Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 4 Mayıs’taki seçimlerinde aday olan Zeynel Öztürk, 12 Şubat tarihinde yapılacak seçimlerden yaklaşık 1,5 ay kadar önce ATO'nun arşivinin yandığını da hatırlatarak, “Bu benim için bir muammadır” dedi. Firmaların AB ekonomik sınıflandırması olarak bilinen NACE kodlamasına ilişkin itirazlarının da ATO yönetimince reddedildiğini dile getiren Öztürk, “Firmalara oda seçimlerinden sonra kodlarının değiştirileceğinin söylendiği iddia ediliyor. Bu çok ciddi bir iddiadır. NACE’yi deldiler diye kulağımıza söylentiler geliyor” şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda, borsalardaki seçimlerin ertelenmesi bir süredir 365 odada ve 1 milyon 460 bin üye arasında tartışılırken, kimi odalar da ise daha vahim iddialar ortaya atılıyor. Oda seçimleri ertelenmeden önce 12 Şubat’ta yapılacağı sırada, kendisine üye listelerinin son bir hafta kala verilmesi gibi ‘oyunları’ bütün oda adaylarının yaşadığını söyleyen Öztürk 18 yıl başkanlık yapan Sinan Aygün’ün CHP’den milletvekili olmasının ardından Salih Bezci yönetimi ile devam eden ATO’nun Ankara’ya sadece AVM yapma yarışında olduğunu ileri sürdü.
ŞİRKET ŞUBESİ İLE OY KULLANILIYOR
Öztürk bir başka vahim iddianın ise seçimler öncesinde başladığı yönünde olduğunu belitti. Buna göre, ATO yönetimine yakın firmaların 100’lerce şube kurduğu ve o şubelerin oy kullandığı iddialarının olduğunu hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti: “Ticaret odasının şirketlere yönelik oy kullandırma yöntemi şaibe oluşturacak şekilde anti demokratik. Oda yönetimine girip yetki belgesi engellemesi ile karşılaşan kesimler adaylığımdan memnun oldular. Çünkü yönetim kendilerine yakın şirketlerin yetki belgelerini alıp oy kullandırıyor. Şirketlerin yetki belgesi tescilinde oy kullanımını sağlamak için şirketin kaşesi, kimlik fotokopisi ile oda yönetimi kendine yakın firmaları onaylıyorlar. Yakın olmayan firmaları ise oyalıyorlar, bu firmalar oy kullanamıyorlar. Şahıs şirketlerinde bu sorun yaşanmıyor. Ancak sermaye şirketlerinin sayısı ATO’da yüzde 80’lerde. Dolayısıyla yetki belgesi zorunluluğu ile oy kullanmaya gidilmesi gerekiyor. Yine kendilerine yakın firmaların oy kullanmasını kolaylaştırmak için hangi komisyon ve hangi sandıkta olduğuna kadar bilgileri verirlerken, kendilerine oy vermeyecek firmalarla ilgili 'git listelerde adını bul' diyorlar. 140 bin üyenin bulunduğu listede firma kendisini arayarak, oy kullanmadan çekip gidiyor. Böylece 10 bin kadar firma ya geliyor ya gelmiyor seçimlere.”
NACE KODUNU SEÇİMDEN SONRA DÜZELTELİM
Firmaların AB ekonomik sınıflandırması olarak bilinen NACE kodlamasına ilişkin itirazlarının da ATO yönetimince reddedildiğini dile getiren Zeynel Öztürk, “Firmalara oda seçimlerinden sonra kodlarının değiştirileceğinin söylendiği iddia ediliyor. Bu çok ciddi bir iddiadır. NACE’yi deldiler diye kulağımıza geliyor” şeklinde konuştu.
ANKARA SİTELER SAHİPSİZ BIRAKILDI
Meclis ve oda yöneticiliği ile komitelerdeki üyeliğin 3 dönemden fazla olmamasını sağlayacak yasal düzenleme için çalışacağını söyleyen Öztürk, Ankara’nın mobilya sektörünün kalbi Siteler'in ise sahipsiz bırakıldığını söyledi. Öztürk, “Burada 100 bin insan çalışıyordu. En az 500 bin kişiye bakıyorlardı. Ama Ankara’nın mobilya sektörü İnegöl’e, Kayseri’ye, Gaziantep’e kaydı. 10-15 çalışanın olduğu firmalardaki sayı 3-5’e düştü. ATO'da Siteler bölgesinin meclis üye sayısı 15 iken şimdi 5 kişi olarak temsil ediliyor. 100 bin kişinin çalıştığı sitelerde 35-40 bin kişi çalışabiliyor şimdi” diye konuştu.
ATO NADASA BIRAKILDI
Öztürk, 140 bin üyesi ile Türkiye’nin ikinci büyük odası olan ATO’daki seçimlere ancak 10 bin civarında şirketin katıldığını söyleyerek, 4 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlerde ATO'daki ortak öfkenin kendisini harekete geçirdiğini kaydetti. Öztürk, “Çünkü 20 yıl boyunca ATO nadasa bırakıldı. Bu tarlanın yüzde 5'lik bir kısmı olan AVM'ler işliyor sadece” dedi.
Esenkalın…
[email protected]