Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.968,730
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MOODY'S PİYASAYA KILÇIK ATTI
 Cahit Saraçoğlu 11 Nisan 2014 Cuma  

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) düşük enflasyonu yükseltmek için bir trilyon euroluk tahvil alımı ihtimali ile ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırma konusunda temkinli davranacağı açıklamaları piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Ancak, yerel seçimde istikrarın devamı yönünde karar veren milli iradeyi görmezden gelen Moody's ise Türkiye'nin devlet tahvili notunun görünümünü negatife çevirdi.


TÜRKİYE’NİN FAİZ İNDİRİMİNE CEVAP MI?


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin devlet tahvili kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etmesi piyasalarda Moody’s’in indirim gerekçelerinin tartışılması gerektiği görüşünü gündeme getirdi. Bu adım ile gelişmekte olan piyasalar arasında en istikrarlı durumda olan Türkiye’de yerel seçimde istikrarın devamı yönündeki milli iradenin görmezden gelinmesi Moody’s’in kararlarını tartışmaya açarken, son notun, Türkiye’de faizlerin indirilmesi yönünde bir iradenin oluştuğu esnada Moody’s’in ‘cevabı’ niteliği taşıyıp taşımadığı da tartışılıyor.


GEREKÇENİN MADDİ TEMELİ YOK


Moody's'in internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin dış finansman durumu üzerinde artan baskının, yurt içi ve yurt dışı yatırımcısının güvenini olumsuz etkilediği öne sürülürken, bunun maddi temelinin olmadığı devamındaki cümlede ortaya çıktı. Açıklamanın devamında, yükselen politik belirsizlikler ve azalan küresel likiditenin yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği iddia edildi.


İNANDIRICILIKTAN UZAK


Açıklamada ise bunu savunmak için, “Kısa vadeli büyüme görünümündeki yavaşlama, ülke içinde siyasi çalkantılarla beraber siyasi belirsizlik ortamında büyümeyi güçlendirici reform beklentisinin azalması nedeniyle, orta vadeli büyüme trendi üzerinde belirsizliğe neden oldu” ifadeleri kullanıldı. Ancak bu açıklamanın 20 Mart 2014 tarihine yani seçimler öncesine kadar bir anlamının olabileceği, ancak özellikle yerel seçimlerde milli iradenin ortaya koyduğu tavrın göz önüne alınmadığı şeklinde yorumlandı. Öte yandan açıklamadaki ‘kısa vadeli büyüme görünümündeki yavaşlama’ iddiasıyla ilgili de piyasalar tarafından, “IMF’nin dahi büyümeye ilişkin tahminlerini alaşağı eden Türkiye’deki 4,4 büyüme verileri ile bakıldığında da inandırıcı bulunmuyor” yorumu yapıldı.


PARALEL ETKİYİ ‘KAYDA DEĞER’ BULDULAR


Açıklamada, "Türkiye'nin ekonomik gücü, spesifik olarak büyüklüğü, varlığı ve ekonomik çeşitliliği aynı reyting kategorisinde yer alan ülkelere göre kıyasla daha kuvvetli olmaya devam etmektedir" ifadesi kullanılırken, Moody's'in, 17 Aralık 2013’te paralel yapının siyasi iradeye yönelik başlattığı operasyonu ‘kayda değer’ bulduğu görüldü. Bu kapsamda, “Moody's'in Türkiye'nin not görünümünde değişiklik kararı almasındaki temel unsur, politik dinamiklerin ve küresel likidite koşullarının, kur volatilesinde de görülmesi üzerine, uluslararası ve yerel yatırımcıların güveni üzerindeki olumsuz etkisidir. Bu durum ülkenin mevcut finansman zorluklarını artırmaktadır. Türkiye'de yerel politik risk oluşurken, Moody's, son yerel seçimlerin sonucuna rağmen, Aralık 2013'ten beri yaşanan gelişmelerin iç yoğunlaşan politika bölünmesini vurguladığına işaret etmektedir" denildi.

 ‘KILÇIK AT’ PİYASALARI TEDİRGİN ET

Türkiye'nin not görünümde yapılan değişikliğe bir diğer önemli sebebinin Türkiye'nin zayıflayan büyümesi olduğu belirtilirken, 2014 yılında ekonomik büyümenin yüzde 2,5, 2015'te ise yüzde 3 olarak gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi. Ancak bugüne kadar Türkiye’nin büyümesini tutturamadıklarına bakmadan “Yakın vadede dış finansman dengesizlikleri büyük ve Türkiye halen dış finansman ve ödemeler dengesi üzerinde baskılara maruzken (not artırımı) olası değil” ifadeleri kullanılarak, “kılçık at piyasalar tedirgin et” mantığının sürdüğü görüldü.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.