Şimdi DMO’nun ihale ile ihtiyaç duyulan ilaçları alırken daha ucuza mal edeceği gibi, ilaç firmalarının “Referans ülke” ve benzeri oyunlarını delmiş olacak.
Bu zamana kadar firmaların oyunları ile gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Üniversite hastaneleri başa çıkamıyordu. İlaçların pahalı şekilde alınması nedeniyle de ödemeleri de aksıyordu. Hatta Naci Ağbal’ın Maliye Bakanlığı döneminde Üniversite hastanelerinin ilaç firmalarına olan borçlarının ödenmesi için bir defaya mahsus ödenek aktarılmıştı.
Ancak üniversiteler bu ödeneği başka borçlarını kapatmakta kullandıkları için ilaç firmalarının alacakları yine birikmeye başlamıştı. İlaç firmaları alacakları biriktiği için ilaç fiyatı üzerine de maliyet olarak ekliyordu.
DMO üzerinden ihale ile alınacak ilaç ve tıbbi cihazlarda artık uzun vadeli bir ödeme olmayacak. 45-60 gün en fazla 90 günlük vadelerle alımlar yapılacak.
Bunların bedelleri için DMO’ya ilave bir kaynak aktarılacağı da dile getiriliyor. Ancak asıl önemlisi, Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri talep ettikleri ürünlerin ödeneği kesilerek DMO’ya aktarılacak ve DMO tarafından firmalara ödenecek.