Trafik ceza tebligatlarındaki artışların yanı sıra, ceza tebligatlarının aylar sonra şekilde geç gönderilmesiyle ilgili şikayetler artarken, ceza tebligat sayısının ise Türkiye’de trafikteki toplam 17 milyon 799 bin olan araç sayısına yakın olduğu belirlendi. Buna göre, 2012 yılında 10 milyondan fazla trafik cezası kesilirken, ceza tebligat sayısının 2013’te 13 milyon adedi aştığı tespit edildi.
Türkiye’de artan trafik cezalarına yönelik şikayetler sürerken, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün trafik ceza tebligatlarını geç gönderilmesini önlemek için 2014 yılı merkezi bütçesinden 5 milyon lira tebligat parasını peşinen aldığı belirlendi. Trafik cezalarının “10 gün içerisinde tebliğ edilmesini içeren” yönetmeliğe aykırı aylara sonra gönderilen ceza tebligatlarıyla ilgili vatandaşlar yoğun şekilde mahkemelere itiraz ediyor. Söz konusu itirazlar mahkemeler tarafından yerinde bulunduğu için kesilen birçok cezanın kabul edilmediği belirlendi.
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce ceza tebligatlarının geç gönderilmesinde ise tebligat parasının olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu nedenle geç gönderilen tebligat uygulamasını ortadan kaldıran formül ise Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından bulundu. Müdürlük, Maliye Bakanlığı’ndan 2014 yılına ilişkin sadece trafik ceza tebligatlarıyla ilgili olarak yapılacak gönderim bedelleri için 2014 başında peşin olarak 5 milyon lira talep ettiği öğrenildi.
CEZA SAYISI TRAFİKTEKİ ARAÇ SAYISI KADAR
Ancak, trafik ceza tebligat sayısında da ilginç bir miktara ulaşılması dikkat çekti. 2012 yılında kesilen toplam trafik cezasının 10 milyonu aştığı belirtilirken, sayısının 2013 yılında yüzde 30’lardan fazla arttığı öğrenildi. 2013 yılında Türkiye genelinde kesilen trafik ceza tutanağı sayısının 13 milyon adedi aştığı belirlendi. Ekim 2013 sonu itibariyle Türkiye'de toplam 17 milyon 799 bin araç bulunduğuna göre kesilen ceza miktarının yüksekliği dikkat çekiyor.
CEZA TEBLİGAT TUTARLARI HAVUZ DIŞINA ÇIKARILDI
Maliye Bakanlığı’ndan Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesine aktarılan tebligatlarla ilgili ödenek bir havuzda toplanarak kullanılıyordu. Havuzdan, emniyetin çeşitli gönderdiği tebligatlar bu havuzdan çekilerek PTT’ye yatırılıyordu. Şimdi ise sadece trafik ceza tebligatlarının gönderilmesi ve “10 gün içerisinde tebliğ edilir” yönetmeliğine de uygun olabilmesi için Maliye Bakanlığı’ndan 5 milyon lira trafik ceza tebligatları için ödenek peşin alındı.
CEZALARIN YARISI FAK-FUK-FON’A
Cezalardaki artış, vatandaşların tepkisine neden olurken, vatandaşlarca fakir fukara fonu olarak bilinen ve doğrudan ayni ve nakdi bir defaya mahsus kömür, gıda gibi yardımları içeren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna Kanunen trafik cezalarının yarısının gönderilmesi nedeniyle fona kaynak oluşturduğu eleştirileri yapılıyor. 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'nun 4. Maddesine göre trafik cezalarının yarısı fona doğrudan aktarılıyor. Ayrıca, RTÜK'ün reklam gelirlerinin yüzde 15'i ve bütçeye konulan ödenekten de fona kaynak veriliyor. Kanunun uygulaması nedeniyle yerel seçimler öncesi illerde bulunan vakıflar aracılığıyla yoksul kesimlere daha fazla destek sağlamış olacağı iddiaları yapılıyor.
KABAHAT DEĞİL, VATANDAŞ CEZALANDIRILIYOR
Maliye Bakanlığı, trafik idari para ceza tebligatlarının 36 ay olan süresini geçtiğimiz aylarda 24 aya indirmişti. Böylece 1 Ocak 2012 tarihindeki bir cezanın 31 Aralık 2013 tarihine kadar vatandaşa gönderilmesinin yolu açılmıştı. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Müdürlüğü Türkiye genelinde kesilmiş ancak tebliğ edilmemiş cezaları vatandaşlara göndermeye başladı. Ancak cezaların geriye dönük gönderilmesi ise vatandaşlar arasında Kabahatler Kanunu’na göre kesilen cezada, 'kabahat değil, vatandaş cezalandırılıyor' yorumlarına yol açıyor.
Esen kalın...