Milli eğitim sisteminde kazanı fokur fokur kaynatacak bir çalışma kamuoyunda da tartışılmaya başlandı. Formülün adı 4+4+4. Dört rakamı beğeniyi ön planda tutan bir çok söze kaynaklık eder. Dört başı mamur, deriz. Sevincinden dört köşe olmuştu, deriz. Dört dörtlük bir fırsat yakalamış! Bunlardan sadece bire kaçı.
Peki, yapılmak isteneni özetle anlatmak gerekirse ne oluyor? 28 Şubat döneminde imam hatip ortaokul eğitiminin önünü kesebilmek için temel eğitim sekiz yıla çıkarılmıştı. Şimdi iktidar, “güç bizde” mantığıyla hem imam hatiplilerin orta kısmını açmak hem de dört yıllık eğitimin sonunda isteyenin çocuğunu okuldan alıp evde istediği gibi eğitebilmesinin yolunu açacak bir yaklaşım sergiliyor. Dört yılın sonunda isteyen çocuğunu okuldan alıp açık öğretim adıyla evinde eğitim verdirebilecek. Bu düzenlemeyle mesleki eğitimin yeniden canlanacağı tezi de savunuluyor.
Gelelim madalyonun gerçek yüzüne. Yeni uygulama yasalaşırsa 10-11 yaşındaki çocuklar mesleklerini seçecekler. Bu ne anlama geliyor? Bir çok işyerinde 11 yaşında çıraklarla karşılaşmaya başlayabiliriz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kızların eğitim alması için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı rahmetli Türkan Saylan’ın başlattığı “Haydi Kızlar Okula” kampanyası, dört yıllık eğitim alan kızlar için “Haydi Kızlar Eve” anlamı taşıyacak. Bu çocuklara “Okulu bitirdin hadi seni evlendirelim” baskıları da artacak.
Anayasa’nın 50. maddesi “Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz” ifadesiyle küçük çocukları ve kadınları “özel olarak koruma altına” alıyor.
İş kanunu ise 15 yaşını doldurmamış olan çocukların çalıştırılmasını yasaklıyor. Ancak, çıraklığa başlama yaşı 11’e düşeceğinden çocuk işçiliğinin yaygınlaşması kaçınılmaz görünüyor. Çocuklar 10-11 yaşlarında meslek seçerken ne ölçüde bilinçli davranabilecekler. Aile büyükleri ne derse ona katlanacaklar.
Anayasa mı dediniz? Geçiniz! İş kanunu mu, aman efendim boş ver, gitsin.
Bu mantıkla, böyle yetişecek olan çocuklar yıllar sonra genç kız ya da delikanlı olacaklar. Ülke onlardan çağdaş bir anlayışla hizmet bekleyecek. Bu zihniyetle bunun olması mümkün mü? Yazık ki, çok yazık!