Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.968,730
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KAYITDIŞILIK 7 YILDA ANCAK YÜZDE 4 GERİLEDİ
 Cahit Saraçoğlu 7 Mart 2012 Çarşamba  
Maliye Bakanlığı verilerine göre 2003 yılında yüzde 32,2 seviyesinde olan kayıt dışılık oranı, yapılan çalışmalar sonucu 7 yılda ancak yüzde 4’lük bir gerileme kaydedebildi. 2010 yılında ekonomi içerisindeki kayıt dışılık oranı yüzde 28,3 seviyesine ulaştı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) yapılan bir çalışmada, kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve gelinen aşamalar hakkında bilgiler ortaya çıktı. Buna göre, ekonomide sağlanan istikrar sonucu 2005 yılında kayıt dışılığın yüzde 30,7’lere, 2008’de yüzde 28,4’e 2010’da da yüzde 28,3’e gerilemesi sağlanırken, kayıt dışılıkla mücadele eylem planı kapsamında 2013 yılına kadar kayıt dışı işyerlerinin kayıt altına alınması amacıyla, doğalgaz-su-elektrik abonesi olan işyeri verilerinin SGK kayıtları ile karşılaştırılması planlanıyor. Yine, kozmetik ürünler takip sisteminin uygulamaya konulacağına işaret edilirken, bu sistemin diğer sektörlerdeki ürünlere de uygulanabilirliği üzerinde çalışılıyor. Buna göre Maliye Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar özetle şöyle:

 

TÜM KURUMLARLA İŞBİRLİĞİNE GEÇİLİYOR

 

Kayıt dışılıkla mücadelede GİB bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliğini tamamlarken, gümrük işlemlerinin de artık elektronik imza ile yapılmasının sağlanmasında sona gelindi.

 

KAYITDIŞILIK SU-DOĞALGAZ ABONELİĞİ İLE BELİRLENECEK

 

Kayıt dışı işyerlerinin kayıt altına alınması amacıyla kurumlar arasında işbirliği yapılarak, doğalgaz-su-elektrik abonesi olan işyeri verilerinin, TÜİK’in işyeri verileri coğrafî bilgi sistemleri kullanılarak SGK kayıtları ile karşılaştırılacak. POS cihazlarının yazar kasalarla uyumlaştırılması da tamamlanmak üzere.

 

BANKALAR BASEL II’YE GEÇECEK

 

Bankacılık kesiminin sermaye gereksiniminin hesaplanmasında kredi riskinin daha hassas ölçümü için karşı tarafın kredi değerliliğine dayalı olan uygulamalar ile alternatif olarak kullanılabilen standart uygulamaları içeren ve kamuoyunda Basel-II olarak bilinen uluslararası standartlara geçilecek. Tapu TAKBİS sistemi tamamlanarak verilerin çevrimiçi olarak paylaşılabilir hale getirilmesi sağlanacak.

 

KOZMETİK ÜRÜNLER TAKİBE ALINACAK

 

Fuel oil, gazyağı ve nafta türlerinde ulusal marker uygulamasına geçilecek ve akaryakıt kaçakçılığı minimize edilecek. Kozmetik ürünler takip sistemini de uygulamaya koyacak olan Maliye Bakanlığı, bu sistemin diğer sektörlerdeki ürünlere de uygulanması için çalışmalarını hızlandırdı.

 

SIVI ŞEKER (GLİKOZ ŞUBURU) TAKİBE ALINACAK


Sebze ve meyve ile diğer tarım ürünlerinin takibine imkân sağlayacak olan Merkezî Hal Kayıt Sistemi de uygulamaya başlanacak. Bu kapsamda sıvı formda şeker üretimi yapan şirketlerin satışa esas noktalarına tesis edilen kütlesel debimetre verileri de kontrol altına alınacak. Bu kapsamda, bilgisayar ortamında Şeker Kurumuna anlık olarak iletilmesi sağlanacak, imalat sanayinde kullanılan sıvı şeker girdilerinin takibine yönelik sistem kurulacak. 

Esenkalın...
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.