Türkiye uzun yıllar insanlarının hemen tamamının uğradığı haksızlıklar tarihi ile halen yüzleşmeye devam ediyor. Geçen zaman içinde düzeltilebilen haksızlık oranının ancak yüzde 1 olduğuna inanıyorum. Daha geriye yüzde 99 olan adaletsizlik ve haksızlık var bana göre. Adaletten, iş hayatına, memuriyete kadar hemen her alanda büyük bir haksızlık yaşanıyor çünkü. İşte bunlardan biri de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları arasında yapılan haksızlıkla ilgiliydi.
Memuriyette hizmet yılı ve tahsil karşılığı alınan 1’inci derece 4’üncü kademeye artık astsubayların da yükselmesinin artık önü açılıyor. Geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda ele alınan konuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan talimatını verdi ve yasal düzenleme TBMM’ye sunuldu. TSK personeli iken yaşanılan haksızlıkları konuştuğumuz Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Ahmet Keser, siyasetin haksızlığın giderilmesine müdahil olmasının doğru olduğunu belirterek, “Sayın Başbakan da haksızlıkları gördü. Ordunun iç dinamiklerinin de gözetildiğinin farkındayız. Ancak böyle sürerse ordunun da içinde huzursuzluk olacaktı, nihayet hakkımız verilecek” değerlendirmesi yaptı.
Tüm devlet memurlarının tahsil durumları ile memuriyette aldıkları derece ve kademeler, astsubaylarda liseden sonra 1 yıl hazırlama okullarında okudukları için 21 yıla gelmiş bir astsubay ancak 2’nci dereceye gelebiliyordu. Kendi meslek ayarındaki bir Yarbay ise 1’in 2’sine kadar yükselebiliyordu. Astsubayın 1’inci dereceye yükselmesinin ancak iki yolunun bulunduğuna dikkat çeken Keser, 6 yıl üst üste 90 ve üzeri sicil alması ya da 4 yıllık bir üniversiteyi dışarıdan bitirmesi gerektiğini söyledi.
Haksızlığın her dönem sürdüğü o kadar net ki
2002 yılından itibaren Astsubay Hazırlama Okullarının eğitim süresi 2 yıla çıkarıldığını belirten Keser, astsubayların da diğer devlet memurları gibi memuriyette kademe ve dereceleri 1’e çıkarılmasının önünün açıldığını belirtirken, ancak, elde edilen bu Anayasal hakkın ise Yaşar Büyükanıt’a Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı dönemlerinde teklif edildiği halde reddedildiğini belirtiyor.
Neden?
TEMAD Başkanı Keser, İsmail Hakkı Karadayı’nın da, Yaşar Büyükanıt’ın da Harp Okulu’nun eğitim süresinin 2 yıl olduğu dönemde mezun olduklarını ancak, okulun eğitim süresi 3 yıla çıkarılınca subayların intibaklarının 3 yıl, daha sonra eğitim süresi 4 yıla çıkarılınca da subayların intibakları 4 yıla göre düzenlediğini belirtiyor. Astsubay hazırlama okullarının da süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarıldığı halde intibaklarının yapılmadığını belirten Keser, “4 yıllık üniversite bitiren arkadaşlarımızın dahi intibak düzenlemesi yapılmadı. Haksızlık yapıyorsunuz, sistemin önünü sizler tıkıyorsunuz dediğimizde de ‘kendiniz için okumuşsunuz’ diyorlardı. Subaylara böylece iki kez intibak yapıldı, bizde olmadı” diyor.
Subay-Astsubay arasındaki haksızlık öyle devam etmiş ki; TSK’da binbaşılık rütbesinde bekleme süresi 6 yıldan 5 yıla çekilirken, astsubayların rütbe bekleme süresinin ise İlker Başbuğ döneminde uzatılmış. Hükümetin dahi bilgisinin olmadığı bir uygulama ile kıdemli üstçavuşluktan başçavuşluğa geçişteki 3 yıl bekleme süresinin 6 yıla çıkarılmış. Dahası; Yarbay’lıkta 1’inci derece 2’inci kademe ise 3’üncü kademe kaldırılarak, doğrudan 1’inci derece 4’üncü kademeye kaydırılmış. Bu uygulama ile rütbeye görev verilen bazı imtiyazlar astsubayların elinden alınmış. Nedir o imtiyazlar; Örneğin ‘Yarbaylık rütbesine gelenler şu görevleri yapamaz’ şeklinde olan uygulama ile Yarbay nöbet tutmaz iken, 21 yıl olarak iki kademeli kıdemli başçavuş aynı meslek süresi sonunda nöbet tutmuş. Çünkü 6 yıla çıkarılan rütbe bekleme süresi nedeniyle, iki kademeli kıdemli başçavuş 27 yıl sonra nöbetten muaf hale getirilmiş. Keser, “Bunun gibi haksızlıklar yapıldı bizlere” diyor.
Üniversite mezununa subaylık yolu
Meclis'e sunulan Askerlik Kanunu'na ilişkin tasarı ile yüksek okul ve üniversite mezunlarına da sözleşmeli subaylık yolunu açılıyor. Askerlik yoklaması konusunda da değişiklikler getiren tasarıda ön plana çıkan maddeler şöyle oldu:
* İlk yoklama ile yedeklik yoklaması işlemleri kaldırılacak
* Fakülte öğrencilerinin askerliği erteleme şartlarından olan okula devam mecburiyeti kaldırılacak
* Askerlik hizmeti sırasında veya bu hizmeti tamamladıktan sonra fakülte ve yüksek okulları bitirenlere sözleşmeli subay veya astsubay olabilme imkanı gelecek
* Yoklama için askerlik şubesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmeyenler veya kendiliğinden gelenler, asker hastanesinde muayene ettirilecek. Bu kişilere 100 TL idari para cezası verilecek
* Yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askeri Ceza Kanunu'na göre cezalandırılacak
* Muvazzaf subay ve astsubayların mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indirilecek.
Esen kalın…