için karşı tarafın kredi değerliliğine dayalı olan uygulamalar ile alternatif olarak kullanılabilen standart uygulamaları içeren ve kamuoyunda Basel-II olarak bilinen uluslararası standartlara geçilecek. Tapu TAKBİS sistemi tamamlanarak verilerin çevrimiçi olarak paylaşılabilir hale getirilmesi sağlanacak.
KOZMETİK ÜRÜNLER TAKİBE ALINACAK
Fuel oil, gazyağı ve nafta türlerinde ulusal marker uygulamasına geçilecek ve akaryakıt kaçakçılığı minimize edilecek. Kozmetik ürünler takip sistemini de uygulamaya koyacak olan Maliye Bakanlığı, bu sistemin diğer sektörlerdeki ürünlere de uygulanması için çalışmalarını hızlandırdı.
SIVI ŞEKER (GLİKOZ ŞUBURU) TAKİBE ALINACAK
Sebze ve meyve ile diğer tarım ürünlerinin takibine imkân sağlayacak olan Merkezî Hal Kayıt Sistemi de uygulamaya başlanacak. Bu kapsamda sıvı formda şeker üretimi yapan şirketlerin satışa esas noktalarına tesis edilen kütlesel debimetre verileri de kontrol altına alınacak. Bu kapsamda, bilgisayar ortamında Şeker Kurumuna anlık olarak iletilmesi sağlanacak, imalat sanayinde kullanılan sıvı şeker girdilerinin takibine yönelik sistem kurulacak.
Esenkalın...